Αγανάκτηση ρευματοπαθών για τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία
Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς.
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για διάθεση φαρμάκων στους ανασφάλιστους, μόνο μέσω συνταγογράφησης από τις δημόσιες δομές υγείας, παρά την παράταση για άλλες δύο εβδομάδες, από τις 15 Μαρτίου και στο εξής.
Εκπρόσωποι των ρευματοπαθών ασθενών επισημαίνουν ότι πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με κινητικά προβλήματα, και υποχρεώνονται τώρα να συγχρωτίζονται σε χώρους με υψηλό ιικό φορτίο.
Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιο Πατούλη, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) εκφράζει την βαθιά της αγανάκτηση για την ψήφιση του μέτρου με βάση το οποίο οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα στους ιδιώτες γιατρούς, παρά μόνο σε δημόσιες δομές.
Η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Αθανασία Παππά, αναφέρει στην επιστολή της ότι: «Το δικαίωμα στην υγεία, αποτελεί ηθική κοινωνική αρχή και κατέχει κυρίαρχο ρόλο για μια αξιοπρεπή ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νοσεί ή να πεθαίνει με μόνο κριτήριο το χαμηλό εισόδημα ή την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας που του χρειάζονται».
Προσθέτει ακόμη ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας στην Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να επισκέπτονται «αποκλειστικώς Δημόσιες Δομές» για τη συνταγογράφηση, επιστρέφοντας σε μια προ εξαετίας διαδικασία, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που όλοι οι χρόνιοι ασθενείς, βιώνουν σωρεία προβλημάτων.
Η κ. Παππά τονίζει ακόμη, πως είναι σε όλους γνωστή η δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω της εξάντλησης γιατρών και νοσηλευτών από την πανδημία. Την ίδια στιγμή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) συνεχίζει να υπολειτουργεί και άμεσες λύσεις δεν δίνονται.
Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου, τους καθιστά ευάλωτους στον ιό. Η διαδικασία αυτή θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων ασθενών με ρευματικές παθήσεις και ειδικά σε εκείνους που έχουν κινητικά προβλήματα, καθώς οι αναμονές για ένα ραντεβού με γιατρό στα δημόσια νοσοκομεία είναι ήδη μεγάλες.