Η Αμερική, αντιμέτωπη με έναν σκληρό χειμώνα εν μέσω της φονικής πανδημίας

Καθώς η Αμερική οδεύει προς τον χειμώνα, οι οικονομολόγοι και οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι πλησιάζει μια κρίσιμη στιγμή

Parallaxi
η-αμερική-αντιμέτωπη-με-έναν-σκληρό-χε-405167
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Το καλοκαίρι τελειώνει σήμερα στις ΗΠΑ και φτάνει η στιγμή που πολλοί άνθρωποι που ζουν στις βόρειες πολιτείες, όπου επικρατούν ψυχρότερα κλίματα, αρχίζουν να ονειρεύονται και να προγραμματίζουν τις χειμερινές τους διακοπές στις χρυσές ακτές της Φλόριντας.

Όχι φέτος όμως.

Τα αμερικανικά σύνορα έχουν κλείσει και αρκετοί φοβούνται να πετάξουν, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό μόλυνσης έχει μειωθεί στη Φλόριντα και αλλού και ο Pesquera, πρόεδρος της ομάδας μάρκετινγκ Discover the Palm Beaches, ελπίζει ότι η επιχείρηση του θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και θα σημειώσει πρόοδο. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι έρχεται ένα έτος καταστροφικό για τον τουρισμό στη Φλόριντα.

«Κανείς δεν έχει δει κάτι τέτοιο εδώ και πολλές γενιές», είπε ο Pesquera.

Καθώς η Αμερική οδεύει προς τον χειμώνα, οι οικονομολόγοι και οι επιδημιολόγοι προβλέπουν ότι πλησιάζει μια κομβική στιγμή, η οποία θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας και της νόσου έως το 2021, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από κοροναϊό, τον Φεβρουάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προβλέψει τότε, ότι θα τελειώσει μέχρι το Πάσχα. Αυτή η ελπίδα βέβαια, διαψεύστηκε το καλοκαίρι, καθώς οι θάνατοι και οι λοιμώξεις αυξήθηκαν απότομα. Επτά μήνες μετά, οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της πανδημίας. Σύντομα, ο κοροναϊός θα είναι υπαίτιος για 200.000 θανάτους και τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν ήδη φτάσει τα 6 εκατομμύρια.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει τα 410.000, σύμφωνα με μια πρόβλεψη ερευνητών στο Ινστιτούτο Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δεδομένη κατάσταση βασίζεται στην κακή διαχείριση της κυβέρνησης και τα άτομα λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα, μόνο όταν η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ τα μέτρα χαλαρώνουν, όταν η τοπική κατάσταση βελτιωθεί.

Ο ιός έπληξε τη Φλόριντα ιδιαίτερα σκληρά. Τουλάχιστον 630.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και περισσότεροι από 11.000 έχουν πεθάνει. Ο τουρισμός έπεσε κατακόρυφα. Το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) κατά 60% λιγότερα άτομα ταξίδεψαν στη Φλόριντα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Δηλαδή, πρόκειται για μία μείωση περίπου 20 εκατομμυρίων επισκεπτών.

Υπάρχουν, ήδη ανησυχητικά σημάδια ότι ο κορονοϊός έχει χτυπήσει τις βιομηχανίες αναψυχής και φιλοξενίας, οι οποίες επλήγησαν πολύ σκληρά κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ορισμένες από τις αλλαγές θα είναι μακροχρόνιες και ορισμένες μπορεί να είναι μόνιμες.

Ήδη η πανδημία έχει διευρύνει την εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Peter Atwater, λέκτορα στο τμήμα οικονομικών της William & Mary, έχουν αρχίσει να μιλούν για ανάκαμψη σε σχήμα Κ – όπου οι εύποροι ευδοκιμούν στην άνοδο του Κ, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται, ενώ οι ανήμποροι εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το χάσμα διογκώθηκε για άλλη μια φορά μεταξύ φυλετικών και κοινωνικών ομάδων. Οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και οι Λατινοαμερικανοί χάνουν περισσότερες θέσεις εργασίας από τους λευκούς, άντρες συνομηλίκους τους. Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, τόσο εντονότεροι και πιο φανεροί θα εξελιχθούν οι διαχωρισμοί.

Το λιανικό εμπόριο, επίσης, συντρίφθηκε από την καραντίνα. Με 14,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ο λιανικός τομέας θεωρείται στις ΗΠΑ ο μεγαλύτερος «ιδιωτικός εργοδότης». Η απασχόληση μειώθηκε ραγδαία, καθώς οι πωλήσεις στο διαδίκτυο αυξήθηκαν. Η βιομηχανία κυριαρχείται από γυναίκες και έγχρωμους ανθρώπους. Δεκάδες λιανοπωλητές έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης από τότε που ξέσπασε η πανδημία και άλλοι πολλοί κρέμονται από ένα νήμα. Ο κλάδος, όμως, έχει σημειώσει μια μικρή πρόοδο τους τελευταίους μήνες, αν και εξακολουθούν να μειώνονται ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας συγκριτικά με πέρυσι. Περισσότερα μπορεί σύντομα να χαθούν, δήλωσε ο Jason Reed, βοηθός πρόεδρος οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame.

Με την περίοδο του καλοκαιριού να έχει φτάσει στο τέλος της, ακολουθεί μια περίοδος αυξημένων πωλήσεων. Φέτος, ωστόσο, η εταιρεία λιανικού εμπορίου, Walmart θα κλείσει την Ημέρα των Ευχαριστιών για πρώτη φορά, εδώ και 30 χρόνια και το ίδιο, αντίστοιχα και άλλες εταιρείες, όπως οι Target, Best Buy και Kohl’s. Το κλείσιμο εταιρειών σχετίζεται με θέματα ασφάλειας, διότι η πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου σε μια περίοδο, όπου ο κόσμος βγαίνει για τις γιορτινές αγορές του, είναι μεγάλη.

Αυτά τα λουκέτα πλήττουν την οικονομία, διαβρώνουν τη φορολογική βάση των πόλεων και των πολιτειών και απειλούν καθοριστικά τις θέσεις εργασίας. Η εργασιακή απασχόληση βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 2001.

Μόνο η Νέα Υόρκη εξετάζει 22.000 περικοπές θέσεων εργασίας, και η Φλόριντα έχει έλλειμμα 1,9 δις δολαρίων στον προϋπολογισμό της. Το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια, 5,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να χαθούν μέχρι το τέλος του 2021. Και πάλι, οι γυναίκες και οι έγχρωμοι θα είναι τα πρώτα θύματα.

Η ανεργία μειώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας το 8,4% τον Αύγουστο. Ωστόσο, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι τόσο υψηλό όσο την τελευταία ύφεση του 2001 και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ασφάλιση ανεργίας παρέμειναν στα ύψη, φτάνοντας κοντά στο 1 εκατομμύριο την εβδομάδα.

Οι εταιρείες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, που έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να ανεβαίνουν σε υπέρμετρες αποτιμήσεις, τώρα αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν αυτές τις τιμές μετοχών στα μέγιστα επίπεδα.

Μόνο μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του Covid-19 κρίνεται πιθανόν να σταματήσει τα χειμερινά δεινά. Και καθώς η θερμοκρασία και τα πρώτα φθινοπωρινά φύλλα πέφτουν, υπάρχει μία μικρή ελπίδα ότι θα έρθει σύντομα.

Οι αρμόδιοι στον τομέα της δημόσιας υγείας δηλώνουν ότι τα βήματα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι συγκεκριμένα και είναι εφικτό να ελεγχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού στις ΗΠΑ, εντός των επομένων μηνών. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να στηριχθεί από τις παρεμβάσεις τακτικού διαγνωστικού ελέγχου, την ανίχνευση επαφών, την απομόνωση και την καραντίνα, αντί να βασίζεται σε δραστικά μέτρα, όπως να υποχρεώνουν τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι και να κρατούν τα παιδιά τους εκτός σχολείου.

εικόνα unsplash

Ο Caitlin Rivers, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins, προειδοποιεί ότι εάν η κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και τα διατηρήσει, η χώρα μπορεί πάλι σύντομα να βρεθεί στο σημείο του Ιουνίου και του Ιουλίου, όταν τα κρούσματα είχαν ανεβεί σε υπέρμετρα ποσοστά.

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι θα βλέπουμε συνεχόμενα hotspot να υπάρχουν σε όλη τη χώρα, μέχρι να πάρουμε ένα εμβόλιο», δήλωσε ο Rivers. «Αυτό σίγουρα δεν το θέλουμε».

Με τους συναδέλφους του, στο Κέντρο Υγείας Johns Hopkins, ο Caitlin Rivers διατύπωσε σε μια έκθεση στα τέλη Ιουλίου, 10 συστάσεις, ώστε να αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της ανίχνευσης επαφών, την ενίσχυση του προστατευτικού εξοπλισμού και το κλείσιμο χώρων υψηλού κινδύνου, όπου επιδεινώνεται η επιδημία.

Ο αριθμός των περιπτώσεων που καταγράφονται κάθε μέρα έχει μειωθεί σημαντικά και πιο συχνά πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ από ό,τι την άνοιξη, αλλά ο κοροναϊός έχει διαδοθεί με ραγδαίο ρυθμό στις κοινότητες, όπως δήλωσε ο Caitlin Rivers.

Η Saskia Popescu, επιδημιολόγος και ερευνήτρια στην πρόληψη λοιμώξεων, δήλωσε ότι η Αμερική αγωνίζεται σταθερά για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, τον Φεβρουάριο.

«Νομίζω ότι το συνεχές μήνυμα από τον Λευκό Οίκο και τους τοπικούς κυβερνήτες, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο κακά ή το έχουμε υπό έλεγχο, όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, είναι πραγματικά επικίνδυνο και παραπλανητικό». Εκτός από τη βελτίωση στον άμεσο διαγνωστικό έλεγχο και την ανίχνευση επαφών, η Popescu είπε ότι ήθελε να δει καλύτερη ηγεσία από του ομοσπονδιακούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι τώρα οι επιστήμονες έχουν καλύτερη κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του κοροναϊού, σε σύγκριση με την αρχή της επιδημίας. Πολλοί επιστήμονες, βέβαια, παλεύουν με ένα παλιρροϊκό κύμα δυσπιστίας από ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι συνεχείς αλλαγές των μέτρων είναι κάτι που πρέπει να θέσει τον κόσμο σε σκέψη, αντί να θεωρηθεί ως ένα σημάδι προόδου, με αποτέλεσμα να εντείνεται το ζήτημα της παραπληροφόρησης.

«Χρειαζόμαστε ηγεσία σε ολόκληρη τη χώρα για να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, να υποστηρίζουμε και να προωθούμε την επιστήμη και στο τέλος να κατορθώσουμε να μειώσουμε τη μετάδοση αποτελεσματικά», δήλωσε η Popescu.

Τα πιο θετικά στοιχεία που αναφέρθηκαν τον Αύγουστο, τοποθέτησαν τη χώρα σε μία ελαφρώς πιο ευνοϊκή θέση, όσον αφορά τον έλεγχο του ιού, αλλά οι βελτιώσεις έρχονται με τις δικές τους προκλήσεις.

«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο όταν τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται, οι άνθρωποι να παραμείνουν στον ίδιο βαθμό προσεκτικοί και να μην επαναπαυτούν», δήλωσε η επιδημιολόγος Saskia Popescu.

«Δεν ξέρουμε πόσο ακόμα καιρό θα διαρκέσει η πανδημία», δήλωσε ο Jason Reed.

Ο εφησυχασμός και η αδιαφορία μόνο επιμηκύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία ήδη έχει αναδιαμορφώσει ριζικά την Αμερική και ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα