ΑμεΑ για το τσιμέντο στην Ακρόπολη: Η Πολιτεία λύνει τον γόρδιο δεσμό του αποκλεισμού

Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Parallaxi
αμεα-για-το-τσιμέντο-στην-ακρόπολη-η-πο-678636
Parallaxi

Mετά τις αντιδράσεις για το τσιμέντο στην Ακρόπολη, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για επίστρωση των διαδρομών στον Ιερό Βράχο.

Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση:

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για επίστρωση των διαδρομών στον Βράχο της Ακρόπολης, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να επισκεφθούμε χωρίς προβλήματα, αυτό το μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Η Πολιτεία με το σπουδαίο αυτό έργο, το οποίο κάποιοι -ευτυχώς ελάχιστοι- έσπευσαν να το κατακρίνουν, λύνει τον γόρδιο δεσμό του αποκλεισμού της πρόσβασης των ΑμεΑ (και όχι μόνο) στον χώρο του Ιερού Βράχου.

«Οι κακοτράχαλοι και άκρως επικίνδυνοι δρόμοι, δεν επέτρεπαν σε καμία περίπτωση, την επίσκεψη των ΑμεΑ, στο χώρο του Ιερού Βράχου. Πλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήρθε να δώσει λύση, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλους εκείνους που αρκέστηκαν να κατηγορήσουν το έργο του Υπουργείου, να… πάρουν τα πόδια τους και να βρεθούν στην Ακρόπολη. Εκείνοι μπορούν να τα πάρουν. Κάποιοι από εμάς, όχι. Λύση στο πρόβλημα των ΑμεΑ, ευτυχώς δίνει το συγκεκριμένο έργο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το αθλητικό αναπηρικό κίνημα στο Υπουργείο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης.

Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη:

Σε δηλώσεις της στην Καθημερινή, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντά σχετικά με τις κατηγορίες για «τσιμέντο στην Ακρόπολη».

«Είμαστε σε μία εποχή, που φαίνεται ότι οι ειδικοί αμφισβητούνται. Αμφισβητήθηκαν οι γιατροί. Αμφισβητούνται τώρα και οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και αρχαιολόγοι, οι οποίοι υπηρετούν στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, με κορυφαίο τον ακαδημαϊκό καθηγητή Μανόλη Κορρέ, για τον οποίο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο απόλυτος γνώστης της Ακρόπολης και των μνημείων της.

Αμφισβητούνται τα 17 μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα στελέχη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, των οποίων το αναστηλωτικό έργο ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί, καθώς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Μόνον απορία και έκπληξη μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν εικόνες εργοταξιακές, από το έργο της επίστρωσης των διαδρομών στην Ακρόπολη, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί -άρα δεν υπάρχει η τελική εικόνα- και το οποίο, σε κάθε περίπτωση, είναι επιλογή συνειδητή και προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εντασσόμενο στο Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, προκειμένου το κορυφαίο μνημείο, το σύμβολο του δυτικού Πολιτισμού να καταστεί προσβάσιμο σε όλους.

Όλοι έχουμε ίδια και ίσα δικαιώματα. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Μόνο μικρόψυχοι μπορούν να θεωρούν ότι ένα έργο, το οποίο εξασφαλίζει την απόλυτη πρόσβαση σε όλους τους συνανθρώπους μας, γίνεται για να δημιουργήσει πρόβλημα στο κορυφαίο μνημείο μας.

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας. Ολοκληρώσαμε τον φωτισμό και πήραμε μόνο εύσημα. Ολοκληρώνεται, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο ανελκυστήρας πλαγιάς, ένα απολύτως σύγχρονο έργο, πρότυπο στην κατηγορία του σε διεθνές επίπεδο.

Τώρα εκτελείται το έργο της επίστρωσης των διαδρομών. Μιλάνε κάποιοι για τσιμέντα. Ας αναλογιστούν, ας δουν, ας ζητήσουν πληροφόρηση τι είναι αυτό το υλικό που χρησιμοποιούμε. Είναι αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, η περιεκτικότητα του οποίου σε τσιμέντο είναι μόλις 12%.   Ένα ανθεκτικό υλικό μας είναι απαραίτητο, πρώτον, για να διευκολύνουμε την κίνηση των αμαξιδίων. Δεύτερον, διότι τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη συνεχίζουν να εκτελούνται. Κινούνται στον Ιερό Βράχο μηχανήματα πολλών τόνων για να μεταφέρουν φορτία πολλών τόνων. Επομένως, χρειάζονται ένα στέρεο έδαφος αντοχής για να μην υπάρχουν ατυχήματα. Ένα στέρεο έδαφος, το οποίο θα εξασφαλίζει συγχρόνως την αισθητική, η οποία επιβάλλεται να υπάρχει στα συγκεκριμένα μνημεία. Και αυτό το υλικό επελέγη με βάση την μελέτη Κορρέ και την μελέτη πολλών δειγμάτων υλικών.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απολύτως αναστρέψιμη διάστρωση, που προστατεύονται απολύτως τα όποια ίχνη του βράχου υπάρχουν σήμερα ορατά. Και για πρώτη φορά αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος, η οδός των Παναθηναίων. Μόνον έτσι ο σημερινός επισκέπτης θα μπορεί βιωματικά, να αντιληφθεί το μεγαλείο του Παρθενώνα και των λοιπών μνημείων, όπως το αντιλαμβανόταν ο αρχαίος Αθηναίος. Όλα τα άλλα είναι fake news. Όλα τα άλλα είναι πληροφορίες που διακινούνται εκ του πονηρού. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν εγνωσμένες σκοπιμότητες. Όλα τα άλλα έχουν στόχο να ζημιώσουν, όχι το Υπουργείο Πολιτισμού ή εμένα προσωπικά, αλλά τη χώρα και μόνο τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα