Διεθνή

Αλβανία: Έφοδος της αστυνομίας σε καταυλισμό Ιρανών – Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο

Parallaxi
αλβανία-έφοδος-της-αστυνομίας-σε-κατα-1022571
Parallaxi

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες ήταν ο θλιβερός απολογισμός της εφόδου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Αλβανίας σε έναν καταυλισμό εξόριστων Ιρανών κοντά στα Τίρανα.

Η αστυνομία συνάντησε αντίσταση κατά την επιχείρηση, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στην Αλβανία, χωρίς να επιβεβαιώσει τις αναφορές για νεκρό.

Ωστόσο γιατροί και Αλβανοί δικηγόροι της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν (PMOI) δήλωσαν πως ένας 65χρονος Ιρανός εξόριστος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σφοδρές συγκρούσεις.

Δεν κατέστη σαφές τι οδήγησε την αστυνομία να πραγματοποιήσει έφοδο στον καταυλισμό. Η έφοδος έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Η δικαστική εντολή εκδόθηκε επειδή οι εξόριστοι παραβίασαν ορισμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους, αν και δεν διευκρινίστηκε ποιές ήταν αυτές οι παραβιάσεις.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και ότι η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές και λογισμικό.

Μέλη της PMOI, ένα κίνημα εξορίστων και σκληρών αντιπάλων του καθεστώτος της Τεχεράνης είχαν πολεμήσει ως ένοπλη πολιτοφυλακή από το γειτονικό Ιράκ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς μέχρι το 2003.

Ωστόσο, η κατάστασή τους έγινε πιο επισφαλής στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα και καθώς η ιρακινή πολιτική ηγεσία υιοθέτησε μια πιο φιλική σχέση έναντι του Ιράν.

Το 2013, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει 200 μέλη της PMOI στο έδαφός της έπειτα από βομβαρδισμούς στον καταυλισμό τους στο Ιράκ.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των μελών της οργάνωσης αυξήθηκε. Σήμερα, υπάρχουν 2.800 στο Ashraf 3, τη μεγαλύτερη ομάδα εξόριστων PMOI στον κόσμο.

Η υποδοχή στην Αλβανία αντιφρονούντων που καμία άλλη χώρα δεν ήθελε να φιλοξενήσει στο έδαφός της, είχε προκαλέσει φόβους για επιθέσεις στη μικρή βαλκανική χώρα.

Το 2022, η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι διεξήγαγε μαζικές κυβερνοεπιθέσεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, το οποίο εκπροσωπεί Ιρανούς εξόριστους, καταδίκασε την αλβανική αστυνομία για τη σημερινή επιχείρηση.

«Η Ιρανική Αντίσταση απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη… να καταδικάσουν αυτήν τη βάρβαρη επίθεση και να καταστήσουν την αλβανική κυβέρνηση υπόλογη για αυτήν τη συμπεριφορά», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα