Featured

Ο αιφνίδιος θάνατος ενός εργαζόμενου ανοίγει ξανά την συζήτηση για το «996»

Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και οι επιπτώσεις τους ξανά στο επίκεντρο.

Parallaxi
ο-αιφνίδιος-θάνατος-ενός-εργαζόμενου-512731
Parallaxi

Ο αιφνίδιος θάνατος ενός νεαρού εργαζόμενου σε κολοσσό του διαδικτύου στην Κίνα επανέφερε στη δημοσιότητα τη συζήτηση για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και την κουλτούρα των υπερωριών στη χώρα.

Στην Κίνα, οι νόμοι περιορίζουν την εργασία σε 44 ώρες την εβδομάδα και απαιτούν υπερωρίες για οτιδήποτε πάνω από αυτό. Ωστόσο, πολλοί δεν ακολουθούν τους κανόνες και ένα σπάνιο διαδικτυακό κίνημα εστιάζει στις παρατεταμένες ώρες εργασίας στον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα της Κίνας. Άνθρωποι από όλες τις γωνιές της κοινωνίας έχουν συσπειρωθεί για να υποστηρίξουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας startup, ενώ ορισμένοι προειδοποιούν για εμπόδια σε μια κουλτούρα που είναι ριζωμένη στην πεποίθηση ότι περισσότερη δουλειά οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία.

Στα τέλη Μαρτίου, ανώνυμοι ακτιβιστές παρουσίασαν το 996.ICU , ένα όνομα τομέα που αντιπροσωπεύει την εξαντλητική ζωή των Κινέζων προγραμματιστών: που εργάζονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα με την απειλή να καταλήξουν στη ΜΕΘ, τη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου…Ο ιστότοπος αναφέρει λεπτομερώς την τοπική εργατική νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την υπερωρία χωρίς αμοιβή. Το σύνθημα «Η ζωή των προγραμματιστών έχει σημασία» εμφανίζεται στο κάτω μέρος σε επίσημη σιωπή.

Ένας 25χρονος άνδρας που παρακολουθούσε περιεχόμενο στον κινεζικό ιστότοπο ροής βίντεο Bilibili πέθανε ξαφνικά στις 5 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, φέρεται να εργαζόταν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής, σύμφωνα με δημοσιεύσεις ενός χρήστη του Weibo που ισχυρίστηκε να έχει πληροφορηθεί από άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι αναρτήσεις στην πλατφόρμα microblogging προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες προβολές και προκάλεσαν ένα νέο κύμα διαδικτυακής κατακραυγής για την κουλτούρα της υπερβολικής εργασίας που είναι ενδημική στην τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας .

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του νεαρού άνδρα από έναν μπλόγκερ, που επικαλέστηκε ανώνυμες καταγγελίες συναδέλφων του θανόντα, η υπόθεση έγινε viral τη Δευτέρα στον ιστότοπο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.

Μια γυναίκα που δήλωσε ότι είναι η αδελφή του νεαρού έγραψε ένα μακροσκελές μήνυμα στο Weibo για να ευχαριστήσει τον μπλόγκερ, στο οποίο κατήγγειλε ότι η Bilibili προσπάθησε να λογοκρίνει στο εσωτερικό της εταιρείας τις πληροφορίες για τον θάνατό του.

«Είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουν ειλικρινά συγνώμη; Η ζωή του αδελφού μου δεν μετρά;», διερωτήθηκε η γυναίκα στο μήνυμά της, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 870.000 likes.

«Ο θάνατος αυτού του εξαιρετικού εργαζόμενου αποτελεί μεγάλη απώλεια για την εταιρεία, αλλά και προειδοποίηση για όλους μας», επεσήμανε η Bilibili.

«Πρέπει να προχωρήσουμε ενεργητικά σε αλλαγές για να φροντίσουμε την υγεία των εργαζομένων μας και να εμποδίσουμε να επαναληφθούν αντίστοιχες τραγωδίες», τόνιζε η ανακοίνωση.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί υπερκόπωσης , η Bilibili είπε ότι την εβδομάδα πριν από το θάνατο του υπαλλήλου, είχε δουλέψει τις τυπικές ώρες – οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα – και η εταιρεία τριπλασίασε την αμοιβή του για εργασία κατά τη διάρκεια των διακοπών σύμφωνα με το νόμο.

«Η δουλειά της εποπτείας ασφάλειας περιεχομένου που είχε είναι μια 24ωρη, ιδιαίτερη δουλειά. Όπως και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η ασφάλεια περιεχομένου δεν μπορεί να σταματήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολλές τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τον χρόνο εργασίας μετά τις καταγγελίες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων τους.

Οι αρχές του Πεκίνου έχουν αρχίσει από πέρυσι να πιέζουν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επισφαλώς εργαζομένων στους κολοσσούς του διαδικτύου σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί ο τομέας.

«Η κουλτούρα 996»

«Η πρόσφατη συζήτηση για το 996 φέρνει στο φως τον έντονο ανταγωνισμό στην τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας. Για να επιβιώσουν, οι startups και οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν εξαιρετικά σκληρά. Ορισμένοι διάσημοι επιχειρηματίες εργάζονται ακόμη και πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα», δήλωσε στο TechCrunch ο Jake Xie, αντιπρόεδρος επενδύσεων στην China Growth Capital, ένα επιχειρηματικό ταμείο πρώιμου σταδίου.

«Οι υπερωρίες είναι κανόνας σε πολλές εταιρείες του Διαδικτύου. Αν δεν δουλέψουμε περισσότερο, θα μείνουμε πίσω», είπε ένας ιδρυτής μιας startup ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά με έδρα το Shenzhen. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αιχμηρός στον τομέα των κινητών παιχνιδιών της Κίνας, όπου η δημιουργικότητα είναι ανεπαρκής και μια δημοφιλής συντόμευση προς την επιτυχία καταρρίπτει έναν ήδη viral τίτλο. Η ταχύτητα, επομένως, είναι το μόνο που έχει σημασία.

Εν τω μεταξύ, μια κουλτούρα υψηλών επιδόσεων που δημιουργείται στην Κίνα μπορεί να εξουδετερώσει την αντίσταση της κοινωνίας στην κουλτούρα 996.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι περισσότερες ώρες ισοδυναμούν με περισσότερη μάθηση. Νομίζω ότι κάποιο ποσοστό των ανθρώπων θέλει να αφιερώσει περισσότερες ώρες και αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο για ηλικίες 22 έως 30 ετών», δήλωσε στο TechCrunch στέλεχος μιας εταιρείας τεχνολογίας με έδρα τη Σαγκάη, που εκτιμά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Μερικοί άνθρωποι στην ομάδα μου, μας έχουν εκφράσει ότι πιστεύουν πως δεν μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο οι φίλοι τους που εργάζονται σε εταιρείες που ασκούν την κουλτούρα 996».

«Αν δεν δουλέψεις 996 όταν είσαι νέος, πότε θα το κάνεις;» Έγραψε ο 54χρονος Τζακ Μα στην ανάρτησή του στο Weibo. «Μέχρι σήμερα, σίγουρα δουλεύω τουλάχιστον 12 με 12, πόσο μάλλον υπό κουλτούρα 996… Δεν έχουν όλοι όσοι εξασκούνται στο 996 την ευκαιρία να κάνουν πράγματα που είναι πολύτιμα και έχουν νόημα με την αίσθηση του επιτεύγματος. Οπότε νομίζω ότι είναι ευλογία για τις ΒΔΤ της Κίνας να μπορούν να δουλέψουν 996».

Ωστόσο, παρά τα προφανή αυτά εμπόδια, το κίνημα κατά του 996 έχει συγκεντρώσει την εγχώρια προσοχή. Το δημοφιλές θέμα «996ICU μπλοκάρεται από μεγάλες εταιρείες» έχει δημιουργήσει σχεδόν 2.000 δημοσιεύσεις και 6,3 εκατομμύρια προβολές στο Weibo. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV της Κίνας εξιστόρησε το περιστατικό και κατηγόρησε την υπερωριακή εργασία ότι προκάλεσε «ουσιαστικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες» στους εργαζόμενους. Εκτός Κίνας, ο δημιουργός της Python, Guido van Rossum, αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρουτίνα εργασίας 996 της Κίνας σε ένα tweet και σε ένα φόρουμ.

Ενώ πολλοί υποψήφιοι στη λίστα 996 φαίνεται να είναι εμπορικά επιτυχημένοι, άλλοι επισημαίνουν μια μεροληψία επιλογής στην ιδέα ότι η περισσότερη δουλειά αποφέρει μεγαλύτερους καρπούς.

«Αν μια εταιρεία είναι αρκετά μεγάλη και αποκαλυφθεί ότι ασκεί το 996, το θέμα τραβάει περισσότερη προσοχή. Πάρτε για παράδειγμα τους Youzan και JD», δήλωσε στο TechCrunch ένας προγραμματιστής με έδρα τη Σαγκάη σε μια startup επιχειρηματικού λογισμικού.

«Αντίθετα, πολλές εταιρείες που εφαρμόζουν το 996 αλλά δεν έχουν εμπορική επιτυχία παραβλέπονται. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η ανάπτυξη μιας εταιρείας συνδέεται με το 996… Αυτό που πρέπει να αξιολογήσουν τα αφεντικά είναι η παραγωγικότητα και όχι οι ώρες».

Ή, όπως κάποιοι μπορεί να προτείνουν, οι διευθυντές θα πρέπει να βελτιώνονται στο να δίνουν κίνητρα στους υπαλλήλους αντί να ζητούν τυφλά περισσότερες ώρες.

«Εφόσον η οικονομία [της Κίνας] δεν σταματά, μπορεί να είναι δύσκολο να αποτρέψει την κουλτούρα 996. Αυτό δεν είναι πρόβλημα του ατόμου. Είναι οικονομικό πρόβλημα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε πιο ανθρώπινη φροντίδα και να εμπνέουμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν: «Δουλεύω με ελεύθερη βούληση και με πάθος;» αντί να κοιτάζουν τις ώρες εργασίας τους», πρότεινε ο Xie της China Growth Capital.

Πηγές: ΑΠΕ/ kathimerini.gr/ techcrunch.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα