Αγώνας μπάσκετ με παίκτες από… τρεις διαφορετικές γενιές
Σε αυτό το ελληνικό χωριό έχει στηθεί ένας ιδιότυπος αγώνας.
Ένας ιδιότυπος αγώνας μπάσκετ είναι σε εξέλιξη στο παραδοσιακό αλώνι του Αγίου Ιωάννη, του συνοικισμού της Κόνισκας στην ορεινή Τριχωνίδα, καθώς συμμετέχουν εκπρόσωποι τριών γενεών, με την μικρότερη «παίκτρια» να είναι ένα κοριτσάκι που μόλις πρόσφατα έκανε τα πρώτα της βήματα.
Το αλώνι βρίσκεται σε ένα από τα λιγοστά σπίτια του χωριού που κάθε καλοκαίρι ζωντανεύει από τις οικογένειες ανθρώπων που γεννήθηκαν και έζησαν τα παιδικά τους χρόνια σε αυτό, έφυγαν όμως, καθώς το Σχολείο έκλεισε τέσσερεις περίπου δεκαετίες πριν, είτε για το Θέρμο, είτε για τα αστικά κέντρα με κοντινότερο το Αγρίνιο. ‘Αλλοι ξεκίνησαν την ζωή τους στην Αθήνα, ενώ ορισμένοι βρέθηκαν σε τόπους μακρινούς όπως η Αμερική και η Αυστραλία.
Καθώς το κοριτσάκι βάζει το πρώτο καλάθι στη ζωή της, με την βοήθεια των μεγαλύτερων που έχουν χαμηλώσει την φορητή μπασκέτα, τα μεγαλύτερα παιδιά συζητάνε για τα σχέδια του χειμώνα. Είναι η τελευταία τους ημέρα στο χωριό και το καθένα παίρνει το δρόμο του.
Ένας ξεκινάει το λύκειο και μαζί έρχονται οι πρώτες σκέψεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς οι επιδόσεις της χρονιάς θα μετρήσουν. Ο μεγαλύτερος της παρέας, φοιτητής πλέον ετοιμάζεται για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα. «Θα είναι εντός ή εκτός Ελλάδος;», τον ρωτάμε. «Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το μόνο σίγουρο ότι το επόμενο καλοκαίρι θα ξανάρθω στο χωριό», μας απαντά με αισιοδοξία.
Οι σκέψεις στρέφονται στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα που προγραμματίζει να κάνει στην Αθήνα, για έναν από τους νέους της παρέας. Ετοιμάζεται για κάποιες τελευταίες εξετάσεις, αλλά δεν ανησυχεί, διαθέτει την σιγουριά της νέας γενιάς, που παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση εκτοξεύοντας την ανεργία σε πρωτοφανή για την χώρα μας επίπεδα, βρίσκει λύσεις και δεν χάνει το χαμόγελο της.
Τα ζητήματα «περιστρέφονται» ανάλογα με τις ηλικίες, με την μοναξιά να αποτελεί το κυρίαρχο για έναν από τους ελάχιστους κατοίκους του χωριού που βρίσκεται στην παρέα. «’Αντε να μείνουμε επτά, οκτώ φέτος το χειμώνα, οι νύχτες είναι μεγάλες. Το κρύο, οι βροχές, αντέχονται, η μοναξιά είναι δύσκολη», μας λέει καθώς μας αποχαιρετά, πηγαίνοντας στο γραφικό καφενείο του χωριού, τόπο συνάντησης όλων των γενεών από το απόγευμα και μετά.
Καθώς αποχαιρετάμε και εμείς τον ‘Αγιο Ιωάννη, με προορισμό την Κονίσκα, ακούμε δυο μικρά κοριτσάκια να λένε στα αγγλικά: «Ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι είναι το ωραιότερο μέρος της Ελλάδος, περνάμε υπέροχα με την γιαγιά μας».
Πέντε χιλιόμετρα μια μοναδικής διαδρομής μας φέρνουν στην είσοδο της Κόνισκας. «Παλληκάρια ποιανού είστε εσείς», μας ρωτάει ένας κάτοικος του χωριού, που πλησιάζει την ένατη δεκαετία της ζωής του, αλλά δείχνει πολύ νεότερος.
Εδώ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, όλοι είναι μια οικογένεια.
Συναντήσαμε ένας από του λιγοστούς κατοίκους και αυτού του χωριού που κατευθύνεται στο καφενείο, σε μια υπέροχη πλατειά που σκεπάζεται από έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο.
Βαδίζουμε μαζί του. «Εδω είναι ένας επίγειος παράδεισος. Μεγαλώσαμε χωρίς τις σημερινές ευκολίες των μεγάλων πόλεων, σκληραγωγηθήκαμε από μικροί, αλλά δεν μας έλλειψε τίποτα. Είχαμε τα πάντα, από καθαρό αέρα μέχρι τα περισσότερα από τα προϊόντα που γέμιζαν το τραπέζι μας», μας λέει καθώς φθάνουμε στο καφενείο. Υψόμετρο 918 μέτρα γράφει σε μια ταμπέλα πάνω από το πηγάδι στην πλατεία.
Αγοράζουμε μέλι και συνεχίζουμε για τον Διπλάτανο. Μοναδική ομορφιά. Το ίδιο σκηνικό. Δυο πλατάνια στην πλατεία του χωριού, που για πρώτη φορά όμως μετά από χρόνια δεν άνοιξε το καφενείο του ο κύριος Νικος που ερχόταν κάθε χρόνο πιστός στο ραντεβού από την Αμερική. Ελπίζουν ολοι να ανοίξει του χρόνου.
Αυτοκίνητα φορτωμένα ετοιμάζονται να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Το καλοκαίρι αποχαιρετά τα χωριά του Θέρμου, αφήνοντας τους ελάχιστους κατοίκους τους στις σκέψεις τους, στην ηρεμία τους και στην μοναξιά τους, που έχουν συνηθίσει στον πέρασμα των χρόνων, και τα νέα παιδιά στα όνειρα τους που ελπίζουν να πραγματοποιήσουν.
«Ραντεβού το καλοκαίρι του 2019, δεν θα αργήσει, τα χρόνια φεύγουν γρήγορα», μας φωνάζει ενας από τους κατοίκους του Διπλάτανου καθως τον χαιρεταμε απο μακριά.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Αγιος Ιωάννης βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Θέρμο. Ο Δήμος Θέρμου έχει πληθυσμό 9.299 κατοίκους και αποτελείται από 23 Τοπικά Διαμερίσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 59 οικισμοί.
Αλέκος Λιδωρίκης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ