Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στο επίκεντρο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Parallaxi
η-ανάγκη-αποκλιμάκωσης-της-τουρκικής-646419
Parallaxi

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή τονίστηκε στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε επίσης:

Τι συζήτησε ο Καρλ Νέχαμερ με τον πρωθυπουργό

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, εξέφρασε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συζητήσεις -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ.Νέχαμερ την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Αυστρία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ο κ. Νέχαμερ εξέφρασε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρώπης». Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει περαιτέρω την Ελλάδα έμπρακτα, κάτι που ήδη κάνει.

Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Δείτε επίσης:

Άγνωστο διάλογο Τούρκου με ευρωπαίο αξιωματικό στον Έβρο αποκάλυψε ο Χρυσοχοΐδης

Βαρβιτσιώτης στο Politico: Κυρώσεις σε βάρος καθαυτής της Τουρκίας

Οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβληθούν σε βάρος του κράτους της Τουρκίας, όχι σε βάρος κάποιου προσώπου ή εταιρείας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο Politico.

«Αυτό στο οποίο έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τον τελευταίο καιρό δεν είναι η εσφαλμένη ενέργεια κάποιου μεμονωμένου προσώπου ή εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου κράτους. Οι κυρώσεις, λοιπόν, πρέπει να επιβληθούν κατά του κράτους αυτού», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένει η Ελλάδα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είναι να παρουσιάσει τις διαφορετικές εναλλακτικές που υπάρχουν για το πώς μπορούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις.

Ερωτώμενος περαιτέρω για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει η Γερμανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Το άλλο που χρειάζεται είναι να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση της Άγκυρας για πολυμερές συνέδριο με σκοπό την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα μειωθούν οι εντάσεις. «Άλλωστε, ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχει».

«Είναι μια από αυτές τις ωραίες ιδέες που απλώς αναβάλλουν την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων»”, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ η παρουσίαση των «επιλογών» για Ανατολική Μεσόγειο

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Eρωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι «όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ήδη αναφέρει θα παρουσιάσει επιλογές στο Gymnich την Πέμπτη».

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί ενδελεχώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου ανέφερε η Ναμπίλα Μασράλι.

Γαλλίδα πρέσβης στην Κύπρο: Μας απασχολεί το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο

Δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έγινε η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ιζαμπέλ Ντυμόν, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας της.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η κ. Ντυμόν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι μια περιοχή συνεργασίας όπου όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα.

“Tώρα είναι περιοχή εντάσεων και για αυτό πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ειρήνη”, σημείωσε για να προσθέσει ότι “μας απασχολεί το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην περιοχή”.

Επισήμανε ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι “η γαλλική φρεγάτα έχει συνεχή παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό, πιθανότατα, θα συνεχιστεί”, και τόνισε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, “διότι ο σκοπός της παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή είναι η αποφυγή συγκρούσεων, αλλά και γενικότερα, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου ενώ “αποτελεί ένα μήνυμα προς όλες τις χώρες ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα και ούτε αποτελούν στόχο της Γαλλίας”.

Πηγή: ΑΠΕ / Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα