Ελλάδα

Ακρίβεια: Οι νέες τιμές στα φροντιστήρια, πονοκέφαλος γονιών και μαθητών

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια πλήττουν και τον τομέα της μάθησης στη χώρα μας. Όσα θα ισχύσουν από Σεπτέμβρη 

Γιώργος Σταυρακίδης
ακρίβεια-οι-νέες-τιμές-στα-φροντιστήρ-927336
Γιώργος Σταυρακίδης

Ανησυχία επικρατεί σε μαθητές και φροντιστήρια σχετικά με το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί τη νέα σχολική χρονιά για τον κορονοϊό, καθώς και την αύξηση τιμών σε συνέχεια ενός κύματος ακρίβειας που πλήττει ήδη τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα υπάρχουν αυτή τη χρονιά στα σχολεία, θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Από την άλλη, το βασικό πρόβλημα που φαίνεται πως καλείται να αντιμετωπίσει φέτος η ελληνική οικογένεια, δεν θα είναι ο κορονοϊός, αλλά θα είναι οι αυξήσεις των τιμών σε όλα, βλέποντας στο τέλος το πορτοφόλι να αδειάζει πολύ γρήγορα.

Τα μαθήματα στα φροντιστήρια, ξεκίνησαν ήδη για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου, ενώ αυτές τις μέρες θα γίνει η έναρξη και των υπόλοιπων τμημάτων όπου σταδιακά μπαίνουν και πάλι στις αίθουσες, τηρώντας προς το παρόν τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν το διάστημα πριν κλείσουν τα σχολεία, περιμένοντας να μάθουν τη νέα συνθήκη που θα επικρατήσει μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

«Εμείς πάντα ακολουθούμε τα πρωτόκολλα των σχολείων, οπότε αυτή τη στιγμή αναμένουμε. Στη παρούσα φάση, όλα τα φροντιστήρια και ειδικά αυτά της Θεσσαλονίκης, ξεκινήσαμε ήδη τα μαθήματα της τρίτης Λυκείου, ακολουθούμε τα πρωτόκολλα που είχαμε και το καλοκαίρι, όπου κοιτάμε να αερίζονται καλά οι χώροι, να έχουμε όσο γίνεται αποστάσεις γιατί έτσι κι αλλιώς τα τμήματα μας είναι μικρά και βέβαια κάνουμε μία σύσταση προς τους συναδέλφους για τη δική τους προστασία, αν θέλουν να φοράνε μάσκα.» αναφέρει στην Parallaxi ο Νίκος Πετρόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, εξηγώντας στη συνέχεια τον τρόπο εκμάθησης μέσω διαδικτύου που και φέτος θα φανεί χρήσιμο, «Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το μάθημα και σε μαθητές που είναι σε καραντίνα, δηλαδή εξ αποστάσεως. Τα διαδικτυακά μαθήματα τα χρησιμοποιούμε εφόσον είναι απαραίτητα, τα κάναμε την προηγούμενη χρονιά για παιδιά που έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, είτε επειδή νόσησαν, είτε επειδή είχε νοσήσει κάποιος από την οικογένεια τους. Έχει προβλεφθεί να υπάρχει ήχος και μία κάμερα την ώρα που γίνεται το μάθημα, που κοιτάει μόνο στον πίνακα, ώστε να μπορεί ο μαθητής να κατανοήσει την παράδοση και να τον ακούμε στην περίπτωση που θέλει κάτι να ρωτήσει.»

school-skholeio-maska.jpg

Σχετικά με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις των φροντιστηρίων αυτή τη χρονιά, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει: «Σε όσες ενημερώσεις έχουμε κάνει μέχρι τώρα σε γονείς, βλέπουμε ότι ενώ δυσκολεύονται όπως είναι λογικό, θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και εμείς θα είμαστε δίπλα τους σε αυτό. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι κι εμείς έχουμε στα φροντιστήρια μας το ενεργειακό κόστος που έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Επίσης, από την περσινή χρονιά ήμασταν κι εμείς θετικοί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, οπότε κι αυτό οδήγησε σε μία μικρή αύξηση. Αυτό που έχουμε συζητήσει και στον Σύλλογο μας και στην Ομοσπονδία, είναι ότι λόγω και του αυξημένου ενεργειακού κόστους αλλά και της αύξησης του κατώτατου μισθού που είχε αντίκτυπο στο κομμάτι των εξόδων μας, προτρέψαμε τους συναδέλφους να αναπροσαρμόσουν το κομμάτι των τιμών τους με τέτοιο τρόπο όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη μέση ελληνική οικογένεια που είναι αυτή που έρχεται στις δομές μας, πάντα όμως και στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στις πληρωμές των συναδέλφων που δουλεύουν για εμάς. Μιλάμε δηλαδή για μία μικρή αύξηση που δεν έχει σχέση με άλλες αυξήσεις που βλέπουμε σε αγαθά.»

Τα “μαύρα” μαθήματα

Ένα θέμα που αποτελεί κόκκινο πανί για τα φροντιστήρια, είναι τα «μαύρα» ιδιαίτερα που προτιμούν πολλοί γονείς για τα παιδιά τους λόγω της χαμηλότερης τιμής. «οι γονείς θα πρέπει να προτιμήσουν το νόμιμο φροντιστήριο που έχει τις οργανωμένες παροχές και έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά τους. Το ιδιαίτερο μάθημα, υπήρχε και υπάρχει και θέλουμε κάποια στιγμή να μην υπάρχει. Θεωρώ ότι η παραπαιδεία είναι αυτό το μαύρο ιδιαίτερο. Εμείς είμαστε αδειοδοτημένες δομές, νόμιμες δομές, με τις ασφαλιστικές εισφορές μας, με τα φορολογικά μας δεδομένα, με την οργανωμένη διαδικασία. Ακόμα και οικονομικά να το δεις, αν τα βάλουμε κάτω θα δούμε ότι τα δικά μας μαθήματα είναι και πιο οικονομικά από ένα μη νόμιμο ιδιαίτερο.» λέει ο πρόεδρος των φροντιστηρίων Βορείου Ελλάδος.

emil-kalibradov-adio-portofoli-unsplash.jpg

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες και τα προβλήματα που θα προκύψουν, ανάλογη είναι η άποψη και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Γλωσσών Β. Ελλάδος, όπου η πρόεδρος του Βαρβάρα Καρακίτσιου αναφέρει πως «Έχει ξεπεραστεί λίγο ο φόβος για τον κορονοϊό, έχουμε εξοικειωθεί και άλλωστε περιμένουμε τις ανακοινώσεις. Αυτό που νομίζω ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς όπως και όλοι οι επιχειρηματίες, είτε στον χώρο της εκπαίδευσης, είτε σε άλλους κλάδους είναι τα θέματα της ακρίβειας και δε ξέρω πόσο είναι οι γονείς διατεθειμένοι να δεχτούν αυξήσεις και για τα δικά μας δίδακτρα.»

Μιλώντας η κ. Καρακίτσιου για τις αυξήσεις, λέει χαρακτηριστικά πως «Εγώ προσωπικά, πρόκειται να κάνω αυξήσεις και από όσο συζητάω με συναδέλφους, ο καθένας ανάλογα με την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει και τα έξοδα του, κοστολογεί κι ανάλογα. Απλά οι γονείς, καταφεύγουν κάποιες φορές στις εύκολες λύσεις, που είναι και παράνομες, του τύπου να φέρουν στο σπίτι τους μία κοπέλα να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στο παιδί τους, που είναι σίγουρα πιο φθηνές αλλά πόσο αξιόπιστες είναι, αυτοί το ξέρουν…»

daskalos.jpg

Το θέμα των ιδιαίτερων μαθημάτων και στις ξένες γλώσσες, εμφανίστηκε πιο έντονα σύμφωνα με την κ. Καρακίτσιου, τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας όπου οι γονείς «Είχαν την λανθασμένη εντύπωση πως ήταν πιο ασφαλές να μπαίνει κάποιος στο σπίτι τους από το να στέλνουν το παιδί στα σχολεία και στα φροντιστήρια».

Όπως και να έχει πάντως, όλοι συμφωνούν πως αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη, προσθέτοντας πια στους πονοκεφάλους της οικογένειας και των επιχειρήσεων και την ακρίβεια που θα κάνει δύσκολο τον επόμενο χειμώνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα