Αμερικανοί μετεωρολόγοι: Χωρίς καύσωνες το καλοκαίρι 2023 στην Ελλάδα

Τι λένε για φωτιές και πλημμύρες (Χάρτες)

Parallaxi
αμερικανοί-μετεωρολόγοι-χωρίς-καύσω-1014836
Parallaxi

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σύνολο της καιρικής εκτίμησης του AccuWeather για το καιρό που θα έχει το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι απάντησαν στο πώς θα εξελιχθεί ο καιρός από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο 2023 στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τις προβλέψεις για την εκδήλωση πυρκαγιών αλλά και των καταιγίδων.

Ο καιρός του καλοκαιριού στην Ελλάδα

Σύμφωνα λοιπόν με την εποχιακή εκτίμηση του AccuWeather, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι καλοκαίρι του 2023 θα είναι ήπιο, δροσερό, αλλά και αρκετά βροχερό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ρουμανία και την Τουρκία, όπως και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.

Ωστόσο, τα ισχυρά κύματα ζέστης φαίνεται πώς θα απασχολήσουν κυρίως την Κεντρική, την Βορειοανατολική και την Βόρεια Ευρώπη.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο στο ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού, την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather αναφέρουν ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα σεζόν.

Έτσι, φαίνεται πώς το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει χωρίς μεγάλους καύσωνες.

Κίνδυνος πυρκαγιών

Το πιο ξηρό και θερμό καλοκαίρι αναμένεται στην Σκανδιναβία αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο για πυρκαγιές, ενώ τον ίδιο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ας μην ξεχνάμε το 2018, όταν η Σκανδιναβία αντιμετώπισε ένα ιδιαίτερα ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, το οποίο προκάλεσε τις χειρότερες πυρκαγιές στην σύγχρονη ιστορία της. Επομένως, επειδή ενδεχομένως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος να καταστούν οι πιο ξηροί μήνες τόσο για τις Σκανδιναβικές χώρες όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος ξηρασίας είναι αρκετά υψηλός.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον χάρτη, Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις πυρκαγιές, σε αντίθεση με την Ιβηρική Χερσόνησο.

Περίοδοι με καταιγίδες από τη βόρεια Γαλλία έως τα Βαλκάνια

Η καλοκαιρινή πρόβλεψη του AccuWeather για την Ευρώπη υπογραμμίζει τη ζώνη από τη βόρεια Γαλλία έως τη Γερμανία, την Πολωνία και τα βαλκανικά κράτη ως τον πιο πιθανό διάδρομο για να αντιμετωπίσει συχνότερες περιόδους βροχοπτώσεων, ίσως ακόμη και έντονες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με την υπόλοιπη ήπειρο.

Αν και οι βροχοπτώσεις θα βοηθήσουν στον περιορισμό των συνθηκών ξηρασίας στην περιοχή, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες κοινότητες.

Όσον αφορά την Ισπανία, την Πορτογαλία, καθώς και τα νότια τμήματα της Γαλλίας, ενδέχεται να έχουν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, επισημαίνοντας ωστόσο οι μετεωρολόγοι ότι δεν θα βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, καθώς οι καταιγίδες στην διάρκεια του καλοκαιριού εναποθέτουν στο έδαφος μεγάλο όγκο νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι υδροφόροι ορίζοντες να μην προλαβαίνουν να αποθηκεύσουν σημαντική ποσότητα νερού.

Οι ξηρές καταιγίδες, οι οποίες είναι καταιγίδες που παράγουν λίγη, έως καθόλου, βροχή, αλλά εξακολουθούν να δημιουργούν επικίνδυνες αστραπές, θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή σε αυτές τις περιοχές. Αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι γνωστό για την πρόκληση πυρκαγιών που προκαλούνται από κεραυνούς που μπορεί να εκδηλωθούν σε περιοχές ξηρασίας.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να είναι προσεκτικοί όταν χειρίζονται οποιαδήποτε εξωτερική φλόγα ή σπινθήρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Η επίμονη ξηρασία μπορεί να επιβαρύνει την παροχή νερού, τη μεταφορά με πλωτές οδούς και τις καλλιέργειες, με το καλαμπόκι να είναι το πιο ευαίσθητο στην ξηρασία.

πηγη ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα