Ανακοινώθηκαν γονεϊκές άδειες ειδικού σκοπού

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα υπογραφεί άμεσα θεσμοθετούνται οι άδειες ειδικού σκοπού.

Parallaxi
ανακοινώθηκαν-γονεϊκές-άδειες-ειδικ-564656
Parallaxi

Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι γονεϊκές άδειες και τις έκτακτες δαπάνες εξαιτίας των εξελίξεων και των μέτρων πρόληψης του κωροναϊού στην Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από λίγο ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες πως με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ψηφίζεται άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της βασικής άδειας την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων -σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας- με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργεία των σχολείων. Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας θα λογίζονται οι τρεις μέρες ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του. 

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα ή στην περίπτωση που είναι άνεργος ο ένας γονέας δεν δικαιούται ο άλλος άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όταν ο ένας γονέας νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κωροναϊό. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα