Διεθνή

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τους θετικούς στον κορονοϊό «ακούγοντας» τον βήχα τους

«Οι ήχοι που παράγει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι διαφορετικοί, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα», αναφέρει o επιστήμονας του ΜΙΤ

Parallaxi
αλγόριθμος-τεχνητής-νοημοσύνης-εντο-679984
Parallaxi

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο MIT (στις ΗΠΑ) ανέπτυξαν έναν αλγόριθμό τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στον οποίο είναι δυνατό να πραγματοποιείται διάγνωση της νόσου Covid-19 σε ασθενείς, με βάση τον ήχο του βήχα τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες -οι οποίοι δημοσίευσαν την εργασία για την καινοτομία που δημιούργησαν στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology– οι διαφορές στον ήχο του βήχα ενός (κατά τα άλλα ασυμπτωματικού) ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό δεν είναι αντιληπτές από τον άνθρωπο. Η «έξυπνη» τεχνολογία ωστόσο μπορεί να τις ξεχωρίσει.

«Οι ήχοι που παράγει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι διαφορετικοί, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα», αναφέρει ο Brian Subirana –επιστήμονας του ΜΙΤ και ένας από τους βασικούς ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη- σε άρθρο της ιστοσελίδας του BBC.

Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του αλγορίθμου τεχνίτης νοημοσύνης θα χρειαστούν έγκριση από την αρμόδια αρχή, προκειμένου να ενσωματώσουν την τεχνολογία τους σε κάποια εφαρμογή (application).

Μετά από δοκιμές πάντως διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω σύστημα εντόπισε με επιτυχία, σε ποσοστό 98,5%, τις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ήδη υποβληθεί σε τεστ και είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Ακόμη εντόπισε επιτυχώς, σε ποσοστό 100%, ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει άλλα σύμπτωμα (πέραν του βήχα).

«Οι περιπτώσεις χρήσης του συγκεκριμένου συστήματος στην πράξη θα μπορούσαν να αφορούν την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των φοιτητών, των εργαζόμενων και του κοινού, καθώς λειτουργούν και πάλι τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα (η συγκεκριμένη τεχνολογία) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή ομαδικών τεστ, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση (ξεσπάσματος της νόσου) σε ομάδες ανθρώπων», επισημαίνεται στην αναφορά της μελέτης.

Οι ερευνητές του MIT συνέλεξαν περίπου 70.000 ηχητικά αρχεία με δείγματα βήχα, προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ώστε αυτό να μπορεί να διακρίνει τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Από το σύνολο των ηχητικών δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν, τα 2500 προέρχονται από περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Παρόμοιες τεχνολογικές εφαρμογές είναι υπό ανάπτυξη, στο πλαίσιο ερευνών που υλοποιούνται και από άλλους φορείς όπως τα πανεπιστήμια Cambridge UniversityCarnegie Mellon University και η βρετανική εταιρία Novoic.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα