Κάλεσμα γνωστοποίησης, στήριξης και αλληλεγγύης του αγώνα στην Ερεσό
Ενός περιβαλλοντικού- κοινωνικού αγώνα στη Λέσβο που τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί.
Στην Ερεσό της Λέσβου τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ένας περιβαλλοντικός – κοινωνικός αγώνας πρωτόγνωρος για τον τόπο μας. Κάτοικοι και φίλοι της κοινότητας εναντιώνονται σε προσπάθεια χτισίματος της μοναδικής σε φυσική ομορφιά παραλίας του χωριού από ιδιώτη. Μία παραλία η οποία αποτελεί το σημαντικότερο «περιουσιακό στοιχείο» της κοινότητας αφού η φυσική της ομορφιά δίνει ζωή στην οικονομία της περιοχής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κομμάτι της παραλίας που διεκδικείται από την ιδιώτη για χτίσιμο βρίσκεται δίπλα ακριβώς, και μέρος αυτού μέσα σε προστατευόμενο νησιωτικό υγρότοπο. Τις τελευταίες μέρες ο αγώνας έχει κορυφωθεί με μπλόκο κατοίκων σε σημείο στην περιοχή για να αποτραπούν οι τομές από την αρχαιολογία για τις ανάγκες των αδειοδοτήσεων της Ιδιώτου.
Το ιστορικό:
Το 2012 δημιουργήθηκε το λεγόμενο ΦΕΚ36 που αφορά την παραλία της Σκάλας Ερεσού. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ περιλάμβανε σειρά παρατυπιών, όπως το γεγονός ότι οι γραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού είχαν τοποθετηθεί πάνω στο καλοκαιρινό κυματάκι. Την ώρα που ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι την κόκκινη γραμμή παραλίας την ορίζει η φύση, και μπαίνει στο υψηλότερο σημείο που φτάνει το χειμέριο κύμα, δηλαδή το αλμυρό νερό. Επίσης ο νόμος ορίζει ότι η κίτρινη γραμμή παραλίας μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 50 μέτρα ψηλότερα από την πρώτη. Με τις παρατυπίες του ΦΕΚ36 αυτές ο ιδιώτης που θέλει να χτίσει την παραλία κατάφερε να κάνει το οικόπεδο του – και μεγάλο κομμάτι της παραλίας του χωριού, άρτιο και οικοδομήσιμο εν μία νυχτί!
Το 2016 όταν η ιδιώτης έριξε τσιμεντάκι πάνω στην παραλία και στο κομμάτι που διεκδικεί, τότε άνθρωποι που χωριού άρχισαν να ψάχνουν τι έχει συμβεί, καθώς μέχρι τότε δεν είχε ποτέ κανένας ενημερώσει την κοινότητα για το ΦΕΚ36. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν ο τότε δήμος Λέσβου να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας ενάντια στην λαθεμένη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Ο Δήμος Λέσβου προσέφυγε στο ΣΤΕ στις 14.2.2018 τελικά.
Το 2019 και μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο νέο ιδρυθέν δήμος Δυτικής Λέσβου με απόφαση του στήριξε και συνέχισε την ένσταση στο ΣΤΕ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε την υπόθεση στις 10.6.2020 και έκτοτε όλοι περιμένουν την απόφαση του. Η απόφαση του ΣΤΕ είναι κομβικής σημασίας για την κοινότητα καθώς αν ανεβάσει τις γραμμές εκεί που ορίζει ο νόμος διορθώνοντας τις παρατυπίες του ΦΕΚ36, τότε μεγάλο κομμάτι της παραλίας θα επιστρέψει στην κοινότητα μας ως δημόσιο αγαθό, ενώ σχεδόν όλο από το οικόπεδο που θα μείνει στην ιδιώτη δεν θα είναι πια οικοδομήσιμο καθώς θα έχει μπει επίσης εντός παλαιού αιγιαλού.
Στην φωτό παραπάνω είναι μία πιθανή επαναχάραξη μετά και την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ με μπλε βλέπουμε το κομμάτι που έχει κατοχυρώσει η ιδιώτης ως οικοδομήσιμο εξαιτίας του ΦΕΚ36.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
Από εκεί και πέρα ο αγώνας για την υπεράσπιση της παραλίας εντάθηκε το καλοκαίρι του 2021 καθώς ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επιχείρησε να χτίσει ένα θεματικό πάρκο δίπλα ακριβώς από το οικόπεδο που διεκδικεί η Ιδιώτης. Αγώνας ο οποίος οδήγησε στο να αλλάξει στάση ο δήμος και βγάλει απόφαση στις 29.10.21 ότι αν το έργο εγκριθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τότε θα υλοποιηθεί σε κάποια εκ των τοποθεσιών που αντιπροτάθηκαν από την κοινότητα.
Λίγο πριν από το δημοτικό συμβούλιο αυτό, δημότης της κοινότητας ανέδειξε δημόσια έγγραφο από την Διαύγεια σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που έχει συνεχίσει την ένσταση στο ΣΤΕ, είχε ήδη δόσει μέσω της υπηρεσίας δόμησης του προέγκριση στην ιδιώτη για να χτίσει πάνω στην παραλία. ‘Όλα αυτά ενώ ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ για την περιοχή! Το έργο είναι ένα φαραωνικού τύπου πρότζεκτ με 4 βίλες και πισίνα, με χώρους εστίασης, πάρκινγκ και γήπεδο βόλευ. Μετά και τις νέες αντιδράσεις των κατοίκων ο δήμος αποφάσισε να κάνει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας το πάγωμα των διαδικασιών μέχρι και την απόφαση του ΣΤΕ. Πράγμα όμως το οποίο δεν συνέβη για διάφορους νομικούς λόγους, οδηγώντας τον δήμο να δηλώσει ότι θα ζητήσει ανάκληση της άδειας βασιζόμενος στο γεγονός ότι η ιδιώτης έχει δηλώσει περισσότερα στρέμματα από όσα έχει πραγματικά!
Η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε με την κοινότητα να αναμένει μεν τον δήμο να κάνει την ανάκληση, αλλά χωρίς να κάθεται και με σταυρωμένα χέρια. Έτσι αποφασίστηκε να στηθεί μπλόκο σε σημείο της περιοχής όπου και ο κόσμος της κοινότητας να υπερασπιστεί την παραλία που αποτελεί το δυνατότερο χαρτί της τοπικής οικονομίας του χωριού.
Την Δευτέρα 29.10.21 η ιδιώτης εμφανίστηκε με κλιμάκιο της αρχαιολογίας και αστυνομία, και παρόλες τις απειλές και την ένταση που δημιούργησε, οι τομές δεν έγιναν στην παραλία. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιδιώτης προσπαθεί να χτίσει πριν την απόφαση του ΣΤΕ, ώστε να την επηρεάσει αρνητικά, αλλά και να διασφαλίσει ότι το έργο της θα προχωρήσει.
Λίγα για τον αγώνα:
Ο αγώνας συντονίζεται από τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας – αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού, μία συλλογικότητα που δημιουργήθηκε τον Ιούνη του 2021 με αφορμή τον αγώνα για το θεματικό πάρκο. Φυσικά μαζί και με πολλούς άλλους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά και βοηθάνε πολύμορφα. Μάλιστα η δυναμική αυτή, παράλληλα πάντα με όλα αυτά που συμβαίνουν με το ζήτημα της ιδιώτη, έχει ήδη γεννήσει ένα νέο περιβαλλοντικό – κοινωνικό σύλλογο που αναμένεται να πάρει νομική υπόσταση τις επόμενες μέρες.
Ο αγώνας μας είναι αδιαμεσολάβητος με την έννοια ότι δεν καθοδηγείται από κάποιο κόμμα ή κάποιους τοπικούς αιρετούς, ενώ όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Σε αυτόν συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου, δηλαδή ντόπιοι και μέτοικοι. Πολύ δυνατή είναι και η παρουσία της κοινότητας των γυναικών που δίνει και αυτή με την σειρά της άλλη μία νότα διαφορετικότητας στον αγώνα μας.
Το κείμενο αυτό το αποστέλλουμε σε διάφορα μέσα και εφημερίδες για να γνωστοποιήσουμε τον αγώνα μας πανελλαδικά. Καλούμε τον κόσμο από όλα τα μέρη της χώρας να σταθεί αλληλέγγυος μαζί μας.
Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, είναι αγώνας υπεράσπισης της περιβαλλοντικής κληρονομιάς της κοινότητας μας αλλά και αγώνας για την διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης της, καθώς χωρίς παραλία η οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα οδηγώντας και άλλα νέα παιδιά στο να αναζητήσουν εργασία αλλού.
Δεν είναι όμως μόνο τοπικός, το αντίθετο είναι ένας από τους αγώνες που μεταξύ άλλων αντιστέκονται αυτή την στιγμή και στο νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη που με τις «στρατηγικές επενδύσεις» στρώνει το κόκκινο χαλί στην καταστροφή όλων των παραλιών της χώρας από ιδιώτες και μεγάλα συμφέροντα. Καταστροφή από την οποία θα κερδίζουν οι λίγοι, την ώρα που οι πολλοί και οι τοπικές κοινότητες θα μαραζώσουν.
*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα στο facebook.