Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας – Κίνδυνος νέας ύφεσης τα επόμενα χρόνια

Η Κίνα φαίνεται να μετατρέπεται στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη

Parallaxi
ανάκαμψη-της-παγκόσμιας-οικονομίας-526647
Parallaxi
Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Cebr, ενώ προβλέπει επίσης πως η Κίνα θα έχει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2030, παρακάμπτοντας  τις ΗΠΑ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες τα στοιχεία από την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Cebr (Centre for Economics and Business Research). Η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται μετά το “πάγωμα” που της προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και πλέον θα ξεπεράσει το όριο των 100 τρισ. δολαρίων το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν πέρυσι.

Η νέα εκτίμηση συνάδει με την αντίστοιχη πρόβλεψη του ΔΝΤ και αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την υγειονομική κρίση, την άνοδο του πληθωρισμού και τα προβλήματα των αλυσίδων εφοδιασμού. Το 2020, όταν ο πλανήτης είχε δεχτεί το πρώτο χτύπημα από τον Covid-19, το παγκόσμιο ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια στα 84,5 τρισ. δολάρια, ενώ φέτος αναμένεται να προσεγγίσει τα 93,8 τρισ. δολάρια.

H Cebr προβλέπει ακόμη ότι η Κίνα θα παραμερίσει τις ΗΠΑ και θα αναδειχθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2030, αντί του 2028 που προέβλεπε πέρυσι. Για την άλλη μεγάλη οικονομία της Ασίας, την Ινδία, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τη Γαλλία μέσα στην επόμενη χρονιά και τη Βρετανία το 2023, ανακτώντας τη θέση της ως 6ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το 2031, έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, η Ινδία θα είναι σύμφωνα με τη Cebr η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η βρετανική συμβουλευτική εκτιμά ακόμη ότι η ανοδική τάση που εμφανίζει η Γερμανία θα της επιτρέψει να ξεπεράσει την Ιαπωνία σε όρους παραγόμενου προϊόντος το 2033. Επίσης η Ρωσία θα είναι έως το 2036 η 10η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ η Ινδονησία 9η μεγαλύτερη έως το 2034.

Η Cebr προβλέπει ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 2 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2036. Η συρρίκνωση, θα είναι απόρροια της μετακύλισης του κόστους των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να απεξαρτηθούν από τους υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο το σημαντικότερο ζήτημα που θα κληθούν να διαχειριστούν στην τρέχουσα δεκαετία οι οικονομίες του πλανήτη θα είναι ο πληθωρισμός, κάτι που αν δεν καταφέρουν οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν, θα βρεθούν μπροστά σε νέα ύφεση το 2023 ή το 2024

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα