Άλλη μία νύχτα έντασης στο Αιγαίο – “Πόλεμος νεύρων” από το Oruc Reis

Το Πολεμικό Ναυτικό επιτηρεί τις κινήσεις των Τούρκων, που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Parallaxi
άλλη-μία-νύχτα-έντασης-στο-αιγαίο-π-639877
Parallaxi

oruc reisΗ παρακολούθηση της πορείας του Oruc Reis συνεχίστηκε  για δεύτερη νύχτα με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους Τούρκους, έχοντας προς το παρόν, παρατηρητικό ρόλο. Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο άλλαξε πορεία και κινείται νοτιοανατολικά, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σχηματίσει προστατευτικό κλοιό γύρω από αυτό. Την ίδια ώρα η τουρκική μονταζιέρα συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς δημιουργώντας προπαγανδιστικά βίντεο με το ωκεανογραφικό σκάφος και κάνοντας επίδειξη ισχύος με τον τουρκικό στόλο.

Χθες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία, έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής κι αφού… δήλωσε παρουσία έκανε αναστροφή και κινείται νοτιοανατολικά.

Πιο συγκεκριμένα, έφτασε μόλις οκτώ μίλια από τον 28ο Μεσημβρινό, έκανε μια στροφή και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά -όπως φαίνεται από το στίγμα του στο marinetraffic.com.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ξεπέρασε το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει με τα συνοδευτικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η αλλαγή πορείας δεν θεωρείται σίγουρο ότι πρόκειται για χάραξη προς Αττάλεια και γι αυτό το Πολεμικό μας Ναυτικό συνέχιζε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα ειδοποιώντας ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

https://twitter.com/TurkeyInfo/status/1293277178453426177

Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Αμυνας

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Ισραήλ: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για την ΑΟΖ της Σύμφωνα με ανάρτηση τοπικού δημοσιογράφου στο Twitter – Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Αμιχάι Στάιν, ανταποκριτή του καναλιού Kann στο Ισραήλ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε τη στήριξή του προς την Ελλάδα και «το δικαίωμα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της».

Συγκεκριμένα, το tweet αναφέρει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας: «Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την ένταση που προκύπτει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά του να οριοθετήσει την ΑΟΖ της.»

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τουρκικά ΜΜΕ: Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ εντός της εβδομάδας Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο

Η εφημερίδα Σαμπάχ κάνει λόγο για επικοινωνία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εντός της εβδομάδας και στον απόηχο του ταξιδιού του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «μετά το κάλεσμα του για σύνοδο για τη Μεσόγειο , αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση “ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους”, αλλά και η στάση της Ελλάδας.»

Από την άλλη, η Χουριγιέτ, σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο» γράφει πως «η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό που είπε. Το Oruc Reis έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες.»

Παράλληλα, η YENI SAFAK γράφει «Είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση!», αναφέροντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση.»

Ακόμη, γράφει πως «το Oruc Reis θα κάνει έρευνες σε 16 οικόπεδα που περιλαμβάνουν και τα 7 στα σύνορα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου, Το πλοίο που κινείται με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα θα συγκεντρώσει στοιχεία για τα πλούσια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Μια άλλη αποστολή του είναι να συγκεντρώσει δεδομένα που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της ΑΟΖ Τουρκίας στα δυτικά όρια.»

Αυστηρό μήνυμα Δένδια – Αίτημα στην ΕΕ για Συμβούλιο Ασφαλείας

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τονίζει πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Επισημαίνει επιπροσθέτως ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει: «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το απολύτως σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πως δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ανάλυση Ιγνατίου: Και η αποκλιμάκωση στο πιάτο, αλλά και η «απόλυτη κλιμάκωση»

Διακρίνουμε τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open Tv, Μιχάλη Ιγνατίου, μία διπλωματική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Καστελόριζου και να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων που ασκεί η παραβατική Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, το ερευνητικό Oruc Reis προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αν και βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις του «προδίδουν» την έναρξη της διαδικασίας της έρευνας. Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι, το βράδυ της Τρίτης, την αποκλιμάκωση από την απόλυτη κλιμάκωση χώριζε μία κλωστή. Ο φόβος που εκφράζεται είναι σοβαρός: Μήπως, ερωτά αυτή η πηγή, υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν την απόλυτη κλιμάκωση για να οδηγήσουν τις δύο χώρες στο διάλογο. Υπάρχει, ωστόσο, και ο αντίλογος. Ότι αν ανάψει η φλόγα δύσκολα θα σβήσει. Θα πάρει χρόνο και οι δύο χώρες θα μετρήσουν νεκρούς.

Βεβαίως, το ερώτημα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης, είναι πάντα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίδρασή του το τελευταίο 48ωρο είναι εντελώς αλλοπρόσαλλη. Από τη μία διέταξε την έξοδο του Oruc Reis συνοδεία εννέα πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου και από την άλλη, την ίδια ημέρα, ζήτησε και διάλογο. Διάλογο με τους δικούς του όρους.

Από την πλευρά της, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η Αθήνα δέχεται βεβαίως το διάλογο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά όχι κάτω από εκβιασμό. Πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί και το τουρκικό γεωτρύπανο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν και το προστατεύουν. Θα ήταν ορθό ο όρος να επεκταθεί και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αποσυρθεί και από εκεί το Μπαρμπαρός, διότι ο χώρος είναι ενιαίος.

Αυτή η προσπάθεια για αποκλιμάκωση είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Απομένει να δούμε αν θα έχει επιτυχία. Με δεδομένη την κατάσταση του Ερντογάν, δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το διάλογο. Φυσικό και λογικό είναι να μην υποστηρίζουν τον πόλεμο. Και μάλιστα μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ήδη έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη Δυτική Συμμαχία, όπου και το ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400 αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πάιατ συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε με ακρίβεια για την κατάσταση στο Καστελόριζο και του εξήγησε τι αναμένει η Ελλάδα από τους συμμάχους της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχρέωση έναντι της Ελλάδας. Και ας μην ξεχνάμε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπέγραψε μία σημαντική αμυντική συμφωνία με τον κ. Δένδια. Ο κ. Πάιατ μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη σε ένα διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει πως για να ξεκινήσει ο διάλογος, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει το στόλο της.

Επιβεβαίωσε επίσης την αμερικανική δέσμευσή για την ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που θα προωθείται η συνεργασία και θα παρέχονται τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

Εικόνα αρχείου

Ο Μιχάλης Ιγνατίου σημειώνει στο σημείο αυτό, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Επίσης στηρίξει και τη συνεργασία της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Αίγυπτο. Ο κ. Πάιατ είπε ακόμα ότι ως ζήτημα αρχής, οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αποφεύγοντας, -όπως είπε- ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την δυσπιστία. Η μόνη χώρα που δεν επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της και ξεκινά πολέμους για να αποκτήσει ότι δεν δικαιούται, είναι η Τουρκία.

Οι Αμερικανοί έχουν λάβει μία καλή θέση για τη νέα επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Είναι καιρός -και το γνωρίζουν- ότι «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλήξουν σε μία τελική απόφαση για τον ταραξία της Μεσογείου». Δεν είναι δυνατό, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, να συντάσσονται και σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν όταν απειλεί όλους τους πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο…

Πηγή: ethnos.gr / Open Tv

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα