Διεθνή

Ακροδεξιός υπουργός απομακρύνθηκε για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας

Ο Κουούσικ ήταν ο ένας από τους πέντε υπουργούς που προέρχονται από το EKRE

Parallaxi
ακροδεξιός-υπουργός-απομακρύνθηκε-γ-437939
Parallaxi

Η πρόεδρος της Εσθονίας Κέρσι Κάλιουλαϊντ ανακοίνωσε απόψε ότι απάλλαξε από τα καθήκοντά του έναν υπουργό του ακροδεξιού κόμματος EKRE, μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η πρόεδρος ανέφερε ότι απομάκρυνε τον υπουργό Τεχνολογίας και Εξωτερικού Εμπορίου Μάρτι Κουούσικ κατόπιν παράκλησης του πρωθυπουργού, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Νωρίτερα ωστόσο η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του υπουργού, μετά το δημοσίευμα του δημοσιογραφικού ομίλου Ekspress Group που τον συνέδεε με ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του. “Εκτός από τη φρικτή επίθεση των μμε εναντίον μου, η εισαγγελία αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να εργαστώ ως υπουργός. Επίσης, η υπόλοιπη κυβέρνηση δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Κουούσικ ζήτησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο Κουούσικ ήταν ο ένας από τους πέντε υπουργούς που προέρχονται από το EKRE, το οποίο διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα προβάλλοντας τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του και κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του στις εκλογές του Μαρτίου. Είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό που κατέληξε πρόσφατα σε ένα σχέδιο διακυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνεται η μεταναστευτική πολιτική της ακροδεξιάς. Στο σχέδιο αυτό αναφέρεται ότι η Εσθονία δεσμεύεται να μην δεχτεί κανέναν πρόσφυγα στο έδαφός της, στο πλαίσιο του προγράμματος κατανομής των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα