"Τιμωρία" παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Το υπουργείο Υγείας κόβει τη δωρεάν συνταγογράφηση σύγχρονων αναλώσιμων

Κώστας Κεκελιάδης
τιμωρία-παιδιών-με-σακχαρώδη-διαβή-925020
Κώστας Κεκελιάδης

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά και οι γονείς των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ήρθε κι ένα ΦΕΚ να τους φορτώσει κάτι ακόμη: 

Να πληρώνουν από την τσέπη τους αναλώσιμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αισθητήρες γλυκόζης τελευταίας τεχνολογίας. 

Κι αν υπολογίσουμε ότι οι αισθητήρες κοστίζουν 46,70 ευρώ και τα παιδιά χρειάζονται πέντε τέτοιους το μήνα, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι οικογένειες επιβαρύνονται με περίπου 230 ευρώ κάθε μήνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει η αλλαγή αυτή για περίπου 2.000 παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τους γονείς τους.

Το επίμαχο ΦΕΚ του ΕΟΠΥΥ κυκλοφόρησε επίσημα στις 8 Αυγούστου και δεν συνταγογραφεί δωρεάν αναλώσιμα τα οποία συνδέονται με τις αντλίες ινσουλίνης. 

Εξισώνει δηλαδή τα συστήματα καταγραφής και μέτρησης του σακχάρου, είτε είναι συμβατικά (όπως οι ταινίες) είτε εξελιγμένα, όπως οι αισθητήρες που συνδέονται με τις αντλίες ινσουλίνης. 

Το τελευταίο αφορά ιδιαίτερα βρέφη από 6-10 μηνών και παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και οι γονείς τους πρέπει να μετρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους κάθε τρεις ώρες: Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να υπάρχει καλή ποιότητα ζωής ώστε να μην προκύπτουν επιπλοκές”, τονίζει μιλώντας στην “Parallaxi” η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη τύπου 1 που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη Θεοφανία Τσαχαλίνα. 

“Εφόσον πρόκειται για παιδιά-λέει η ίδια- δεν αντιλαμβάνονται πότε πέφτει το επίπεδο γλυκόζης και υπάρχει κίνδυνος να πάθουν σπασμούς, να χάσουν τις αισθήσεις τους και να κινδυνέψουν άμεσα”.

«Είναι καθαρά αντιεπιστημονικό να βάζει κανείς σε έναν κουβά όλους τους αισθητήρες και να τους θεωρεί όλους το ίδιο. Δεν κάνουν την ίδια δουλειά τα stand alone CGM σε σύγκριση με τους αισθητήρες γλυκόζης που συνδέονται με τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης», αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.)

Όπως εξηγεί γιατρός διαβητολόγος που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, οι αισθητήρες αυτοί είναι απαραίτητοι γιατί λειτουργούν σε συνεργασία με την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και από αυτούς εξαρτώνται όλοι οι αυτοματισμοί της αντλίας. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς προφυλάσσονται από υπογλυκαιμίες και υπογλυκαιμικό κώμα.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ισχυρίζεται ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημόσιου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν καθησυχάζουν ιδιαίτερα τους γονείς, που βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα