Top

Aλλαγές για τους άνω των 60 από τη Δευτέρα- Tι λένε Παγώνη, Λινού, Τζανάκης για τις «VIP ΜΕΘ»

Τι ισχύει επίσης για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Parallaxi
aλλαγές-για-τους-άνω-των-60-από-τη-δευτέρα-t-841390
Parallaxi
εικόνα SOOC

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών, στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά προηγηθείσα λοίμωξη.

Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπου μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την μείωση του χρόνου πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, καθώς έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορονοϊού όπως η Όμικρον, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως έναν βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR.

Επιπλέον από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι (δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού) οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση. Από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια εμβόλια χορηγούνται στην αναμνηστική δόση

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση Johnson & Johnson . Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca. 2η δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση & νόσηση

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό .1 δόση εμβολίου J&J .Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca . Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ. Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού . Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό . Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca . Νόσηση μετά τον εμβολιασμό . Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων.Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Τι ισχύει για τους άνω των 60 ετών

Από τις 13 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.

Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Γεωργαντάς: Ήδη πάνω από 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Άνοιξε από χθες (10/12) η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών και ήδη παρατηρείται μεγάλη κίνηση στο κλείσιμο των ραντεβού, όπως είπε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υπουργός είπε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου. «Υπάρχει μεγάλη κίνηση. Τα ραντεβού είναι ήδη πάνω από 20.000.» Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα τα 5 έτη.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε, επίσης, και στην αναμνηστική δόση λέγοντας πως 2.112.000 πολίτες έχουν κάνει ήδη την αναμνηστική δόση και περίπου 1.700.000 την έχουν προγραμματίσει. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 65% των δικαιούχων.

Σχετικά με τη δήλωση Γιαννάκου για VIP ΜΕΘ, σχολίασε ότι «όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να είμαστε προσεκτικοί.»

«Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τους γιατρούς μας να ακούγεται κάτι τέτοιο», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Λινού – «Να περιμένουμε έξαρση της Δέλτα και της Όμικρον για ένα διάστημα»

Η σταθερή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα καθησυχαστικά νέα για τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής Όμικρονπροκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, με αρκετούς ειδικούς να αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και να προβλέπουν το, όχι πια τόσο μακρινό και αόριστο, τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, οι αλματώδεις ρυθμοί στους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών κορωνοϊού δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς είναι προφανές ότι ακόμη κι αν πλησιάζουμε, έστω και με αργούς ρυθμούς, στο τέρμα, τα τελευταία μέτρα θα είναι δύσκολα.

«Αυτή την στιγμή οι ειδικοί συζητάνε. Βρισκόμαστε ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και πιθανόν τη μη ανταπόκριση των εμβολίων από τη μια μεριά και μια μορφή της νόσου που είναι πιο ηπία και μια πιο επιθετική Δέλτα» είπε, μιλώντας στο MEGA, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε κυρίως τη Δέλτα αλλά πρέπει να περιμένουμε έξαρση και των δύο για ένα μικρό διάστημα και να δούμε αν η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα αλλά αν θα είναι πιο ήπια» συμπλήρωσε.

«Τα εμβόλια θωρακίζουν»

Σχετικά με τα εμβόλια, η καθηγήτρια τόνισε ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα προστατεύουν έναντι της Δέλτα.

«Για τη Δέλτα είμαστε θωρακισμένοι από σοβαρή νόσο και θάνατο. Για την Όμικρον το συζητούν, ανησυχούν, φαίνεται ότι είναι πιο ηπία η νόσος οπότε αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα».

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο τι θα γίνει με την 4η δόση και αν αυτή θα είναι απαραίτητη εντός του 2022. Μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και με τις 3 δόσεις ενώ θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας «για να μην διασπείρουμε και να μην κολλήσουμε».

«Ακραίο οι ρεζερβέ ΜΕΘ»

Αναφερόμενη στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για… ρεζερβέ ΜΕΘ και τον σάλο που έχει ξεσπάσει, η κ. Λινού επισήμανε:

«Πιστεύω, και αυτό που έχω βιώσει όλα τα χρόνια, είναι ότι όταν ο γιατρός έχει κάποιον μπροστά του που κινδυνεύει, χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει για να τον σώσει. Το θεωρώ απίθανο έως τρελό. Δε νομίζω ότι γίνονται αυτά τα πράγματα, θα είναι πολύ ακραίο. Αυτήν την στιγμή έχουμε κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση».

«Ασφαλές το εμβόλιο στα παιδιά»

«Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη δική τους προστασία. Έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη αρρώστια που δεν την ξέρουμε πλήρως», σημείωσε η καθηγήτρια σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος είανι διαθέσιμος από χθες.

«Τα εμβόλια στα παιδιά είναι πολύ ασφαλέστερα απ’ ό,τι στους μεγάλους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία σοβαρή παρενέργεια», είπε η κ. Λινού, η οποία τόνισε και τον ρόλο των παιδιάτρων στην καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Παγώνη-Τζανάκης για Γιαννάκο: Δεν υπάρχουν VIP ασθενείς -Δεν ξέρει πως λειτουργούν οι ΜΕΘ 

Για τη δήλωση Γιαννάκου μίλησαν οι γιατροί Ματίνα Παγώνη και Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ και το Γιώργο Αυτιά.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει γιατρός νοσοκομειακός, ο οποίος έχει κενά κρεβάτια και δεν παίρνει από τη λίστα διασωληνωμένων ασθενών που είναι εκτός ΜΕΘ. Δεν γίνεται με τίποτα. Δεν υπάρχει δηλαδή γιατρός για να το κάνει αυτό το πράγμα. Σε εμάς στην ΕΙΝΑΠ δεν έχει γίνει τέτοια καταγγελία», τόνισε η κα Παγώνη.

«Δεν υπάρχουν VIP ασθενείς για τους γιατρούς. Αυτό στενοχωρεί όλο τον κόσμο και εμάς και δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες διακρίσεις», προσέθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σχολίασε ότι πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας για αυτό το θέμα και την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι «αυτός που τα λέει αυτά προφανώς δεν έχει περάσει ούτε την πόρτα του νοσοκομείου και δεν ξέρει πως λειτουργούν οι ΜΕΘ. Ελπίζω οι νοσηλευτές να τον ανταμείψουν κατάλληλα στις επόμενες εκλογές με αυτά που λέει. Μόνο έτσι καταλαβαίνει ο κ. Γιαννάκος, μου φαίνεται.»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «γίνεται τεράστια προσπάθεια στις ΜΕΘ. Αναβάλλονται χειρουργεία ασθενών με όγκο στο κεφάλι γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ να υποδεχτούν μετεγχειρητικά αυτούς τους αρρώστους».

Πηγές: Έφη Φουσέκη/ΑΠΕ- ΜΠΕ, skai.gr, in.gr 

Παρέμβαση και της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τις δηλώσεις Γιαννακού περί «VIP ΜΕΘ»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα