Top

Αναβιώνουν μέρες Μαρτίου – Σε καθεστώς περιορισμών οι ευρωπαϊκές χώρες

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στον πλανήτη

Parallaxi
αναβιώνουν-μέρες-μαρτίου-σε-καθεστώ-675772
Parallaxi

slovakia lockdown

Σε νέα πραγματικότητα εισέρχεται σταδιακά η Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερα κράτη υιοθετούν το lockdown ως τρόπο αναχαίτισης του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Έτσι, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι υπόκεινται σε περιορισμούς στις μετακινήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κοροναϊού.

Τα lockdown

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν επαναφέρει αυστηρούς περιορισμούς, ζητώντας από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός από ειδικούς λόγους.

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε στη διάρκεια της νύκτας διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται σε όλη την επικράτεια απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρουν σήμερα το πρωί τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Άλλα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν λεπτομερώς εντός της ημέρας από τον Κόντε και θα ισχύσουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν κυρίως το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων τα σαββατοκύριακα.

Πορτογαλία: Το μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας εισήλθε σήμερα σε νέο lockdown, το οποίο είναι μεν λιγότερο αυστηρό σε σχέση με εκείνο της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19. Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα αφορούν 121 από τους 308 δήμους της χώρας. Εφόσον είναι εφικτό, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική αλλά «η υποχρέωση των πολιτών για κατ΄οίκον περιορισμό» αποτελεί ισχυρή σύσταση προβλέποντας σειρά εξαιρέσεων όπως τα ψώνια, η άθληση ή η παροχή βοήθειας σε κάποιον που τη χρειάζεται. Και, αντίθετα από το ανοιξιάτικο lockdown, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά καθώς και τα καταστήματα και τα εστιατόρια, που πρέπει ωστόσο να κλείνουν πιο νωρίς, όπως και οι πολιτιστικοί χώροι. Η σταδιακή επιστροφή κοινού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αντίθετα, ανεστάλη. Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να διασφαλίσει ότι μπορεί με νόμιμο τρόπο να περιορίσει την ελευθερία της κυκλοφορίας, περιλαμβανομένης και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο, για παράδειγμα. Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης την πραγματοποίηση θερμομετρήσεων στις εισόδους των δημοσίων υπηρεσιών ή την επίταξη του στρατού προκειμένου να ενισχύσει τις υγειονομικές ομάδες εντοπισμού επαφών.

Γαλλία: Αφού επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πλέον πληγείσες περιοχές ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Οκτωβρίου την επιστροφή του lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον ως την 1η Δεκεμβρίου. Αντίθετα με την άνοιξη, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

Αγγλία: Το lockdown επιστρέφει στην Αγγλία από αύριο Πέμπτη και για τέσσερις εβδομάδες το λιγότερο. Καφέ και εστιατόρια κλείνουν και επιτρέπεται μόνο η διανομή και τα πακέτα. Σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν ανοικτά.

Ιρλανδία: Ήταν η πρώτη χώρα που επανέφερε το lockdown στις 22 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες με την ελπίδα «να μπορέσει να γιορτάσει σωστά τα Χριστούγεννα». Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Ουαλία: Οι Ουαλοί ακολούθησαν το παράδειγμα των Ιρλανδών στις 23 Οκτωβρίου με ένα lockdown που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Στο σχολείο εξακολουθούν να πηγαίνουν τα παιδιά του δημοτικού και κάποιων τάξεων του γυμνασίου.

Σύσταση για παραμονή στο σπίτι

Σε άλλες χώρες οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να έχουν επιβάλει lockdown.

Γερμανία: Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει σταματήσει να καλεί τους συμπατριώτες του να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Η σύσταση αυτή συνοδεύεται από τη Δευτέρα με κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων όπως και των χώρων διασκέδασης. Όχι όμως των μαγαζιών.

Ελβετία: Οι κάτοικοι του καντονίου της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Η οικονομική ζωή έχει περιοριστεί σημαντικά με το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε χθες Τρίτη το κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων και άλλων χώρων που δέχονται κοινό για διάστημα δύο εβδομάδων.

Ουκρανία: Νέα ρεκόρ 9.524 κρουσμάτων και 199 θανάτων

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 9.524 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη (8.899), με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 420.617.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 199 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19, επίσης αριθμός άνευ προηγουμένου σε 24 ώρες (το προηγούμενο, 173 θάνατοι, είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο), με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 7.731 νεκρούς.

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Μαξίμ Στεπάνοφ τόνισε χθες στο κοινοβούλιο ότι η κατάσταση οδεύει να γίνει καταστροφική και η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία στα τέλη του Σεπτεμβρίου και παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο όλο τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας τις αρχές στο Κίεβο να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα ως το τέλος της χρονιάς.

Αριθμός – ρεκόρ και στην Αυτστρία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελβετία αυξήθηκε μέσα σε μια ημέρα κατά 10.073, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ελβετικές υγειονομικές αρχές, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων στην Ελβετία και στο γειτονικό, μικρό πριγκιπάτο του Λίχτενστάϊν έφθασε τα 192.376 και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 73 και έφθασε στους 2.275.

Στην Αυστρία ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά τις 6.000 και έφθασε στο νέο ρεκόρ των 6.211, όπως προκύπτει από στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Αυστηρότεροι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο τέθηκαν χθες σε ισχύ, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας απο τις 8μμ ως τις 6πμ και του κλεισίματος εστιατορίων, μπαρ και καφέ με μοναδική επιτρεπόμενη λειτουργία την υπηρεσία take-away.

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία θα είναι κλειστά μέχρι το τέλος του μήνα.

Ρεκόρ και στην Πολωνία

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα αριθμούς ρεκόρ 24.692 νέων κρουσμάτων κορονοϊού και 373 θανάτων, εν αναμονή νέων ανακοινώσεων από την κυβέρνηση για την επιβολή περαιτέρω περιορισμών προκειμένου να ανακοπεί η πανδημία.

Φινλανδία-Covid-19: «Τηρούμε τα μέτρα, κρατάμε το χαμόγελο»

Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τα μέτρα του lockdown για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, προκαλώντας συχνά την οργή των πληθυσμών τους, η Φινλανδία βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος: το επίπεδο των κρουσμάτων μειώνεται και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ευρέως τα περιοριστικά μέτρα.

Στην σκιά της γειτονικής Σουηδίας, που απασχόλησε τον κόσμο με την στρατηγική που ακολούθησε αποφεύγοντας να επιβάλει lockown ή περιοριστικά μέτρα, η Φινλανδία κατόρθωσε διακριτικά να διατηρήσει το επίπεδο των κρουσμάτων πέντε φορές χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το χαμηλότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο ποσοστό θανάτων.

Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, η Φινλανδία κατέγραψε 45,7 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και η χώρα είναι μόνη αυτήν την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση που καταγράφει μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με πριν από δεκαπέντε ημέρες.

«Η κατάσταση έμοιαζε ανησυχητική όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν με ταχείς ρυθμούς» στις αρχές του Οκτωβρίου, παραδέχεται ο επικεφαλής επιδημιολόγος Μίκα Σαλμίνεν, «αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η αιχμή έχει περάσει».

Μία κατάσταση που οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν στην ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία επέβαλε μερικό lockdown τον Μάρτιο και απαγόρευσε τις μετακινήσεις από και προς την πρωτεύουσα.

Οταν ήρθησαν τα μέτρα, εφαρμόσθηκαν συστήματα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης μέσω application. Αυτή η εφαρμογή χρησιμοποιείται σήμερα μαζικά στην Φινλανδία: έχει «κατέβει» περί τις 2,5 εκατομμύρια φορές, σε μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που δεν ασχολήθηκε με προβλήματα προσωπικών δεδομένων και λειτουργικότητας, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επαγγελματίες του lockdown

Σε μία χώρα όπου οι αρχές χαίρουν υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης των πολιτών, οι Φινλανδοί υιοθέτησαν τους κανόνες. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, περί το ένα τέταρτο των πολιτών θεωρούν ότι το lockdown βελτίωσε την ζωή τους, γεγονός που κάνει την Φινλανδία την θετικότερη χώρα της Ευρώπης απέναντι στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο ενθουσιασμός εξηγείται εν μέρει από ευκολία στην άσκηση της εξ αποστάσεως εργασίας σε μία υψηλής ψηφιοποίησης κοινωνία.

«Η οικονομία είναι έτσι δομημένη ώστε να μην είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας μεγάλου τμήματος των εργαζομένων», εξηγεί η Νέλι Χανκόνεν, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Ο χαρακτήρας των Φινλανδών, που θεωρούνται συγκρατημένοι και μοναχικοί, έπαιξε επίσης ρόλο, λέει. «Στην φινλανδική κουλτούρα , δεν είμαστε πάρα πολύ κοινωνικοί…μας αρέσει να είμαστε μόνοι και λίγο απομονωμένοι».

«Κρατήστε το χαμόγελο»

Αυτές τις μέρες του τέλους του φθινοπώρου, οι άνθρωποι κάνουν ήρεμοι βόλτα στους δρόμους του Ελσίνκι. Λίγοι φορούν μάσκα, αν και οι αρχές έκαναν πρόσφατα σχετική σύσταση.

«Η καθημερινή μου ζωή δεν δοκιμάστηκε πολύ», εξηγεί ο 36χρονος Γκέγκι Αϊντίν, πρώην υγειονομικός που έγινε γραφίστας. Η επαγγελματική αλλαγή δεν τον ευνόησε εξαιτίας της έλλειψης απασχόλησης, αλλά και η κοινωνική του ζωή περιορίσθηκε. «Οι φίλοι μου δεν έχουν και πολλη όρεξη να συναντηθούμε και το κατανοώ», λέει.

Στην καρδιά του Ελσίνκι, ο Ρίτσαρντ ΜακΚόρμικ τακτοποιεί τα γυάλινα διαχωριστικά που έχει εγκαταστήσει στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου του ανάμεσα στα τραπέζια, ώστε να υποδέχεται με ασφάλεια την πελατεία του. «Εχει γίνει σαν σαλόνι, όπου οι άνθρωποι μπορούν να φάνε σε ιδιωτικό χώρο», εξηγεί ο εστιάτορας.

Αν η φινλανδική οικονομία υποχώρησε κατά 6,4% του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο – ποσοστό δύο φορές μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το πλήγμα στην εστίαση ήταν καταστροφικό, σύμφωνα με το Ρίτσαρντ ΜακΚόρμικ, ο οποίος αναγκάσθηκε να κάνει πολλές απολύσεις.

Στο εξής, τα εστιατόρια λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους στους εσωτερικούς χώρους και οι ώρες λειτουργίας έχουν περιορισθεί. Αντίθετα, κανένας περιορισμός δεν έχει επιβληθεί για τους εξωτερικούς τους χώρους και τα γυάλινα διαχωριστικά που έχουν τοποθετηθεί «επέτρεψαν να γίνουν επαναπροσλήψεις».

Για τον εστιάτορα το σύνθημα είναι: «Προσπαθήστε να βρείτε νέους τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινής ζωής. και κρατήστε το χαμόγελο!».

Κορονοϊός: Σε αυτοαπομόνωση η πρωθυπουργός της Δανίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησής της αυτοαπομονώθηκαν και υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό, ανακοινώθηκε σήμερα από το πρωθυπουργικό γραφείο έπειτα από την επιβεβαίωση ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μολυνθεί με τον ιό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χάκερουπ δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι βρέθηκε θετικός στον ιό και ότι αυτοαπομονώνεται στο σπίτι του.

Ο Χάκερουπ είχε βήχα και πυρετό, όπως έγραψε ο ίδιος στο Facebook.

Την περασμένη εβδομάδα είχε συναντηθεί με την Φρεντέρικσεν και με πολλούς υπουργούς και βουλευτές.

Η πρωθυπουργός αυτοαπομονώθηκε εν αναμονή του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαν τηρηθεί όταν ο Χάκερουπ είχε συναντηθεί με την Φρεντέρικσεν.

Συνολικά έχουν αυτοαπομονωθεί 13 υπουργοί, ανάμεσά τους οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας και Υγείας.

Πέντε άλλοι υπουργοί, ανάμεσά τους και ο υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσαν σήμερα ότι έχουν αυτοαπομονωθεί έπειτα απο συναντήσεις που είχαν με έναν βουλευτή, ο οποίος βγήκε θετικός στον ιό.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος Ζόρεν Πάπε Πούλσεν έχει επίσης ανακοινώσει ότι είναι θετικός στον ιό και τη Δευτέρα εισήχθη στο νοσοκομείο.

Ο κορονοϊός «κυκλοφορούσε» στη Νέα Υόρκη έναν μήνα πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα