Αμύνταιο: Οι παραγωγοί καταστρέφουν τα αδιάθετα ροδάκινα
Χιλιάδες τόνοι ώριμων φρούτων κατάλληλοι για χυμό και βρώση, σαπίζουν στα χωράφια - Βιομηχανίες και κράτος αδυνατούν να περισώσουν την παραγωγή
Μνήμες περασμένων δεκαετιών, όταν τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα κατέληγαν στις χωματερές απόσυρσης έναντι αποζημιώσεων, ξυπνά η περίπτωση των εκατοντάδων αγροτών της περιοχής του Αμυνταίου, των οποίων η παραγωγή ροδάκινων και κερασιών, χτυπημένη από χαλαζόπτωση, παραμένει αδιάθετη να σαπίζει στα χωράφια.
Η χαλαζόπτωση της άνοιξης που έπληξε με ξεχωριστή σφοδρότητα της περιοχή του Αμυνταίου, ιδίως τις κοινότητες Μανιάκη, Βεγόρα και Αντίγονο, προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στις δενδροκαλλιέργειες εκατοντάδων παραγωγών της περιοχής.
Χιλιάδες δένδρα με ροδάκινα, βιομηχανικά και επιτραπέζια, κεράσια, νεκταρίνια και μήλα, δέχτηκαν ισχυρά και πολλαπλά πλήγματα από το χαλάζι που χτύπησε με σφοδρότητα τις καλλιέργειες και κάλυψε τα χωράφια με ένα παχύ στρώμα πάγου.
«Είχαμε να δούμε τέτοιο καιρικό φαινόμενο εδώ και πολύ καιρό. Η χαλαζόπτωση της άνοιξης έχει πλήξει στην παραγωγή σχεδόν ολοκληρωτικά. Φανταστείτε ότι ξαφνικά όλος ο κάμπος, μέσα στην άνοιξη, χρωματίστηκε λευκός από το χαλάζι, που κάλυψε και πάγωσε τα πάντα», αναφέρει η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου Διαμάντω Κρητικού.
Η αποτίμηση της ανοιξιάτικης χαλαζόπτωσης, που φάνηκε με την καρποφορία των δένδρων, είναι τραγική. Σε όλα σχεδόν τα φρούτα είναι εμφανή τα σημάδια παρά την προσπάθεια των αγροτών να περισώσουν την παραγωγή τους.
Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο τραγική της κατάσταση για τους αγρότες του Αμύνταιου, είναι ότι ακόμα και η εναλλακτική επιλογή της διάθεσης της παραγωγής για χυμοποίηση, ιδίως των ροδάκινων, που αποτελούν το κυρίαρχο παραγόμενο προϊόν των δενδροκαλλιεργειών της περιοχής, δεν είναι εφικτή καθώς οι βιομηχανίες, λόγω της μεγάλης φετινής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, δεν ενδιαφέρονται.
Επίσης λόγω της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ένα τεράστιο ποσοστό χυμών και κονσερβοποιημένων φρούτων δεν απορροφηθούν από τις αγορές της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και άλλων Βόρειων χωρών, που έχουν στραφεί προς άλλες αγορές, ιδίως της Κίνας, που έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά των οπωροκηπευτικών.
Λόγω λοιπόν της μεγάλης προσφοράς, η στάση των εμπορικών εταιρειών και της μεταποιητικής βιομηχανίας για τα προϊόντα της περιοχής του Αμυνταίου είναι αρνητική ακόμα και για χυμοποίηση, Οι τιμές που προσφέρονται είναι μηδαμινές, Ξεκίνησαν με 8 λεπτά το κιλό και η κατώτερη είναι στα 3 λεπτά του ευρώ το κιλό, όταν οι αγρότες για να στηρίξουν την εναπομείνασα παραγωγής τους, υποχρεώθηκαν σε αυξημένα κόστη λόγω των υπέρογκων ανατιμήσεων στα καύσιμα και στα αγροτικά εφόδια.
Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες τόνοι φρούτων αυτή τη στιγμή να σαπίζουν στα δένδρα και στα χωράφια και οι αγρότες να ψάχνουν τρόπους να καταστρέψουν την παραγωγή για να περισώσουν τις καλλιέργειες. Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου: «Μετά την μεγάλη χαλαζόπτωση, οι αγρότες της περιοχής μας επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστη, για την καλλιέργεια του ροδάκινου. Η συγκομιδή έχει αρχίσει, αλλά κανένα εργοστάσιο, και κανένας έμπορος, δεν θέλει ροδάκινα από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι αναγκασμένοι, να τα ρίξουν από τα δέντρα κάτω, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα την επόμενη χρονιά, και να τα καταστρέψουν με διάφορους τρόπους».
Η κατάσταση όπως την περιγράφουν οι αγρότες είναι τραγική. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, ξεκίνησαν να επισκέπτονται τις καλλιέργειες για την αποτίμηση των ζημιών, από τα μέσα Ιουλίου, και είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν οι όποιες αποζημιώσεις. Να τονίσουμε ότι οι περσινές αποζημιώσεις για τα κεράσια, ακόμα καταβάλλονται.
Αποζημίωση κανονική και όχι υπολλειματικής αξίας
«Η κατάσταση για πολλούς από εμάς είναι απελπιστική. Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες παραγωγούς του Αμύνταιου είναι μικροπαραγωγοί και παλεύουν να τα βγάλουν σε δύσκολες συνθήκες. Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει ώστε η αποτίμηση της ζημιάς να μη είναι υπολλειματικής αξίας, δηλαδή να αποζημιωθούμε για την κανονική αξία της παραγωγής αλλά και σύντομα» τονίζει η Διαμάντω Κρητικού, και καλεί τον αρμόδιο υπουργό να αναλογιστεί πως γίνεται να υπάρχει γεωργία και αγροτική ανάπτυξη με αγρότες χωρίς εισόδημα.
Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Σάββα Κουρτπαρασίδη, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Μανιακίου «ΒΟΚΕΡΙΑ», που τονίζει πως σχεδόν το σύνολο της φετινής παραγωγής σε όλες τις δενδροκαλλιέργειες, έχει πληγεί και το σύνολο των αγροτών της περιοχής βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας.
«Ακόμα περιμένουμε τις αποζημιώσεις από τον περσινό παγετό. Έχουμε ενημερώσει, υπουργείο, κόμματα, αυτοδιοίκηση, φορείς και αναμένουμε ανταπόκριση», τονίζει και αναφέρει ότι χιλιάδες τόνοι φρούτων καταστρέφονται στα δένδρα γιατί οι αγρότες δεν αντέχουν τα έξοδα της συγκομιδής.
«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά να μας αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια και να σκύψουν με ενδιαφέρον στο πρόβλημα» τονίζει και αναφέρει ότι οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί θα προσπαθήσουν να θέσουν το θέμα ακόμα και με κινητοποιήσεις.
Συγκέντρωση στο Αμύνταιο και μοίρασμα φρούτων
Η πρώτη κινητοποίηση των αγροτών του Αμυνταίου, έγινε την περασμένη Δευτέρα, με συγκέντρωση των αγροτών με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ στο κέντρο του Αμυνταίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αγρότες μοίρασαν φρούτα στους πολίτες.
Κατά την συμβολική αυτή διαμαρτυρία οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν και πάλι από την πολιτεία να συνδράμει και «στο κόστος συλλογής των ροδάκινων, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα κτήματα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα για τις επόμενες χρονιές» και τόνισαν πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της συγκυρίας. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ, αποζημιώνει στο 100% έως τα 750 ευρώ ανά στρέμμα, όταν πλέον το κόστος παραγωγής για τη φετινή χρονιά, ξεπερνά τα 1.200 ανά στρέμμα.
Όπως τόνισε η Διαμάντω Κρητικού, στα συμπύρηνα ροδάκινα που προορίζονται για μεταποίηση, οι βιομήχανοι δεν δίνουν τιμή και προσπαθούν να βρουν ποιοτικά προβλήματα για να τα αγοράσουν πιο φτηνά. «Ακόμη και 30 λεπτά το κιλό να τα αγοράσουν, πάλι δεν θα έχουμε καλύψει το κόστος καλλιέργειας. Δεν μιλάμε για την χυμοποίηση, που δίνουν τιμή στα 3 λεπτά το κιλό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα κύρια αιτήματα
Τα αιτήματα των αγροτών του Αμυνταίου συνοψίζονται σε τέσσαρα βασικά σημεία:
- Οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών από τον παγετό στο προανθικό στάδιο.
- Η καταγραφή και αποζημίωση της υπολειμματικής αξίας.
- Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ να δίνονται με γνώμονα τις πληθωριστικές αυξήσεις που έχουν ανεβάσει κατά πολύ το κόστος παραγωγής.
- Να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έτσι ώστε να υπάρχει και η ανάλογη αποζημίωση σε περιπτώσεις καταστροφών.