Featured

Αιφνιδιαστική επίσπευση της συζήτησης απόσπασης αρχαιοτήτων στο ΣτΕ

Με μια αιφνιδιαστική χρονική μετάθεση το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρνει την συζήτηση των προσφυγών για το ζήτημα του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων ένα μήνα νωρίτερα.

Parallaxi
αιφνιδιαστική-επίσπευση-της-συζήτησ-528714
Parallaxi

Με μια αιφνιδιαστική χρονική μετάθεση το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρνει την συζήτηση των προσφυγών για το ζήτημα του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων ένα μήνα νωρίτερα.

Συγκεκριμένα οι τρεις προσφυγές επρόκειτο να συζητηθούν στις 4 Δεκεμβρίου και αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να συζητηθούν στις 6 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ η δεύτερη από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης.

Η τρίτη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης εναντίον της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την αίτηση συνυπογράφουν τέσσερις φορείς, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος άλλωστε το είχε προαναγγείλει, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ και Δημοσίων Υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καθώς και επτά προσωπικότητες από τον χώρο της αρχαιολογίας και της επιστήμης.

Οι δύο αυτές προσφυγές έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι και η τρίτη αίτηση ακύρωσης θα εξεταστεί επίσης την ίδια ημερομηνία.

Το κλίμα της βιασύνης για να τελειώνει η υπόθεση με τις ενστάσεις συλλόγων, ομάδων πολιτών κλπ και να προχωρήσει ο τεμαχισμός και η απόσπαση είναι ενδεικτικό και από τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού την προηγούμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη όταν ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι θα αποφανθεί για το ζήτημα η δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. H (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελείται από δικαστές τριών βαθμίδων: α) εισηγητές (συνολικά 50, εκ των οποίων οι 5 δόκιμοι), οι οποίοι προετοιμάζουν τις εισηγήσεις επί των υποθέσεων, β) παρέδρους (συνολικά 57), οι οποίοι έχουν συμβουλευτική ψήφο, και γ) συμβούλους (συνολικά 59, εκ των οποίων 10 Αντιπρόεδροι και 1 Πρόεδρος), οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν την αποφασιστική ψήφο.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις απορριφθούν προφανώς δεν θα συζητηθεί και η αίτηση αναστολής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα