Η ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» για την έναρξη των σχολείων στις 07/09
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί" σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων:
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στις 7/9:
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 σε πλήρη σύνθεση.
Αυτό σημαίνει με όλους τους μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Το υπουργείο παιδείας το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας, ψήφισε την αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, από 22 σε 25 αντί να προχωρήσει σε μείωσή του.
Δηλαδή, ολιγομελή τμήματα και περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Σήμερα με έκπληξη ακούσαμε από την αρμόδια υπουργό, ότι το κόστος των μασκών, τις οποίες υποχρεωτικά θα φορούν στο σχολείο οι μαθητές, θα το επωμιστούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αντίστοιχα. Γεννάται το εύλογο ερώτημα, κατά πόσο γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση αυτή.
Επιπρόσθετα, ερωτηματικά γεννά η καθολική χρήση μάσκας για το κατά πόσο θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές με Αναπηρίες (πχ. τα βαρήκοα παιδιά δεν μπορούν να κατανοούν, δίχως χειλιοανάγνωση. Το γεγονός αυτό, από μόνο του επισημαίνει την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και την ανάγκη για ολιγομελή τμήματα διδασκαλίας, χωρίς μάσκα τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας).
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι το ενιαίο μέτρο για πλήρη σύνθεση τμημάτων και ενιαίο ωράριο δεν είναι δυνατόν να αποδώσει, διότι ανά πάσα στιγμή οι κατά τόπους συνθήκες μπορούν να ανατραπούν.
Θεωρούμε απαράδεκτη την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για αύξηση του αριθμού μαθητών ανα τμήμα -ειδικά εν μέσω πανδημίας – την ώρα που σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία πχ προχωρούν σε μείωση του αριθμού των μαθητών και επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
Η νεοφιλελεύθερη αυτή επιλογή της ΝΔ για υπερφορτωμένα τμήματα προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους και να καλύψουν την πολιτική τους ανεπάρκεια είναι εις βάρος της εκπαίδευσης αλλά και της δημόσιας υγείας.
- Τι φοβίζει την Κυβέρνηση και δεν προχωρά σε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα; Σε προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού;
- Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που μεσολάβησε από τη λήξη του προηγούμενου σχολικού έτους, ώστε να προβεί σε προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και την παροχή των απαραίτητων κονδυλίων στους Δήμους, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας, υγειονομικού υλικού και υλικοτεχνική υποστήριξη των σχολείων.
Για εμάς είναι σαφές, ότι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των σχολειών της Επικράτειας.
Σε ότι αφορά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η περσινή εκπαιδευτική χρονιά κάθε άλλο παρά αισιόδοξους μας κάνει για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Είναι μεγάλη η ευθύνη του ίδιου του Δημάρχου να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει από την κυβέρνηση όλα όσα απαιτούνται κυρίως οικονομικούς πόρους και προσωπικό και να πάψει να παριστάνει τον καλό μαθητή της δεξιάς κυβέρνησης.
Οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, που σήμερα αντιμετωπίζουμε.
- Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην πρόσληψη καθαριστών και καθαριστριών για τα σχολεία, η οποία ακόμα εκκρεμεί. Οι τετράωρες συμβάσεις εργασίας δεν επαρκούν.
- Να προχωρήσει ο Δήμος σε προμήθεια επιπλέον προϊόντων καθαρισμού/απολύμανσης, με διαγωνισμό και όχι με την τακτική της απευθείας ανάθεσης, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.
- Να δοθούν δωρεάν μάσκες, τουλάχιστον 2 ανά ημέρα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη στη διάθεσή της ικανό αριθμό μασκών και οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια περισσότερων.
Είναι γνωστό ότι οι επιτροπές παιδείας, α/θμιας και β/θμιας Εκπαίδευσης με τα κονδύλια που διαθέτουν δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και επειδή ο Δήμος θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη για αυξημένη διάθεση κονδυλίων, θα πρέπει να απαιτήσει γενναία οικονομική ενίσχυση από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς