Επικαιρότητα

Ανδρέας Κουράκης: Ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι δρόμοι του χρήματος …

"Η δημοτική αρχή σπαταλά απερίσκεπτα χρήματα και οι συμπολίτες μας έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν την πραγματικότητα"

Parallaxi
ανδρέας-κουράκης-ο-δήμος-θεσσαλονίκη-874720
Parallaxi

Για απερίσκεπτες δαπάνες και κατασπατάληση χρημάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης, με προμήθειες και απευθείας αναθέσεις, κάνει λόγο σε ανάρτηση του ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, τονίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου ξοδεύει το δημοτικό ταμείο χωρίς φειδώ ενώ θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους για κοινωνικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει :

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14.03.2022 οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, απαντώντας στις καταγγελίες για κατασπατάληση των χρημάτων των δημοτών με προμήθειες που γίνονται με απευθείας αναθέσεις ή για προσφορές που γίνονται από έναν μόνο προμηθευτή με μηδενικές ή πολύ χαμηλές εκπτώσεις, ισχυρίστηκαν ότι:

  1. Στους διαγωνισμούς παίρνουν μέρος πολλοί ενδιαφερόμενοι και
  2. Οι διαγωνισμοί σφύζουν οικονομικής υγείας.

Όμως, επειδή τα χρήματα που η Δημοτική αρχή σπαταλά απερίσκεπτα είναι χρήματα των δημοτών, οι συμπολίτες μας έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν την πραγματικότητα.Τα οικονομικά στοιχεία και οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του ΔΣ είναι η μόνη πραγματική πραγματικότητα που μας λέει τα εξής:

  • για το έτος 2021 έγιναν 169 απευθείας αναθέσεις για προμήθειες υλικών και Υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισμού 1.849.615€ και οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν στο σύνολό τους μόλις 3,60%.

Κόστισαν δηλαδή πανάκριβα στον Δήμο προμήθειες και Υπηρεσίες που σε συνθήκες ΥΓΕΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ θα ήταν τουλάχιστον 25-30% φθηνότερες.

  • για το έτος 2021 και πάλι, με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής έγιναν αναθέσεις χωρίς διαπραγμάτευση, αναθέσεις με μηδενικές έως ελάχιστες εκπτώσεις καθώς και αναθέσεις με μια μόνο προσφορά, με συνολικό προϋπολογισμό 6.981.544€.

Κόστισαν δηλαδή στον Δήμο πανάκριβα προμήθειες και Υπηρεσίες που, εάν υπήρχαν κανόνες και συνθήκες υγειούς ανταγωνισμού, θα κόστιζαν τουλάχιστον 30% φθηνότερα. Κορυφαία προμήθεια αυτού του είδους είναι η προμήθεια απορριματοφόρων προϋπολογισμού 2.523.400€ με 0% «μηδέν» έκπτωση.

Αθροίζοντας αυτές τις δυο κραυγαλέες περιπτώσεις πανάκριβων και χωρις σύνεση προμηθειών με τα χρήματα των δημοτών σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία, προκύπτει ότι μόνο για το 2021 η διοίκηση του κ. Ζέρβα έκανε προμήθειες ύψους 8.831.159€ με μηδαμινές εκπτώσεις, ενώ θα μπορούσε να προμηθευτεί τα ίδια υλικά και υπηρεσίες έως και 30% φθηνότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομούσε έως και 2,5 εκατομύρια ευρώ για να ενισχύσει την ανύπαρκτη Οικονομική Πολιτική του ΔΘ για τους φτωχοποιημένους συμπολίτες μας και οχι μόνο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει επαναλαμβάνοντας αυτούς τους διαγωνισμούς για να πετύχει καλύτερες τιμές, πράγμα που δεν έκανε, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις στην Οικονομική Επιτροπή και το ΔΣ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα