Ελλάδα

Αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία

Oι τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.

Parallaxi
αναζωπυρώσεις-σε-εύβοια-και-αρκαδία-798301
Parallaxi

ευβοια φωτιά

Αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας. Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες έχουμε στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίδεται μία μεγάλη Μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται “Τελέθριο” γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά.

Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

Νέα προβλήματα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της Πελλοπονήσου,  με αναζωπυρώσεις να εντοπίζονται στην Αρκαδία σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Λαγκαδάκια.

Η εστία φωτιάς, κατευθείνεται προς άκαυτα σημεία παράλληλα της Εθνικής οδούς Τριπόλεως-Ολυμπία οδού.

Η κινητοποίηση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής είναι άμεση, τα ελικόπτερα τύπου Έρικσον να βρίσκονται στο σημείο.

Μάλιστα στη περιοχή πνέουν άνεμοι της τάξης των 4-5 μποφόρ, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Η εστία φαίνεται να επεκτείνεται διαρκώς ενώ μαύροι καπνοί ξεπροβάλλουν από το δάσος.

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση έχει σημάνει συναγερμό στις πυροσβεστικές αρχές στη Γορτυνία.

Η αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή Λιβαδάκι και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν απειλούνται σπίτια αλλά έχει σημάνει συναγερμός καθώς παρόμοια αναζωπύρωση είχαμε και εχτές με αποτέλεσμα να πάρει πάρα πολύ μεγάλες διαστάσεις το πύρινο μέτωπο και να καούν οικισμοί.

Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και οι Γάλλοι πυροσβέστες.

Διαρκείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα στο μέτωπο της φωτιάς.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη τόσο στη Γορτυνία, όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όπου ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού θηρίου «Beriev-200».

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Πηγές: ΑΠΕ, skai.gr, in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα