Άγιος Δημήτριος: Βάρδιες από μαθητές των ΙΕΚ και ανεκπαίδευτους επικουρικούς

Κατάσταση «γαλέρας και κάτεργου», για τροφίμους και εργαζόμενους.

Φίλιππος Δεργιαδές
άγιος-δημήτριος-βάρδιες-από-μαθητές-τ-941767
Φίλιππος Δεργιαδές

Ακόμα και με μαθητές των ΙΕΚ, που κάνουν την πρακτική τους, και συμβασιούχους χωρίς σχετική εμπειρία, λόγω έλλειψης προσωπικού, προσπαθούν να περιθάλψουν και να φροντίσουν τα παιδιά και τους ενήλικες που φιλοξενούνται στις δομές κοινωνικές πρόνοιας, όπως το ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος», που φιλοξενεί παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες.

Τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτων ασθενών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, και «συγκλονίζουν» το πανελλήνιο, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για εργαζόμενους και γονείς των παιδιών και των ασθενών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα, τα οποία ανήκουν στη δύναμη του Κοινωνικού Κέντρου Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τεράστιες και γνωστές εδώ και χρόνια, με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να κωφεύει συστηματικά στα όποια αιτήματα και καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, ενώ η απερχόμενη διοίκηση της Βασιλικής Νάκου που υποχρεώθηκε σε παραίτηση, προσπαθούσε, σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, είτε να κατευνάσει τα πνεύματα, είτε μέσω πιέσεων και απειλών να καταστείλει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αναφορές ανθρώπων που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στα ιδρύματα, τα έργα και οι ημέρες της απερχόμενης διοίκησης, διακρίνονται από αυταρχισμό και χειραγώγηση, με στόχο την αποσιώπηση περιστατικών και την αιτιολόγηση των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές που κόστισαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

«Στελέχη με διοικητική εμπειρία αλλά και τεχνικοί, υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση από την υπηρεσία, διότι είχαν την τόλμη της γνώμης, διακόπηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες, ενώ αντί για παρεμβάσεις ουσίας, τα έργα βιτρίνας, όπως καλλωπισμοί κήπων και βαψίματα κτιρίων, όλα με απευθείας αναθέσεις, ήταν σε ημερήσια διάταξη», αναφέρει πρώην διοικητικό στέλεχος του Κοινωνικού Κέντρου, τονίζοντας επίσης πως «ακόμα και άτομα «κολλητοί» της διοίκηση χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο, είχαν παρεμβατικό ρόλο».

Μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρχε και πολιτική κάλυψη αυτών των φαινομένων, τόσο από υψηλά κλιμάκια και στελέχη της ΝΔ όπως και του αρμόδιου Υπουργείου.

Επίσης αναφέρουν ότι κορυφαία τοπικά στελέχη της ΝΔ, που μέχρι πρότινος είχαν κεντρικό ρόλο και στο δήμο Θεσσαλονίκης, εμπλέκονται και έχουν άμεση σχέση με τα ιδρύματα του Κοινωνικού Κέντρου που εποπτεύει 6 δομές παραρτήματα: Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «ΙΑΑ», Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμονας», «Οίκος Ευγηρίας Κιλκίς», «Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Σερρών» και «Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Σιδηροκάστρου».

Στοιβάζονται 8 – 9 άτομα με αναπηρία σε ένα διαμέρισμα

Οι αναφορές εργαζομένων και γονέων για τις συνθήκες που επικρατούν στο ίδρυμα Άγιος Δημήτριος, το οποίο, να τονίσουμε φιλοξενεί άτομα με πολλαπλές αναπηρίες και νοητική στέρηση, περιγράφουν μία κατάσταση «γαλέρας και κάτεργου», για ασθενείς και εργαζόμενους.

«Δουλεύουμε διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και χωρίς να επαρκούμε για τις ανάγκες που υπάρχουν. Στις βάρδιες, ιδίως τις νυχτερινές, ένας φροντιστής, μόνος του, μπορεί να είναι υπεύθυνος ακόμα και για δύο «διαμερίσματα» με 16 άτομα ή και 3 διαμερίσματα με 25 άτομα, που στοιβάζονται σε διαμερίσματα χωρητικότητας για 12 ή 18 ατόμων», αναφέρει ένας φροντιστής του Αγ. Δημητρίου, τονίζοντας πως οι συμβασιούχοι που έρχονται όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.

«Κανονικά η αναλογία θα έπρεπε να είναι ένας φροντιστής ανά 2-3 άτομα ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, στις δομές, η αναλογία είναι ένας φροντιστής και ένας τρόφιμος» τονίζει και αναφέρει ότι ο υπερπληθυσμός είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στη δομή του Αγ. Δημητρίου, όπου φιλοξενούνται 80 άτομα και απασχολούνται 50 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Ολυμπία Κορδά: Μαθητές ΙΕΚ κάνουν την πρακτική τους στον Αγ. Δημήτριο  

Αποκαλυπτική για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος», τα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή αλλά και οι εργαζόμενοι, είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ιδρύματος, Ολυμπία Κορδά, που αναφέρει ότι μαθητευόμενοι από ΙΕΚ φρόντισαν άτομα με πολλαπλές αναπηρίες και χορηγούσαν και φάρμακα.

«Ο Άγιος Δημήτριος κάποτε ήταν πρότυπο ιδρύματος αλλά μετά το 2010 πολλά άλλαξαν με μεγαλύτερο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού. Πως θα φροντίσει ένας φροντιστής μόνος του 20 άτομα με αναπηρία και νοητική στέρηση στην νυχτερινή βάρδια όταν είναι κουρασμένος και ίσως χωρίς εκπαίδευση; Αυτά είναι τραγικές καταστάσεις», τονίζει και αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα στον Αγ. Δημήτριο είχαν αναλάβει βάρδιες ακόμα και μαθητευόμενοι από ΙΕΚ που έκανα την πρακτική τους και χορηγούσαν ακόμα και φάρμακα.

«Αυτό είναι παράνομο κι επικίνδυνο», τονίζει και αναφέρει ότι ιδρύματα που φιλοξενούν δύσκολες περιπτώσεις, όπως τα παιδιά και ενήλικες με νοητική στέρηση και πολλαπλές αναπηρίες δεν μπορούν να λειτουργούν με επικουρικούς όπως βρεφονηπιοκόμους και μαθητές ΙΕΚ χωρίς καμία εμπειρία φροντίδας και γνώσεις περίθαλψης τέτοιων περιπτώσεων.

Καταλογίζει δε στην απερχόμενη διοίκηση, κλίμα διάλυσης και άρνησης, με ευθύνη της διοίκησης της κ. Νάκου, η οποία πάντα χρέωνε τις ελλείψεις στο αρμόδιο υπουργείο. «Η κ. Νάκου δεν ήταν συνεργάσιμη με τους γονείς. Όποτε αναφέραμε ένα πρόβλημα έλεγε ότι φταίει ττο υπουργείο» τονίζει και σημειώνει ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει τα άτομα με αναπηρία και να μην τα εγκαταλείπει στη μοίρα τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα