Top

Αλαλούμ με τα πιστοποιητικά νόσησης – Τι θα γίνει με την άρση των μέτρων

Η κυβέρνηση πιέζει, οι ειδικοί διστάζουν.

Parallaxi
αλαλούμ-με-τα-πιστοποιητικά-νόσησης-765610
Parallaxi

Τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για μεγάλες ομάδες ανθρώπων σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για όσους νοσούν δεύτερη φορά, σχολίασε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Το θέμα ξεκίνησε από την κυρία Εβελίνα Χαλαμπαλάκη, η οποία περιέγραψε το πρόβλημα που έχουν στην έκδοση πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού όσοι νοσούν για δεύτερη φορά.

«Αρχικά το θέμα ήρθε εις γνώσην μου από ανθρώπους νοσήσαντες για δεύτερη φορά που με πλησίασαν για να τους ενημερώσω για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Είχα και εγώ νοσήσει για δεύτερη φορά. Μιλούσα με τον ΕΟΔΥ και προσπαθούσα να μπω στο σύστημα για να εκδώσω τα πιστοποιητικά μου, και δεν με άφηνε το σύστημα. Θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν και την 3η δόση και το σύστημα δεν τους αφήνει. Εγώ είμαι τυχερή – όπως μου είπε ο ΕΟΔΥ – και μπόρεσα να εκδώσω για δεύτερη φορά πιστοποιητικό νόσησης», είπε η κ. Χαλαμπαλάκη.

«Η ιστορία αυτή έχει φτάσει στο υπουργείο, στους αρμόδιους. Θα πρέπει η ομάδα του υπουργείου που ασχολείται με τους εμβολιασμούς να το λύσει άμεσα. Δεν είναι ένας και δύο άνθρωποι. Το θέμα απασχολεί πολύ κόσμο. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει νοσήσει για δεύτερη φορά. Αρκετοί είναι και αυτοί που δεν ήθελα να δηλώσουν ότι νοσούν», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

Τι θα γίνει με την άρση μέτρων

Μπορεί σταδιακά η κυβέρνηση με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων να απελευθερώνει πλήρως τη χώρα από τα μέτρα, η πανδημία όμως δεν φαίνεται να έχει εξαφανισθεί.

Η πανδημία παραμένει ενώ υπάρχουν και επιστημονικές φωνές που θεωρούν ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη από τον εφιάλτη, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μία νέα επιθετική Μετάλλαξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα κυβερνητικά στελέχη προέταξαν τρεις βασικούς λόγους για να άρουν τα μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό:

– Εκτίμησαν ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί πια μετά από δύο ολόκληρα χρόνια περιορισμών και πλέον ακόμη και τα βασικά μέτρα δεν τηρούνται.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό, όπως κατεγράφη και στις συσκέψεις που έγιναν, ότι ακόμη και η απλή μάσκα δεν χρησιμοποιείται πια, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους. Γι αυτό εξάλλου και δε γίνονται πλέον έλεγχοι και δεν επιβάλλονται πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

– Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, περίπου 8 στους 10 είναι εμβολιασμένοι και συνεπώς υπάρχει προστασία. Στην απόφαση βέβαια ενυπάρχει και το θέμα της ατομικής ευθύνης και της προστασίας που θα πρέπει να παρέχει ο καθένας στον εαυτό του, είτε με το εμβόλιο είτε φορώντας μάσκα εθελοντικά για να αποφύγει μία μόλυνση με τον κορονοϊό.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ουσιαστικά ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι στα ύψη, είναι εφικτή η χαλάρωση των μέτρων.

«Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. Καθώς όμως προχωράμε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή. Είναι προφανές, βέβαια, ότι περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ.Παπαευαγγέλου.

-Ο τρίτος λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση των μέτρων είναι ότι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να αρχίσει να λειτουργεί πλήρως η οικονομία και η κοινωνία.

Εξάλλου παρότι πλέον σχεδόν όλες οι δραστηριότητες είναι ανοικτές και χωρίς μέτρα, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, στην εστίαση και γενικότερα στις οικονομικές δραστηριότητες είναι περιορισμένη. Γεγονός που αποδίδεται από τα κυβερνητικά στελέχη τόσο στη συνήθεια των πολιτών να μένουν περισσότερο σπίτι μετά από δύο χρόνια περιορισμών, στις αυξήσεις που παρατηρούνται αλλά και στο φόβο για το αύριο που προέκυψε λόγω της πανδημίας.

Πώς κινούνται Omicron και Δέλτα

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις γεννάει η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ειδικότερα, επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της παραλλαγής Omicron, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 ενώ εντύπωση προκαλεί και η… επίμονη κυκλοφορία της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές.

Όπως αναφέρεται, την περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1.725 δειγμάτων αναδείχθηκαν 1.425 κρούσματα της Omicron. Από αυτά, 29 αφορούν την υποπαραλλαγή ΒΑ.2. Τα 21 κρούσματα εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Άρτας (1), του Βορείου Τομέα Αθηνών (1), του Δυτικού Τομέα Αθηνών (2), του Ηρακλείου (3), του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (8), του Λασιθίου (4), της Μήλου (1) και του Νοτίου Τομέα Αθηνών (1), ενώ οκτώ (8) ήταν εισαγόμενα κρούσματα.

Συνολικά τα κρούσματα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 είναι 33, αλλά η εικόνα σταματά στον περασμένο μήνα και δεν «ανοίγει» ακόμη για τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει πως ουδείς αποκλείει η Omicron ΒΑ.2 να τρέχει στο μεταξύ με ταχύτητα που θα αποτυπωθεί στο επιδημιολογικό δελτίο τις επόμενες ημέρες.

«Όταν βλέπουμε μία αντοχή στην επικράτηση της Omicron, υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε την υποπαραλλαγή της, BA.2» είπε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν ενταθεί η κυκλοφορία της δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας γιατί δεν έχει δραματικά μεγαλύτερη συμπεριφορά από την Omicron.

Το πρόβλημα που θα προκαλέσει, αφορά τους ανεμβολίαστους. Όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, μελέτες έδειξαν ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με Omicron ή με Δέλτα.

«Για αυτόν τον πληθυσμό η Omicron σίγουρα δεν αποτελεί μια απλή ίωση ούτε απλό κρυολόγημα» τόνισε η καθηγήτρια και ξεκαθάρισε πως και η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει ικανή προστασία.

Γιατί επιμένει η Δέλτα

Παρά την επικράτηση της Omicron, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καταγραφεί κρούσματα της Δέλτα. To δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου η Δέλτα εμφανίζεται στο επιδημιολογικό δελτίο με ποσοστό 8,97% και η Omicron με 91,3%. Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα από τα χθεσινά 19.154 κρούσματα κορονοϊού τα 1.724 οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα. Πρόκειται για εναν διόλου ασήμαντο αριθμό κρουσμάτων που δίνει σημαντικό αριθμό, έως και το 15%, ασθενών με σοβαρή νόσο που χρειάζονται νοσηλεία.

Aπό το σύνολο του δειγματοληπτικού ελέγχου, στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης του κορωνοϊού κατά το ίδιο διάστημα προκύπτει πως το 45,83% των κρουσμάτων στην Κρήτη οφείλονταν στη μετάλλαξη Δέλτα. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Βόρειο Αιγαίο ήταν 16,67%, στο Νότιο Αιγαίο 16,13% και στη Στερεά Ελλάδα το 12,50%.

Προφανώς όλα τα στοιχεία έχουν αξία αλλά εν προκειμένω σημειώνεται και από τους επιστήμονες ότι πρόκειται για δειγματοληπτικό έλεγχο που δίνει ετεροχρονισμένα την επιδημιολογική εικόνα.

Αναφορικά με την κυκλοφορία της Δέλτα στις προαναφερθείσες περιοχές της χώρας ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, κ. Δημήτρης Παρασκευής εξηγεί στο protothema.gr ότι «ενδεχομένως η Δέλτα παραμένει και επιμένει γιατί πρόκειται για περιοχές στις οποίες συντηρούνται μικρές εστίες κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο. Σε συνδυασμό και με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις περιοχές η Δέλτα δίνει σταθερά κρούσματα και συνεπώς σοβαρές νοσηλείες. Με εξαίρεση την Κρήτη, οι άλλες περιοχές όπου επικρατεί ακόμη σε σημαντικό ποσοστό η μετάλλαξη Δέλτα είναι περιοχές με μικρή κινητικότητα, δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο γεωγραφικά και πληθυσμιακά κάπως απομονωμένες».

ΠΗΓΕΣ: MEGA / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα