Αν κάθε πόλη υιοθετούσε 10 οικογένειες προσφύγων, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα γινόταν ευκαιρία
Δήλωσε ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι πόλεις μπορούν να εφαρμόσουν ευρωπαϊκές πολιτικές για τις οποίες οι εθνικές κυβερνήσεις μερικές φορές διστάζουν τόνισε κατά την ομιλία του στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι.
«Η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της φτώχειας, η κοινωνική ένταξη και η μετανάστευση, είναι όλα ζητήματα», όπως είπε, «για τα οποία οι πόλεις και οι περιοχές μπορούν να κάνουν πολλά. Για παράδειγμα, εάν κάθε πόλη υιοθετούσε 10 οικογένειες προσφύγων, θα μετατρέπαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ευκαιρία».
Συμπλήρωσε τονίζοντας πως «η συμβολή και οι πολιτικές των πόλεων και των περιοχών είναι καθοριστικές και για το κλίμα καθώς η ΕΕ δεν είναι απλώς τα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες, είναι ολόκληρη η Ευρώπη, κάθε δήμος, κάθε πόλη, που εργάζεται σε αρμονία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ».
Στην συνδιάσκεψη του Σύμφωνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια πάνω από 2000 εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές εξέφρασαν εκ νέου τις φιλοδοξίες τους να αναλάβουν δημόσια δράση με την κήρυξη και την αναγνώριση της λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, θέλοντας να προσεγγίσουν την επίτευξη των στόχων τους για μετάβαση από το άνθρακα, σε 100% ανανεώσιμες πηγές ή με στόχο την κλιματική ουδετερότητα.
Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, όπως τονίστηκε, έχουν η θετική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα και οι αποφάσεις τίθενται σε προοπτική με τις πιθανές επιπτώσεις τους στο κλίμα. Αυτό θα είχε επίσης επιρροή στις καθημερινές εργασιακές πρακτικές μέσα στην πόλη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση στη χάραξη τοπικής πολιτικής.
Οι δήμαρχοι διερεύνησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να δηλώνουν έκτακτα περιστατικά για το κλίμα.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκε πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πώς η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το κλίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο συγκεκριμένη και πιο φιλόδοξη δράση. Ταυτόχρονα, η σύνοδος εξέτασε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε όλες οι πόλεις να επιλέξουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Πηγή: ΕΡΤ