Διεθνή

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου παρέχει προστασία 70-75% έναντι της ήπιας νόσου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
η-αναμνηστική-δόση-του-εμβολίου-παρέχ-851480
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

ΗΠΑ: Οι περισσότεροι από τους 43 ασθενείς που έχουν εντοπιστεί με την παραλλαγή Όμικρον ήταν εμβολιασμένοι (CDC)

Τα περισσότερα από τα 43 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ ήταν σε ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους και, μάλιστα, το ένα τρίτο από αυτούς είχε κάνει και την αναμνηστική δόση, σύμφωνα με μια αναφορά των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με τα CDC, από τους 43 ασθενείς με Όμικρον, οι 34 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Δεκατέσσερις από αυτούς είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση, όμως για τους πέντε δεν είχαν περάσει ακόμη 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους, ώστε να είναι πλήρως προστατευμένοι.

Μολονότι οι αριθμοί είναι πολύ μικροί, εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως απέναντι στην πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

Η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 22 Πολιτείες μέχρι τώρα. Τα 25 κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 18-39 ετών και τα 14 είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Έξι είχαν νοσήσει από την Covid-19 στο παρελθόν.

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όπως βήχα, καταρροή και κόπωση. Ένας νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες. Άλλα συμπτώματα, που δεν αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη συχνότητα, είναι ναυτία ή εμετοί, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ανοσμία και αγευσία. Σύμφωνα με τα CDC, είναι αναμενόμενο τα συμπτώματα να είναι ηπιότερα στους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες.

Ιταλία: Σήμερα στην Ιταλία τα περιστατικά κορονοϊού είναι 20.497, με 118 θανάτους – Στις 16 του μηνός αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών 5 με 11 ετών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 20.497 κρούσματα κορονοϊού και 118 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των μολύνσεων είναι ο υψηλότερος από τις 3 του περασμένου Απριλίου.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 716.287 διαγνωστικά τεστ, το 2,8% από τα οποία προέκυψαν θετικά. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 816 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 6.483.

Ο έκτακτος επίτροπος για την διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, επιβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμός των παιδιών 5 με 11 ετών, πρόκειται να ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου. Η Ιταλία, προς το παρόν, έχει προμηθευθεί 1,5 εκατομμύριo δόσεις για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις. Πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνιες παθήσεις και σε όσα έχουν ανοσοκατεσταλμένους συγγενείς.

Tο Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπογραμμίζει, δε, ότι το εμβόλιο μειώνει κατά 91% των κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα παιδιά, και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με την ασπίδα των εμβολίων και οι μαθητές 5 με 11 ετών θα μπορούν να πηγαίνουν σε πολύ πιο ασφαλή σχολεία και, φυσικά ότι –πάντα υπό ασφαλείς συνθήκες– θα μπορούν να συνεχίσουν να αθλούνται και να συναναστρέφονται τους συνομήλικούς τους και εκτός σχολικού ωραρίου.

Ρωσία: Το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας έφθασε το 55,7%

Το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας ως προς τον κορονοϊό αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα από το 53,7% στο 55,7%, που σημαίνει ότι και τις δύο δόσεις του εμβολίου τις έχουν κάνει 67,26 εκατομμύρια πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Με βάση τα στοιχεία της 10ης Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου έγινε σε 74.189.385 άτομα ενώ και τις δύο δόσεις έκαναν 67.260.355 άτομα, δήλωσε η Γκόλικοβα, επισημαίνοντας ότι τα πρωτεία όσον αφορά στην συλλογική ανοσία έχει η Σεβαστούπολη με ποσοστό 83,7%, ενώ στη Μόσχα το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας φθάνει το 72%.

Νωρίτερα σε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γκόλικοβα επισήμανε ότι οι ρυθμοί του εμβολιασμού δεν πρέπει να επιβραδυνθούν, επειδή οι δείκτες της συλλογικής ανοσίας θα πέσουν εξαιτίας του ότι θα πρέπει να επενεμβολιασθούν οι ήδη εμβολιασθέντες. Για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία, είπε η ίδια , πρέπει να εμβολιασθεί το 80% , ή περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι.

Moderna: Φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»

Βρετανία: Η αναμνηστική δόση του εμβολίου παρέχει προστασία 70-75% έναντι της ήπιας νόσου (UKHSA)

Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 παρέχουν προστασία κατά 70-75% έναντι της ήπιας νόσου από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Σε μια ανάλυση 581 ατόμων που είχαν προσβληθεί από την Όμικρον, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer/BioNTech παρείχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα προστασίας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, σε σύγκριση με την προστασία που παρείχαν απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο, με τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer, η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης έφτανε το 70-75%, ανεξάρτητα από ποιο ήταν το αρχικό εμβόλιο που έκαναν.

Τα ευρήματα αυτά είναι κάποια από τα πρώτα δεδομένα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, εκτός των εργαστηριακών μελετών, οι οποίες έδειξαν μειωμένη προστασία έναντι της Όμικρον. Τα πρώτα δεδομένα σε «κανονικές συνθήκες» δείχνουν ότι, μολονότι η Όμικρον μπορεί να μειώνει σημαντικά την προστασία που παρέχουν οι αρχικές δύο δόσεις, η ενισχυτική την αποκαθιστά, σε κάποιο βαθμό.

«Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά υποδηλώνουν ότι λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα», είπε η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, η επικεφαλής του τμήματος Ανοσοποίησης της UKHSA.

Σύμφωνα με τη Ράμσεϊ, ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρότερης νόσου μειώνεται σημαντικά μετά την αναμνηστική δόση και για αυτό κάλεσε όλους τους πολίτες «να κάνουν την ενισχυτική δόση εάν είναι επιλέξιμοι».

Η UKHSA εκτιμά ότι, με βάση την τρέχουσα τάση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Όμικρον θα ευθύνεται για πάνω από το 50% όλων των μολύνσεων στη Βρετανία.

Ολλανδία-Covid-19: Το Συμβούλιο Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών

Το Συμβούλιο Υγείας της Ολλανδίας συνέστησε σήμερα στην κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής το Συμβούλιο Υγείας είχε συστήσει να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 μόνο τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σε δήλωσή του αυτό το κορυφαίο συμβουλευτικό σώμα αναφέρει πως διατυπώνει τη σύσταση μολονότι τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα από τον ιό.

«Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής φλεγμονώδους αντίδρασης στα ζωτικά όργανα. Είναι πιθανό ο εμβολιασμός να μπορεί να το εμποδίσει αυτό», ανέφερε. «Ο εμβολιασμός μειώνει επίσης τα έμμεσα υγειονομικά μειονεκτήματα που βιώνουν τα παιδιά ως αποτέλεσμα της πανδημίας, για παράδειγμα επειδή υπόκεινται σε περιορισμούς στο σχολείο, στον αθλητισμό ή στις κοινωνικές επαφές».

Περίπου 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά εμβόλιο μπορούν μέχρι τώρα να κάνουν μόνο τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Γαλλία: Οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων

Στο φαρμακείο της στο κεντρικό Παρίσι η Μιρέιγ Γκραν δείχνει τα σχεδόν άδεια ράφια, όπου κανονικά θα βρίσκονταν στοιβαγμένα self tests για την COVID-19.

Εκεί έχουν απομείνει μόλις πέντε τεστ.

“Μόνο αυτά έχουν μείνει. Αυτό οφείλεται στη ραγδαία αύξηση πολλών, πολλών περιπτώσεων ιχνηλάτησης της COVID. Έπρεπε να κάνουμε πολλά τεστ”, λέει.

Σε όλη τη Γαλλία τα φαρμακεία λένε ότι τους έχουν τελειώσει τα self tests για τον κορονοϊό καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι πολίτες αγωνίζονται για να διασφαλίσουν ότι δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν οι αγαπημένοι τους αφού θα συναντηθούν την περίοδο των εορτών.

Σχεδόν 5,3 εκατομμύρια τεστ PCR και αντιγόνου πραγματοποιήθηκαν από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και μήνες και αύξηση 31% από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν περίπου κατά 38% υψηλότερη σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν μόνο περίπου δύο εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, αλλά ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί σταθερά έκτοτε.

“Έχουν περάσει πολλοί για να υποβληθούν στο τεστ και να βεβαιωθούν (ότι δεν έχουν μολυνθεί με κορονοϊό) για τις συγκεντρώσεις, για να πάνε να δούνε τις οικογένειές τους”, λέει η Γκραν.

Η Γκραν έχει παραγγείλει νέα τεστ αλλά η παράδοση καθυστερεί περισσότερο από ό,τι συνήθως, όπως λέει η ίδια, καθώς τα φαρμακεία της χώρας αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν περισσότερα τεστ.

Συνήθως εκείνη διαθέτει σε απόθεμα 30 συσκευασίες των 25 τεστ.

Η Γαλλία σημειώνει αύξηση σε κρούσματα κορονοϊού και σε νοσηλείες παρότι, χάρη σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, είναι λιγότερο επιβαρυμένα τα νοσοκομεία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 20 εκατομμύρια μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αυτό αυξάνει τον φόρτο εργασίας για τα φαρμακεία που ενθαρρύνονται από τις υγειονομικές αρχές να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές ώστε να μπορούν περισσότεροι πολίτες να εμβολιάζονται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα