Διεθνή

Αιθιοπία: 3 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για «προώθηση» της τρομοκρατίας

Τουλάχιστον 14 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στη χώρα από τις 2 Νοεμβρίου.

Parallaxi
αιθιοπία-3-δημοσιογράφοι-συνελήφθησα-243605
Parallaxi

Ένας βιντεοειδησεογράφος, που συνεργάζεται με το πρακτορείο Associated Press και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αιθιοπία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προώθηση της τρομοκρατίας» επειδή πήραν συνεντεύξεις από μέλη του Στρατού Απελευθέρωσης του Ορόμο (OLA), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας.

Το AP ανέφερε ότι ο συνεργάτης του, ο Αμίρ Αμάν Κιγιάρο, συνελήφθη στις 28 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα λόγω του πολέμου στο Τιγκράι. Είχε μόλις επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ταξίδι και δεν του έχει ασκηθεί δίωξη.

«Πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς. Ο Κιγιάρο είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που έχει κάνει σημαντική δουλειά στην Αιθιοπία, με όλες τις εμπόλεμες πλευρές», ανέφερε η Τζούλι Πέις, η εκτελεστική διευθύντρια του AP. «Ζητούμε από την αιθιοπική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει αμέσως», πρόσθεσε.

Η αστυνομία ανέφερε ότι οι δύο άλλοι συλληφθέντες είναι ο εικονολήπτης Τόμας Ενγκίντα και ο Αντίσου Μουλούνεχ, του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου Fana. Ο Αντμάσου Ντάμτιου, υψηλόβαθμο στέλεχος του Fana, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο λέγοντας μόνο ότι η σύλληψη του Αντίσου «δεν σχετίζεται με εμάς».

Οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 7-15 ετών για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου, δήλωσε ο επιθεωρητής της γενικής αστυνομίας Τεσφάγιε Ολάνι.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 14 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στην Αιθιοπία αφότου κηρύχθηκε η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις 2 Νοεμβρίου φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα