Διεθνή

Αλάσκα: Ένας “μίνι γαλαξίας” εμφανίστηκε στο Βόρειο Σέλας

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Parallaxi
αλάσκα-ένας-μίνι-γαλαξίας-εμφανίστ-997208
Parallaxi

Οι λάτρεις του βόρειου Σέλας είχαν μια διπλή έκπληξη καθώς παρακολούθησαν τον ουρανό της Αλάσκας το Σάββατο, όταν μια γαλάζια σπείρα που έμοιαζε με γαλαξία εμφανίστηκε για λίγα λεπτά.

Ο λόγος που εμφανίστηκε αυτή η σπείρα (σπιράλ) στον ουρανό ήταν το υπερβολικό καύσιμο που είχε απελευθερωθεί από έναν πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια περίπου τρεις ώρες πριν.

Μερικές φορές οι πύραυλοι έχουν καύσιμα που πρέπει να απορριφθούν, είπε ο διαστημικός φυσικός Don Hampton, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks Geophysical Institute, σύμφωνα με τον Guardian.

«Όταν το κάνουν αυτό σε μεγάλα υψόμετρα, το καύσιμο μετατρέπεται σε πάγο», είπε. «Και αν τύχει να είναι στο φως του ήλιου, όταν βρίσκεσαι στο σκοτάδι στο έδαφος, μπορείς να το δεις σαν ένα είδος μεγάλου σύννεφου που μερικές φορές στροβιλίζεται», πρόσθεσε.

Αν και δεν είναι ένα συνηθισμένο θέαμα, ο Hampton είπε ότι έχει δει τέτοια περιστατικά περίπου τρεις φορές.

Η εμφάνιση του στροβιλισμού καταγράφηκε σε time-lapse στην κάμερα του Γεωφυσικού Ινστιτούτου και κοινοποιήθηκε ευρέως στα social media. «Δημιουργήθηκε μια μικρή καταιγίδα στο Διαδίκτυο με αυτή τη σπείρα», είπε ο Hampton.

Φωτογράφοι που παρατηρούν το βόρειο σέλας δημοσίευσαν επίσης τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πύραυλος της SpaceX απογειώθηκε από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια την Παρασκευή το βράδυ με περίπου 25 δορυφόρους επί του σκάφους. Ήταν μια πολική εκτόξευση, που την έκανε ορατή από μια μεγάλη περιοχή της Αλάσκας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα