Αιχμηρά δημοσιεύματα σε Guardian και Politico για την παρουσία Μητσοτάκη στην Ικαρία
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του lockdown - ξανά»
H επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία το Σαββατοκύριακο και ειδικά το τραπέζωμα πολλών ατόμων στο σπίτι του τοπικού βουλευτή προκάλεσε, εκτός από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και αιχμηρά δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ.
Το θέμα φιλοξενείται σε ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian υπό τον τίτλο “Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται κριτική για γεύμα με 40 άτομα”.
Αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στο Ρolitico με τίτλο: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και πάλι”
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται κριτική για γεύμα που έσπασε τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού”, γράφει ο Guardian, και σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έφαγε μαζί με τουλάχιστον σαράντα άτομα, την ημέρα που τα μέτρα στην υπόλοιπη χώρα έχουν αυστηροποιηθεί.
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυξανόμενο θυμό για ισχυρισμούς ότι παρευρέθηκε σε γεύμα με τουλάχιστον 40 άτομα την ίδια ημέρα που τα περιοριστικά μέτρα της χώρας για τον περιορισμό της πανδημίας αυστηροποιήθηκαν”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο επίκεντρο πυρών μετά την βιντεοσκόπηση του ίδιου και της συνοδείας του να απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους γεύμα στη βεράντα του σπιτιού βουλευτή της ΝΔ μπροστά στο λιμάνι της Ικαρίας. Οι αναφορές των ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμμετοχή 40 ατόμων στο γεύμα, πολύ περισσότερων από το όριο των 9 που επιτρέπουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα στη χώρα”.
“Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο επίκεντρο για παραβίαση των μέτρων που έχει θέσει η κυβέρνησή του” αναφέρει η ανταποκρίτρια του βρετανικού μέσου στην Ελλάδα και συμπληρώνει: “στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πολιτικός επικρίθηκε αφού εμφανίστηκαν εικόνες του που πόζαρε με θαυμαστές κατά τη διάρκεια εκδρομής με ποδήλατο με τη σύζυγό του στην περιοχή Πάρνηθα βόρεια της Αθήνας. Κανείς δεν φορούσε μάσκα ή διατηρούσε κανόνες κοινωνικής απόστασης. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη”.
Αιχμηρά δημοσιεύματα σε Guardian και Politico για την παρουσία Μητσοτάκη στην Ικαρία “Ο κ. Στεφανίδης, καρδιολόγος, αναγνώρισε ότι ένα πλήθος είχε μαζευτεί αυθόρμητα έξω από το κτίριο για να δει τον πρωθυπουργό “από κοντά”, αλλά επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια του σύντομου χρόνου του μεσημεριανού οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι του τηρούσαν τα μέτρα”. “Κατά τη διάρκεια του γεύματος, όλα τα μέτρα… παρατηρήθηκαν” – αναφέρει το βρετανικό μέσο μεταφέροντας τις δηλώσεις του κ. Στεφανάδη.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος απαντώντας αργά το απόγευμα της Κυριακής είπε: “Σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του Πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα”.
Τι αναφέρει το Politico
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ρεπορτάζ του Politico, σε άρθρο του με τίτλο “Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του lockdown – ξανά”, υπενθυμίζοντας προηγούμενες “εξορμήσεις” του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως “βίντεο και φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν το Σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εμφανίζουν τον Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί της Ικαρίας να παρευρίσκεται σε μια συγκέντρωση με 30-40 άτομα στο μπαλκόνι του σπιτιού ενός τοπικού βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, του Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος είναι επίσης γιατρός”.
“Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε τα απομακρυσμένα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων στο ανατολικό Αιγαίο το σαββατοκύριακο για να επιβλέψει την πρόοδο του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπουργοί και αξιωματούχοι υγείας ήταν επίσης παρόντες στη συγκέντρωση” συνεχίζει το δημοσίευμα για να προσθέσει ότι όλα αυτά συμβαίνουν “το πρώτο σαββατοκύριακο που ισχύουν σκληροί νέοι περιορισμοί σε πολλά μέρη της χώρας, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ.”.
“Οι Έλληνες βρίσκονται σε lockdown από τον Νοέμβριο και δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν σε συγκεντρώσεις ή να μετακινηθούν από τον ένα δήμο στον άλλο για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους. Επιτρέπεται μόνο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να πάνε στη δουλειά, να ψωνίσουν για είδη πρώτης ανάγκης, να επισκεφθούν έναν γιατρό ή να ασκήσουν κοντά στο σπίτι τους και σε ομάδες που δεν υπερβαίνουν τα τρία άτομα. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα 300 € και οι διοργανωτές μιας συγκέντρωσης 3.000 €.”
ΠΗΓΕΣ: Guardian / Politico / thetoc.gr