Διεθνή

Αμβούργο: Χωρίς τρομοκρατικά κίνητρα το μακελειό σε θρησκευτική τελετή

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση σε κέντρο Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο. Μεταξύ αυτών και ο δράστης.

Parallaxi
αμβούργο-χωρίς-τρομοκρατικά-κίνητρα-983092
Parallaxi

Σε κατάσταση σοκ ξύπνησε η Γερμανία μετά τις τραγικές ειδήσεις από το Αμβούργο, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ εντός κέντρου Μαρτύρων του Ιεχωβά γύρω στις 21.15 το βράδυ της Πέμπτης στο Αμβούργο. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς, ενώ ο δράστης μετά την πράξη του αυτοκτόνησε.

Μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν ασαφή τα κίνητρα της επίθεσης όμως η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για επίθεση-αμόκ εντός του τριώροφου κτηρίου στην περιοχή Γκρος Μπόρστελ του Αμβούργου.

Από τη συνέντευξη τύπου νωρίς το μεσημέρι προέκυψε ότι ο δράστης ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά, αλλά αποχώρησε πριν λίγα χρόνια έπειτα από κάποια διένεξη. Οι ανακριτικές αρχές εξετάζουν μαρτυρίες για τις σχέσεις του με τη θρησκευτική οργάνωση. Πάντως ο στόχος ήταν να προχωρήσει στην αποτρόπαια πράξη.

Το Spiegel προχωρά ήδη και πιο συγκεκριμένα στη σκιαγράφηση του προφίλ του φερόμενου δράστη Φίλιπ Φ., χωρίς ωστόσο ακόμη οι πληροφορίες αυτές να επιβεβαιώνονται επισήμως από τις αρχές. Κάνει, έτσι, λόγο για 35χρονο άνδρα, καταγόμενο από συντηρητική προτεσταντική οικογένεια από το Άλγκοϊ της Βαυαρίας, με σπουδές Τραπεζικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο οποίος συστήνεται στο διαδίκτυο ως «σύμβουλος» για ένα φάσμα θεμάτων, οικονομικής έως «θεολογικής» φύσης. Μάλιστα φέρεται να ήταν ήδη γνωστός στις αρχές του Αμβούργου από την αίτηση για άδεια οπλοκατοχής, η οποία του εδόθη.

Σημαντικό στοιχείο για την διελεύκανση της υπόθεσης είναι ανώνυμη επιστολή προς την αρχή οπλοκατοχής, η οποία αναφέρει ότι ο 35χρονος Φίλιπ Π. έπασχε από ψυχική ασθένεια, αλλά δεν είχε διαγνωσθεί, και ότι ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος με τους οπαδούς των θρησκειών, ιδιαίτερα με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά και κατά του εργοδότη του.

Αρχές Φεβρουαρίου δύο αξιωματικοί από την υπηρεσία τον επισκέφθηκαν απροειδοποίητα, διενεργήθηκε «τυπικός» έλεγχος, αλλά δεν υπήρξαν καταγγελίες. Οι αρχές στην ίδια συνέντευξη απέκλεισαν τρομοκρατικά κίνητρα σημειώνοντας ότι ο δράστης έδρασε μόνος.

Σολτς: Ήταν μια αποτρόπαιη πράξη βίας

Σε μήνυμά του μέσω twitter ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε δήμαρχος Αμβούργου, μετέφερε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και έκανε λόγο για μια «αποτρόπαιη πράξη βίας», επαινώντας τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή για άλλο ένα δύσκολο έργο.

«Σε αυτή την οδυνηρή μέρα, οι σκέψεις μου είναι με τους νεκρούς και τα θύματα της επίθεσης» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάνοντας λόγο για «ημέρα μεγάλου πόνου» στη Γερμανία. «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία συμπάσχουν ειλικρινά αυτές τις ώρες. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» αναφέρει ο Γερμανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι στόχος των αρμόδιων αρχών τώρα είναι η άμεση διερεύνηση των αιτιών της επίθεσης. Κάθε  νέα πληροφορία μετρά και για τον λόγο αυτό η αστυνομία απηύθυνε έκκληση για άμεση προσκόμιση κάθε είδους στοιχείου που μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες ακόμη και με ηλεκτρονική μορφή.

Πηγη – Deutsche Welle / Δήμητρα Κυρανούδη / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα