Διεθνή

Αναστασιάδης: Πρόκληση η επίσκεψη Οκτάι στα Βαρώσια

 Ο κος Οκτάϊ συνομίλησε με Τουρκοκύπριους και Τούρκους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Parallaxi
αναστασιάδης-πρόκληση-η-επίσκεψη-οκτ-616781
Parallaxi

Την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων επισκέφθηκε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. 

Ο κος Οκτάϊ συνομίλησε με Τουρκοκύπριους και Τούρκους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Λίγη ώρα μετά, η Κυπριακή Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδίκαζε την ενέργεια με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, καταδικάζουν και καταγγέλλουν με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα, και ειδικότερα την είσοδό του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για ξεκάθαρα προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. H ενέργεια αυτή του Τούρκου αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, και σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί ενώπιον του γενικού γραμματέα των ΗΕ».

Τατάρ: Σωστή απόφαση η πρωτοβουλία για το Βαρώσι

Δεκτός από τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα έγινε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος ήταν και ο πρώτος προσκεκλημένος του Τατάρ.

Ο Οκτάι ανέφερε πως η Τουρκία , από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, θα προχωρήσουν μέχρι τέλους στο θέμα των Βαρωσίων, καθώς το Κυπριακό είναι κοινή υπόθεση των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο Τατάρ, αναλαμβάνοντας και επισήμως, ευχαρίστησε τον Οκτάι για την παρουσία του, λέγοντας ότι “με την μητέρα πατρίδα Τουρκία έχουμε εργαστεί σκληρά στην κοινή υπόθεση του Κυπριακού”.

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Βαρώσι χαρακτηρίζοντάς την σωστή απόφαση με σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους. Αυτή η κίνηση δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, γιατί θα αποδοθούν τα δικαιώματα στους ιδιοκτήτες και αυτό θα γίνει υπό τη “διοίκηση” του ψευδοκράτους, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μίλησε για απαραίτητη συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και της ισότητας των δύο κυρίαρχων λαών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

O Τατάρ απευθύνθηκε στη “νότια Κύπρο”, όπως είπε, λέγοντας ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δείξει καλή πρόθεση και την απαραίτητη πολιτική βούληση και πάει στην πενταμερή διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. “Αρκεί να δει τις πραγματικότητες στο νησί, την κυριαρχική μας ισότητα και να μην παραβλέψει ότι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη με καθεστώς ισότιμο”, επεσήμανε.

Ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής, στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί, αξιωματούχων και άλλων προσκεκλημένων.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέχρι πρότινος ηγέτη των Τουρκοκυπρίων: “Όλοι γνωρίζουν πώς έφτασα μέχρι εδώ, τί έκανα κατά την διάρκεια που εκτελούσα τα καθήκοντά μου και πώς αποχωρώ. Αυτή η περίοδος, από την αρχή μέχρι το τέλος, περιλαμβανομένων και των εκλογών, όλα έγιναν στα μάτια όλων μπροστά και πλέον γράφτηκε στην ιστορία”, ανέφερε ο Ακιντζί.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα