Ακραία εκλογικά σενάρια: Εθνικές τον Αύγουστο και αυτοδιοικητικές τον Μάιο του 2024
Παρότι, όπως εκτιμάται, η σχετική ρύθμιση δύσκολα θα περάσει από το ΣτΕ – Τι λένε οι αυτοδιοικητικοί
Επανέρχονται τα σενάρια για αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2024, μετά το ισχυρό ενδεχόμενο, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσουν να εξαντλήσουν την τετραετία και να κηρύξουν εκλογές τον Ιούλιο.
Αν τελικά η κυβέρνηση, επιλέξει αυτό το ακραίο εκλογικό σενάριο, λόγω των εξελίξεων από το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, εκ των πραγμάτων ο πολιτικός χρόνος συμπιέζεται σε βάρος των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς λόγω απλής αναλογικής, πιθανά να έχουμε και δεύτερο γύρο εθνικών εκλογών, οι οποίες θα διενεργηθούν στο τέλος Αυγούστου.
Με δεδομένο ότι οι συνδυασμοί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να κατατεθούν στα Πρωτοδικεία έως τις 31 Αυγούστου 2023 και οι εκλογές έχουν οριστεί να γίνουν στις 8 Οκτωβρίου, και επαναληπτικά στις 15 Οκτωβρίου, πολλοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος προεκλογικός χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην πράξη δηλαδή, κανείς δεν θα ασχολείται με τους δήμους και τις περιφέρειες, όταν οι εκλογείς, τα κόμματα, τα πολιτικά στελέχη και τα ΜΜΕ, θα ασχολούνται με το κυρίαρχο και μείζον ζήτημα, την ανάδειξη κυβέρνησης και κεντρικής εξουσίας και τη διακυβέρνηση της χώρας. Συνεπώς, η «μετάθεση» των αυτοδιοικητικών εκλογών, για αργότερα, για πολλούς αυτοδιοικητικούς είναι μία επιθυμητή και ευκταία λύση.
Υπαρκτό το σενάριο για εθνικές εκλογές τον Ιούλιο – Αύγουστο
Το σενάριο της ολοκληρωτικής εξάντλησης της τετραετίας, δηλαδή οι εκλογές να γίνουν 2 ή 9 Ιουλίου, δεν είναι καθόλου ακραίο, με δεδομένη την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Το δείχνουν τα τεράστια σε όγκο και παλμό συλλαλητήρια και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη της χώρα, αλλά και γενικά το αντικυβερνητικό κλίμα που έχει διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία και επικρατεί και στα social media.
Η κυβέρνηση, παρά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλής, δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί την κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η τραγωδία των Τεμπών. Ο λαϊκός ξεσηκωμός την υποχρεώνει σε αναδίπλωση και αλλαγή του οδικού χάρτη, που είχε επεξεργαστεί ενόψει των εθνικών εκλογών.
Ήδη, η πρώτη δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνει χρονικά το δυστύχημα των Τεμπών, καταγράφει μία απώλεια 3 μονάδων για την κυβέρνηση και μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 4.5 μονάδες.
Παρότι η δημοσκόπηση της Marc, έγινε βιαστικά και χωρίς να έχουν αναδειχθεί όλα τα στοιχεία που συνδέονται με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ, κυρίως προς τα κόμματα διαμαρτυρίας, είναι εμφανής και δείχνει μία καθαρά αρνητική τάση για το κυβερνών κόμμα, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν εμφανίζει κέρδη και μένει στάσιμο.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Marc, η Νέα Δημοκρατία, καταγράφει 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με 25%. Το ΠΑΣΟΚ, είναι τρίτο με ποσοστό 9,7% και στη συνέχεια το ΚΚΕ, με 5,6%, η Ελληνική Λύση, με 3,9%, το ΜεΡΑ25, με 3,5% και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, με 3%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 10%.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα πράγματα για την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ηρεμήσουν, ούτε να βελτιωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, άρα η κυβέρνηση χρειάζεται διακαώς περισσότερο χρόνο ώστε να καταπέσουν οι τόνοι και το πολιτικό κλίμα να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα.
Άλλος τρόπος να εξευρεθεί χρόνος δεν υπάρχει, παρά μόνο από την μετάθεση των εθνικών εκλογών, όσο γίνεται πιο κοντά στη λήξη της θητείας ή ακριβώς στη λήξη της θητείας της παρούσης κυβέρνησης.
Ωστόσο πρακτικά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί, η μετάθεση δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον Μάιο του 2024, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται, αφενός, νομοθετική ρύθμιση, ενώ αφετέρου, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η νομοθετική ρύθμιση να κριθεί αντισυνταγματική.
Δηλαδή, το ανώτατο δικαστήριο όπως και στην περίπτωση του νόμου Θεοδωρικάκου, με τις διατάξεις για την σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια, να αποφανθεί αρνητικά. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν υπάρξει θετική αποδοχή αυτού του σεναρίου από όλα σχεδόν τα κόμματα, δηλαδή διαμορφωθεί μία διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιου του 2024 μαζί με τις ευρωεκλογές, ως σενάριο δεν θα είναι καθόλου απίθανο.
«Το ακούμε κυρίως από αιρετούς της ΝΔ» – «Υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας»
Όπως αναφέρει ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Νεάπολης Συκεών και επικεφαλής της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον», το σενάριο αυτό ακούγεται κυρίως από την πλευρά των αιρετών της ΝΔ. Δηλαδή οι εκλογές λόγω των τραγικών εξελίξεων να οριστούν μέσα στο καλοκαίρι και οι δημοτικές να μετατεθούν για αργότερα» ενώ σημειώνει πως και από την πλευρά της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ δεν υπάρχει μεγάλη αντίρρηση. «Το ακούμε έντονα τώρα μετά το δυστύχημα των Τεμπών και σύμφωνα με αυτή την εκδοχή θα πάμε για εθνικές εκλογές στις 2 Ιουλίου και οι επαναληπτικές στις 27 Αυγούστου, οπότε αν συμβεί αυτό, οι δημοτικές εκλογές θα οριστούν για τον Μάιο του 2024 μαζί με τις ευρωεκλογές», τονίζει.
Ωστόσο όπως τονίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, αυτό το σενάριο είναι απίθανο ακόμα και αν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Ιούλιο, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Όπως εκτιμά, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος Μαΐου, γεγονός που επιτρέπει, ακόμα και με επανάληψη των εθνικών εκλογών, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν κανονικά στις 8 και 15 Οκτωβρίου ενώ σημειώνει ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. «Αυτό δεν μπορεί να περάσει, είναι αντισυνταγματικό δεν θα το δεχτεί ο Βορίδης», τονίζει και σχολιάζει ότι κάποιοι στο παρελθόν είχαν προτείνει την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές του 2024, ώστε να ενισχυθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες για την ευρωβουλή, λόγω της μεγάλης αποχής.
Αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το σενάριο και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπίρπας που τονίζει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν εντός του 2023, παρότι δέχεται ότι το σενάριο οι εθνικές εκλογές, να γίνουν 2 Ιουλίου και 27 Αυγούστου δεν είναι απίθανο.
«Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, δεν μπορείς να τις μεταφέρεις χρονικά διότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να ξεπεράσεις το όριο της θητείας των αιρετών της αυτοδιοίκησης που λήγει στο τέλος του 2023. Δεν γίνεται συνταγματικά», τονίζει και σημειώνει ότι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να αναλάβουν στις 1/1/2024.