Top

Ακτινολόγος στο «Παπαγεωργίου»: Έπρεπε να είχαν παρθεί πιο νωρίς τα μέτρα και περιορισμού

Πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο είναι εκτός υπηρεσίες, είτε γιατί νοσούν, είτε γιατί έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Η χώρα μας έτσι και αλλιώς είχε ανάγκη από κλίνες ΜΕΘ. Το 10% έπρεπε να είναι κλίνες εντατικών, σε εμάς ήταν στο 2%.

Parallaxi
ακτινολόγος-στο-παπαγεωργίου-έπρε-521885
Parallaxi

«Το όριο το έχουμε ξεπεράσει εδώ και αρκετές ημέρες, εξαντλούνται και οι εφεδρείες που ανευρίσκονται όπως-όπως τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή είναι χαρακτηριστικό ότι εμείς στην εφημερία που είχαμε την Κυριακή δεν έγινε κανένα χειρουργείο στο νοσοκομείο, γιατί οι χώροι ανάνηψης μετατράπηκαν σε κλίνες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με Covid-19, άρα προφανώς δεν μπορούσαν να γίνουν χειρουργεία και όσα χρειάστηκαν να γίνουν έγιναν σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης μας. Αυτή η κατάσταση υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Έχουν γίνει πια μονοθεματικά, γιατί έχει ξεφύγει πολύ η διάδοση της νόσου και έχει αυξηθεί και η νοσηρότητά της. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι, ότι υπάρχει μία μικρή ένδειξη περιορισμού των εισαγωγών που γίνονται στα νοσοκομεία», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ο ακτινολόγος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης , Χρήστος Παπαστεργίου.

«Έπρεπε να είχαν παρθεί πιο νωρίς τα μέτρα και περιορισμού αλλά υπάρχει και μία μεγάλη έλλειψη στην προετοιμασία από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο. Έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα από πλευράς ενίσχυσης προσωπικού αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ. Υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα από το τέλος του πρώτου κύματος μέχρι τώρα. Η Ελβετία έγκαιρα από την άνοιξη προγραμματίσει την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ο στρατός ανέλαβε να παράγει αντισηπτικά και να τα διανέμει στους πολίτες για να μην υπάρχει ούτε έλλειψη αλλά ούτε και αισχροκέρδεια και δειγματοληπτικά, τυχαία και στοχευμένα τεστ και έγκαιρα ανίχνευαν τις «φωλιές» του ιού και έπαιρναν έγκαιρα μέτρα.

  • Δεν γίνονται πια χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, παρά μόνο τα υπερεπείγοντα. Πάντα υπήρχε καθυστέρηση αλλά τώρα πια υπάρχει πρόβλημα και για τις σοβαρές παθήσεις.
  • Πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο είναι εκτός υπηρεσίες, είτε γιατί νοσούν, είτε γιατί έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Η χώρα μας έτσι και αλλιώς είχε ανάγκη από κλίνες ΜΕΘ. Το 10% έπρεπε να είναι κλίνες εντατικών, σε εμάς ήταν στο 2%.

Είναι τόσο μεγάλη η ένταση, η συναισθηματική και ψυχική φόρτιση που δεν υπάρχει περιθώριο να πεις δεν το ζω. Οι συνάδελφοι όλοι – ειδικά αυτοί που δίνουν τη μάχη στα χαρακώματα – θα έχουν σίγουρα πολύ μεγάλες αντοχές. Ελπίζω να μην έχει επιπτώσεις στην δική τους ψυχική ισορροπία. Δεν γίνεται να μην υπάρχει στοιχειώδης ενίσχυση και ένας σχεδιασμός με μια προοπτική ότι δεν θα ξαναζήσουμε είτε με τον κορονοϊό είτε με άλλη πανδημική κρίση ξανά τα ίδια πράγματα. Πρέπει η πολιτεία να κάνει – το καθήκον της και τον αναγκαίο σχεδιασμό. Να μην εφησυχάζουμε!»

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα