Διεθνή

Ανακοίνωση Gazprom: Στέλνει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουρκανίας

Πόσο μειώθηκαν οι εξαγωγές ρωσικού αερίου.

Parallaxi
ανακοίνωση-gazprom-στέλνει-αέριο-στην-ευρώπ-900482
Parallaxi

Οι πολιτικές απεξάρτησης που εφαρμόζει η Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις εξαγωγές της Gazprom.

Μάλιστα, ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε πως θα στείλει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τη Δευτέρα, σε παρόμοιο όγκο με αυτόν των τελευταίων ημερών.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών μειώθηκαν κατακόρυφα σε μετασοβιετικό χαμηλό το 2022 καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης της μείωσε τις εισαγωγές λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ένας μεγάλος αγωγός υπέστη ζημιές από μυστηριώδεις εκρήξεις, έδειξαν στοιχεία της Gazprom.

Πτώση των εξαγωγών κατά 45%

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, μιλούσε για χρόνια για μείωση της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, αλλά οι Βρυξέλλες πραγματοποίησαν την αλλαγή πολιτικής μετά την αποστολή στρατευμάτων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom, επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο Alexei Miller, μακροχρόνιο σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι εξαγωγές της εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα φτάσουν τα 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος.

Αυτό είναι μια πτώση άνω του 45% από 185,1 bcm το 2021 και περιλαμβάνει τις προμήθειες στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, μέσω του οποίου η Gazprom παρείχε 10,39 bcm πέρυσι.

To πρόβλημα με τον Nord Stream

Οι ρωσικές άμεσες εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Η Ρωσία κατηγόρησε το προσωπικό του βρετανικού ναυτικού ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, έναν ισχυρισμό που το Λονδίνο είπε ότι ήταν ψευδής.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα