Η ανακοίνωση συλλογικοτήτων για όσα συνέβησαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου
Τι αναφέρουν συγκεκριμένα για τις αστυνομικές αρχές.
Ανακοίνωση για τα όσα εκτυλίχθηκαν στην επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξέδωσαν συλλογικότητες.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, μια σειρά από συλλογικότητες κάνουν λόγο για “εφαρμογή πολιτικής βίας και τρόμου από το κράτος”.
Για τη συγκέντρωση στην οδό Τσιμισκή το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου:
“Πέρα από το ξεφτίλισμα των μπάτσων που δεν κατάφεραν παρά τις ισχυρές τους δυνάμεις να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις το μεγαλύτερο ρεζίλεμα το υπέστη η κυβέρνηση η οποία υποτίθεται πως είχε προβεί σε αυτές τις χουντικές απαγορεύσεις με πρόφαση την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19. Και δεν είναι μόνο οι έρευνες των ίδιων που λενε ότι το 85% της μετάδοσης γίνεται σε εσωτερικούς χώρους που τους αφήνουν έκθετους. Ήταν και ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ τρόπος με τον οποίο πάνω από 250 άτομα συγκεντρώθηκαν τηρώντας με υπερβάλλον ζήλο ΟΛΑ τα υγειονομικά μέτρα, μην αφήνοντας περιθώριο αμφιβολίας ότι η μετάδοση του ιού δεν θα μπορούσε να προκληθεί από τις συγκεντρώσεις αυτές. Αντιθέτως, η επίθεση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις, ο εγκλωβισμός της συγκέντρωσης των εστιών για 12 ώρες και της συγκέντρωσης στην Τσιμισκή για άλλες δύο, καθώς και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των μπάτσων είναι αυτές που έθεσαν τον κόσμο σε κίνδυνο και θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τις πράξεις τους αυτές”.
Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση:
“Η επέτειος του πολυτεχνείου φέτος συνοδεύτηκε από έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο λόγω της διαχρονικότητας των προταγμάτων της όσο και λόγω του ολοκληρωτικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί τις τελευταίες μέρες στην επικράτεια. Στις 17 Νοεμβρίου το κράτος επέλεξε για άλλη μία φορά να καταφύγει στη μοναδική πολιτική που ξέρει να εφαρμόζει: του τρόμου και της βίας. Ειδικά για τις ημέρες 15-18 Νοεμβρίου επέβαλε απαγόρευση συνάθροισης άνω των τριών ατόμων(!) (κάτι που τόλμησε για πρώτη φορά να επιβάλλει κυβέρνηση μετά τη λήξη της χούντας), απειλώντας με επιβολή προστίμων από 300 ευρώ στους συμμετέχοντες εώς και 5000 ευρώ στους διοργανωτές. Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν ακόμα και συλλήψεις αγωνιστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επειδή μοίραζαν προκηρύξεις που καλούσαν σε συγκεντρώσεις την ημέρα του Πολυτεχνείου.
Η τακτική αυτή του κράτους δεν μας εκπλήσσει. Αυτήν άλλωστε έχει επιλέξει εδώ και καιρό και για τη διαχείριση της πανδημίας, μιας που έχει προβεί σε υπέρογκες ενισχύσεις των ένοπλων δυνάμεων καθώς και των μέσων κρατικής προπαγάνδας, ενώ δεν έχει δαπανήσει ούτε τα μισά για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, πόσω μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας.
Παρά τις απαγορεύσεις, παρά τις απειλές των προστίμων και των διώξεων, παρά την δυστοπική εικόνα με ορδές μπάτσων σε κάθε γωνία, φοιτητές, σωματεία εργαζομένων, αναρχικές συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια επέλεξαν να σπάσουν την κρατική τρομοκρατία και να καλέσουν στο δρόμο τόσο εις μνήμην της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά κυρίως ενάντια στην εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας. Με στόχο λοιπόν την κατάδειξη των κρατικών ευθυνών για την κατάσταση που ζούμε σήμερα και διεκδικώντας άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., αποσυμφόρηση των φυλακών και των κέντρων κράτησης μεταναστριών, αξιοπρεπείς μετακινήσεις στα ΜΜΜ, το μπλοκάρισμα του αντεργατικού νομοσχεδίου που προβλέπεται να ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου και γενικότερα την κατάργηση των νομοσχεδίων που προωθούν την περαιτέρω κερδοφορία των αφεντικών εις βάρος εργαζομένων και φύσης κ.α. τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας βρεθήκαμε στο δρόμο κόντρα σε όλα τα σχέδια της αστυνομίας που επιστράτευσε το σύνολο των δυνάμεών της για αυτήν τη μέρα.
Η αστυνομία καταλαμβάνει από μέρες πριν όλα τα μέρη στα οποία είχαν καλεστεί συγκεντρώσεις συμπεριλαμβανομένου του πολυτεχνείου ενώ απειλεί με ξύλο και πρόστιμα όσους και όσες δεν υποτάσσονται στις κρατικές επιταγές. Όμως στις 17 Νοεμβρίου ο κόσμος ήταν εκεί να δώσει το αγωνιστικό παρόν στις συγκεντρώσεις γελοιοποιώντας τους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ. και καταρρίπτοντας στην πράξη το μύθο της παντοδυναμίας του κράτους. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, μία στις φοιτητικές εστίες ως συνέχεια του πολυήμερου αγώνα των διαμενόντων για τα στοιχειώδη και μία στην Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας, όπου αιφνιδιαστικά στο κέντρο της πόλης και κάτω από την μύτη των μπάτσων εμφανίστηκαν πάνω από 250 αγωνιστές του αναρχικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί από κόσμο (100 άτομα) και τρίτη συγκέντρωση επί της Αγίας Σοφίας η οποία αποκλείστηκε από το να κατέβει στην Τσιμισκή και τελικά διαλύθηκε στη Σβώλου από τους μπάτσους με προσαγωγές. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας πετάχτηκαν και χιλιάδες τρικάκια σε γειτονιές των ανατολικών και του κέντρου.
Πέρα από το ξεφτίλισμα των μπάτσων που δεν κατάφεραν παρά τις ισχυρές τους δυνάμεις να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις το μεγαλύτερο ρεζίλεμα το υπέστη η κυβέρνηση η οποία υποτίθεται πως είχε προβεί σε αυτές τις χουντικές απαγορεύσεις με πρόφαση την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19. Και δεν είναι μόνο οι έρευνες των ίδιων που λενε ότι το 85% της μετάδοσης γίνεται σε εσωτερικούς χώρους που τους αφήνουν έκθετους. Ήταν και ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ τρόπος με τον οποίο πάνω από 250 άτομα συγκεντρώθηκαν τηρώντας με υπερβάλλον ζήλο ΟΛΑ τα υγειονομικά μέτρα, μην αφήνοντας περιθώριο αμφιβολίας ότι η μετάδοση του ιού δεν θα μπορούσε να προκληθεί από τις συγκεντρώσεις αυτές. Αντιθέτως, η επίθεση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις, ο εγκλωβισμός της συγκέντρωσης των εστιών για 12 ώρες και της συγκέντρωσης στην Τσιμισκή για άλλες δύο, καθώς και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των μπάτσων είναι αυτές που έθεσαν τον κόσμο σε κίνδυνο και θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τις πράξεις τους αυτές. Και στις δύο συγκεντρώσεις επιβλήθηκαν πολλαπλά πρόστιμα (συνολικά 94) πραγματοποιήθηκαν πολλές προσαγωγές και 6 συλλήψεις διαδηλωτών. Οι συλληφθέντες πέρασαν από εισαγγελέα όπου τους αποδόθηκαν οι εξής κατηγορίες: παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών και κατά περίπτωση για διέγερση σε ανυπακοή, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απείθεια και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Σε όλους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ ενώ στον έναν εξ αυτών που κατηγορήθηκε ως διοργανωτής επιβλήθηκε το πρόστιμο των 3000 ευρώ.
Η ημέρα αυτή, παρά το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, παρά το όργιο της αστυνομικής βίας που ασκήθηκε στους διαδηλωτές, παρά τον εκβιασμό των ποινικών διώξεων πέτυχε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Απογύμνωσε πλήρως την κυβέρνηση και τους λακέδες της από τον μανδύα του “προστάτη” και ανέδειξε πως όχι μόνο σωτήρες δεν είναι αλλά είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση που ζούμε. Πέτυχε να αναδείξει ότι όσο ανυπέρβλητες και αν φαντάζουν κάποιες καταστάσεις, όσο παντοδύναμος και αν μοιάζει ο εχθρός, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου. Προσοχή… ο κοιμώμενος γίγαντας ξύπνησε…
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/11 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Αναρχική συλλογικότητα “Pueblo”, Αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης «Πυρανθός», Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Σχολείο», Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά“