Aλ.Τσίπρας: Παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε στα ΜΜΕ, φοβάστε τη διαφωνία, την αντίδραση, την οργή της κοινωνίας
Έκανε λόγο για επαναφορά «διαταγμάτων της Χούντας» λόγω "φόβου" απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις της κοινωνίας
Για επαναφορά «διαταγμάτων της Χούντας» λόγω “φόβου” απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις της κοινωνίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναρθροίσεις, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στο ΚΙΝΑΛΛ για τη στήριξη που προσφέρει στο εν λόγω νομοσχέδιο.
«Σήμερα επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή, με στόχο την ίδια τη δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία»”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση».
Απαντώντας στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού σχετικά με την ανάγκη να περιοριστούν οι διαδηλώσεις με μικρό αριθμό συμμετεχόντων λόγω παρεμπόδισης της κυκλοφορίας, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ήδη η νομοθεσία προβλέπει τον περιορισμό τους σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή και στο πεζοδρόμιο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί τώρα το κέντρο προκειμένου να δει τα «καμώματα του ανιψιού του», κ. Μπακογιάννη, σε σχέση με το δημόσιο χώρο. Επιπλέον, απάντησε στην επισήμανση του πρωθυπουργού ότι και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ είχαν απαγορευτεί διαδηλώσεις, πως έγιναν για λόγους «εθνικής ασφάλειας» σε περίπτωση επίσκεψης ξένου ηγέτη.
«Και το ερώτημα είναι γιατί το επιχειρείτε αυτό τώρα; Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη;», διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:
«Ή μήπως αυτή η σπουδή σας -και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από το φθινόπωρο;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο «πολύ βαθιάς ύφεσης, μεγαλύτερης από τα σκληρά χρόνια των μνημονίων», σημειώνοντας ότι «χρειάζεται σχέδιο, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της» και «όχι αυταρχισμό καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».
Σε αυτό το σκηνικό, εκτίμησε ότι οι Έλληνες πολίτες θα ήθελαν να ακούσουν από την κυβέρνηση τι θα κάνει για να βελτιώσει τη ζωή τους και αντ’ αυτού βλέπουν μια προσπάθεια επαναφοράς «διαταγμάτων του 1971 της Χούντας».
Συνεχίζοντας, επέκρινε την κυβέρνηση ότι “εκδικείται” την Αριστερά, «τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», και επανέλαβε ότι η απάντηση στο “γιατί τώρα” είναι «προφανής». «Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ», είπε και έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού.
Αναφερόμενος στη λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα μέσα ενημέρωσης για την καμπάνια του κορονοϊού -«τη λίστα της ντροπής» όπως είπε- τόνισε πως «αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας», υποστηρίζοντας ότι το μοίρασμα αυτό έγινε «χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση». Όσον αφορά, δε, την απόφαση Μαρινάκη να επιτρέψει το μερίδιό του, ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «απόγειο της γελοιοποίησης» και προκάλεσε την κυβέρνηση να «πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και να ξαναμοιράσει τα χρήματα με όρους «διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια, τους εργαζόμενους, με κριτήρια την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση».
«Αν θέλετε να δώσετε διαφημιστική πίτα υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο με διαφάνεια και λογοδοσία. Όχι έτσι όμως τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στο πρωθυπουργό λέγοντας ότι τα κάνει όλα αυτά γιατί «φοβάται να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα στην κοινωνία και την οικονομία». «Φοβάστε τη διαφωνία, την αντίδραση, την οργή της κοινωνίας. Φοβάστε, γι’ αυτό πάντα η απάντηση σας είναι η καταστολή», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, που όπως είπε «προκαλούν ανατριχίλα». Ο τέως πρωθυπουργός παρέπεμψε μεταξύ άλλων και σε ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου», αλλά και σε ένα έργο το οποίο έχει επιμεληθεί ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης σχετικά με την υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης της συνάθροισης προκαλώντας την αντίδραση τόσο του ίδιου του κ. Γεραπετρίτη όσο και του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε, μάλιστα, “ανήσυχο” λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
«Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο δεν είναι σ’ αυτά που λέει, αλλά σ’ αυτά που παραλείπει», προσέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εκκωφαντική» την απουσία οποιασδήποτε διάταξης που «να περιορίζει την Αστυνομία», κάτι που, όπως είπε στέλνει μήνυμα στην Αστυνομία “βαράτε ελεύθερα”, “μη σας νοιάζει”, “κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «μεγαλύτερη ντροπή» να ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο από «δημοκρατικές δυνάμεις» και την κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις έρχονται σε ρήξη με την “παράδοση” και τις “ρίζες” της δημοκρατικής παράταξης και αφήνοντας αιχμές ότι «τους έχουν λείψει τα κυβερνητικά έδρανα». «Αλλά να μη στεναχωριούνται που η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια. Και έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Επιστρέφοντας στην κριτική του προς την κυβέρνηση, κατηγόρησε την παράταξη της ΝΔ ότι «βάλλει κατά της Μεταπολίτευσης», την οποία, όπως είπε, θεωρεί «όργιο σπατάλης, συντεχνιών, αναρχίας και φαυλότητας», ενώ υπογράμμισε πως «μετατρέψαν περιθωριακά ακροδεξιά στερεότυπα, σε κυρίαρχη αφήγηση» εντάσσοντας στο κόμμα ως ηγετικά στελέχη, ακόμα και «μέλη της νεολαίας του Παπαδόπουλου» και «αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου».
«Σήμερα επιχειρείτε να ξηλώσετε ένα κομμάτι της δημοκρατικής παράδοσης του τόπου ακόμα και της δικής σας παράταξης», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «το συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης» «δεν γράφτηκε μόνο στο χαρτί. Γράφτηκε και στο δρόμο. Γράφτηκε και με αγώνες».
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίθεση αυτή στη Δημοκρατία γίνεται σε μια «κομβική στιγμή» όπου «το καύσιμο της παραπλάνησης αρχίζει και στερεύει επικίνδυνα» και «οι ευγνώμονες υπήκοοι, αποδεικνύονται ανήσυχοι πολίτες».
«Και εκεί που νομίζατε ότι θα βλέπουν για πάντα το σωτήρα, αρχίζουν και βλέπουν τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία στη μεταπολεμική περίοδο», είπε προσθέτοντας ότι απέναντι σε αυτούς «ο δήθεν άτρωτος ηγέτης», «αρχίζει να αναζητά πιο παραδοσιακά καταφύγια από αυτό της εικόνας», «το καταφύγιο του γκλόμπ και της ασπίδας».
«Νομοσχέδια σαν το σημερινό, θα βρουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει. Στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας», κατέληξε.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “διάλογο κωφών”, απαντώντας στον πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι η ουσία της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά το ότι υπάρχει ήδη “θεσμικό πλαίσιο” που προβλέπει δύο λόγους περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος στη διαμαρτυρία, τη διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικοοικονομικής ειρήνης.
Όπως είπε, αυτό που έρχεται τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσθέσει δύο ακόμα λόγους περιορισμού «έξω από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος». «Όλο το επιχείρημα είναι έωλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.