Ελλάδα

Ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σχετικά με δημοσιεύματα για την παραίτηση της ΓΔ

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Parallaxi
ανακοίνωση-του-ελληνικού-κέντρου-κιν-527769
Parallaxi

Με αφορμή δημοσιεύματα σε ιστοσελίδα και εφημερίδα σχετικά με υποβληθείσα παραίτηση της γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Ηλέκτρας Βενάκη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πάνος Λουκάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Τα αληθή περιστατικά, τα οποία θα γνώριζαν οι συντάκτες των σχολίων αν είχαν υποβληθεί στην στοιχειώδη υποχρέωσή τους να διασταυρώσουν τις πληροφορίες τους με την διοίκηση του ΕΚΚ, έχουν ως εξής:

Η κ. Βενάκη είχε απομακρυνθεί παρανόμως όπως έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΕΚΚ επί υπουργίας της κ. Λυδίας Κονιόρδου. Επανήλθε, κατ’ εφαρμογήν της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, από την νυν υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, ως αυτή ώφειλε. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ της παράνομης απόλυσής της και της επανόδου της στο ΕΚΚ, μετά την δικαστική δικαίωσή της, η κ. Βενάκη συνήψε σύμβαση έργου με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας γιά την επεξεργασία κινηματογραφικού έργου του 1930. Η συγκεκριμμένη αυτή σύμβαση έργου δεν συνιστά κώλυμα γιά την παροχή των υπηρεσιών της στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως έκρινε με γνωμοδοτήσεις της η Νομική Υπηρεσία του ΕΚΚ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ στην συνεδρίαση της 9.12.19 και με πέντε ψήφους έναντι μιάς αρνητικής της αντιπροέδρου Ελένης Πετρά και ενός λευκού του μέλους του Κώστα Φέρρη έκρινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασυμβιβάστου γιά την κ. Βενάκη. Κατόπιν αυτού στη συνεδρίαση της 12.12.19 το ΔΣ αποφάσισε πάλι με μειοψηφούσα την κ. Πέτρα αλλά συμφωνούντος του κ. Φέρρη να ζητήσει από την κ. Βενάκη να μην επιμείνει στην παραίτησή της και να επανέλθει στα καθήκοντά της. Πέραν αυτών στην προγραμματισμένη γιά την 20η Δεκεμβριου 2019 συνεδρίαση του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις και γιά όλες τις υπάρχουσες νομικές εκκρεμότητες που προκύπτουν τόσο από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσο και από τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών. Παράλληλα έχει ζητήσει το νέο ΔΣ του ΕΚΚ και την διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου γιά τη χρονική περίοδο 2015 – 2019.

Είναι λοιπόν σαφώς φανερό ότι διοχετεύονται υποβολιμαίες πληροφορίες, θύμα των οποίων έπεσαν και οι συντάκτες των δημοσιευμάτων, καθώς από συγκεκριμμένους κύκλους καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθούν ζητήματα που δεν αφορουν στη πραγματικότητα συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά κατατείνουν εις το να εμποδίσουν την εν εξελίξει προσπάθεια γιά την εξυγίανση και την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εξυγίανση και ανασυγκρότηση που ήδη θίγει συγκεκριμένα, οργανωμένα, ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία είχαν συνηθίσει να ελέγχουν την λειτουργία, τις αποφάσεις και τις χρηματοδοτήσεις του. Και είναι σαφές ότι τα συμφέροντα αυτά δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ένα ή το άλλο ψευδές επιχείρημα, έως ότου αντιληφθούν ότι ματαιοπονούν. Η άψογη συνεργασία του υπουργείου με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι τελικά θα επιτευχθεί η εξυγίανση και η ανασυγκρότησή, που τα οργανωμένα αυτά συμφέροντα προσπαθούν με κάθε τρόπο να ματαιώσουν”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα