Αγωνία για τη σεισμική συνέχεια στην Εύβοια

Αβέβαιο το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες

Parallaxi
αγωνία-για-τη-σεισμική-συνέχεια-στην-ε-942194
Parallaxi

Σεισμός στην Εύβοια: «Περιπλέκεται το σκηνικό» λένε σεισμολόγοι – Αγωνία για τους κατοίκους

Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια και Αττική – Αλλάζουν τα δεδομένα μετά την βραδινή δόνηση, λένε οι επιστήμονες Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων Ευβοίας μετά το νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, το βράδυ της Τρίτης, καθώς και το μπαράζ δονήσεων που παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο.

Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν πως το σκηνικό περιπλέκεται αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δούνε ποιος είναι τελικά ο κύριος, ενώ δεν αποκλείουν κάποιο ισχυρότερο.

Διαβάστε επίσης: Τσελέντης – Περιμένω 6άρι στις Αλκυονίδες – Έχω χάσει τον ύπνο μου

Στην κοινότητα των Ζαράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χρήστο Τρανό, «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα σε σπίτια και άλλα κτίρια».

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:06 στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, σύμφωνα με το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, στο ίδιο δηλαδή σημείο με τις πρωινές δονήσεις, και σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: Το Twitter σείεται… από τα γέλια – «Γκάλοπ: Αν μετακινηθεί το νησί προς τα πού θα θέλαμε να πάει;»

Τι λένε οι σεισμολόγοι Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, επιβεβαίωσε όσα είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για το χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού»

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.»

Ερωτηθείς για όσα είπε ο καθηγητής Τσελέντης (Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα), απάντησε:

«Η έκλυση ραδονίου στην ατμόσφαιρα είναι μία προ σεισμική μεθοδολογία, η οποία εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως, το ραδόνιο εκλύεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα από μεγάλα ρήγματα. Όταν έχουμε διαφοροποίηση αυτής της έκθεσης του ποσοστού έκλυσης, υποψιαζόμαστε τι μπορεί να σημαίνει και να συνδέεται με μία σεισμική δραστηριότητα. Όμως δεν είμαστε πάντα σίγουροι.

» Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι, γιατί είναι θέματα ερευνών που ο καθένας από εμάς τους επιστήμονες διεξάγει σε κάθε περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο τελευταία ουσιαστικά αποφασίσαμε στον ελληνικό χώρο είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να αναλύει όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, μια πολιτεία που έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου».

Ο Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε: «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».

Μιλώντας στον evima, επισήμανε: «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός».

«Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε, από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό. «Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι – Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στο χωριό Ζάρακες μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – Λέκκας: Μεγαλύτερος ο σεισμός από τους πρωινούς – Παπαδόπουλος: Το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο – Τσελέντης: Αποφύγετε τα πέτρινα σπίτια

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:06 στην Εύβοια, στο ίδιο επίκεντρο που ο Εγκέλαδος χτύπησε και τα ξημερώματα και στη συνέχεια υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί.

Η συγκεκριμένη δόνηση είναι ισχυρότερη από εκείνη των 4,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε τα ξημερώματα, αφού σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Αστεροσκοπείου Αθηνών πρόκειται για σεισμό έντασης 5 Ρίχτερ.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί επίσηςι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοιας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

Λέκκας στον ΣΚΑΪ 100,3: Μεγαλύτερος ο σεισμός από τους πρωινούς – Γιατί κουνήθηκε τόσο η Αττική Οκαθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, καταθέτοντας την επιστημονική του εκτίμηση για τον νέο σεισμό στην Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχει έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική», δικαιολογώντας την έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και, όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας στην περιοχή, συστήνοντας ψυχραιμία.

Παπαδόπουλος: Το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα, λέει ο Άκης Τσελέντης Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό έκανε σε ανάρτησή του και ο Άκης Τσελέντης.

Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

 

Και στην Κεφαλονιά

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στη 01:46 στον θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά από το Ληξούρι (Κεφαλονιά), ή περίπου 317 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Πηγές: ΣΚΑΙ/in.gr/ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα