Ελλάδα

Αιχμές από Δένδια και Κύρτσο για «υποχώρηση» της ελευθερίας των ΜΜΕ…

«Παρατηρούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να υποχωρεί ή να δέχεται επίθεση…»

Parallaxi
αιχμές-από-δένδια-και-κύρτσο-για-υποχ-881726
Parallaxi

«Φίλια πυρά» δέχεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με αφορμή όσα εξελίσσονται γύρω από την υπόθεση Novartis και ιδίως με τις διώξεις δημοσιογράφων που έχουν προκαλέσει ακόμα και διεθνείς αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμα του που έστειλε στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης αφού διέγνωσε ότι «τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τον καθρέφτη των κοινωνιών μας», τόνισε πως «η καταβολή κάθε προσπάθειας για τη διασφάλιση ενός ανεξάρτητου περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης ισοδυναμεί με την οικοδόμηση δημοκρατικών και πλουραλιστικών κοινωνιών».

Ο υπουργός Εξωτερικών πιθανά να μιλούσε γενικόλογα και στα όρια της πολιτικής ορολογίας και ευγένειας, αλλά το μήνυμα που εξέπεμψε, είχε και αποδέκτες εντός της χώρας και δη της κυβέρνησης.  Όπως είπε  «δυστυχώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, παρατηρούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να υποχωρεί ή να δέχεται επίθεση, λόγω περιοριστικών πρακτικών και κατάχρησης ψηφιακών τεχνολογιών». Επίσης ανάφερε πως «δέσμευσή μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα εγγυάται την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους».

Και οι κεραυνοί Κύρτσου…

Πιο σαφής και ευθύς όμως ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος ο οποίος με αφορμή τη δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη που ακολούθησε τις διώξεις των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Novartis, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως μπαίνει σε ευρωπαϊκή περιπέτεια.

Σε δύο σχόλια του στο twitter o ευρωβουλευτής σημειώνει τον συνδυασμό της δίωξής της με τις διώξεις των δημοσιογράφων υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πολυεθνική Novartis βρίσκεται σε ασυλία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού δεν έχει στραφεί εναντίον της. «Το βλέπουν όλοι, όχι το Μαξίμου», σημειώνει .

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος:

«Η δίωξη κατά Τουλουπάκη, είναι μία λεπτή διεθνοπολιτική υπόθεση.Η κ. Τουλουπάκη αντεπιτίθεται πολιτικά, θεσμικά. Καταγγέλλει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κουκούλωμα σκανδάλου Novartis. Οι θέσεις της θα βρούν απήχηση στην ΕΕ, εφόσον κυβέρνηση, Δημόσιο δεν έχουν στραφεί κατά Novartis».

Και συμπληρώνει με δεύτερο tweet:

«Σε ευρωπαϊκή περιπέτεια μπαίνει η κυβέρνηση. Ο συνδυασμός, δίωξης δημοσιογράφων, δίωξης δικαστικής λειτουργού με το σκεπτικό ότι πήραν μέρος στη «σκευωρία της Novartis” και ασυλίας της ίδιας της πολυεθνικής, εκθέτει Μητσοτάκη, κυβέρνηση στην ΕΕ. Το βλέπουν όλοι, όχι το Μαξίμου».

Οι αναφορές και αιχμές των δύο έμπειρων πολιτικών εμφανώς δεν είναι τυχαίες και σαφώς έχουν σκοπό να στείλουν μήνυμα στο μέγαρο Μαξίμου για την πολιτική και τους χειρισμούς γύρω από σκάνδαλο Novartis…

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα