Ανεξαρτοποιήθηκε ο Αμυράς-Το Ποτάμι δεν είναι πλέον επίσημα κοινοβουλευτική ομάδα

Αλλαγές στο κοινοβουλευτικό τοπίο.

Parallaxi
ανεξαρτοποιήθηκε-ο-αμυράς-το-ποτάμι-δ-401184
Parallaxi

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί ένα κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές και έχει τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Με την αποχώρηση από την ΚΟ του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά, το Ποτάμι μένει με 4 βουλευτές, τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη και Γρ. Ψαριανό. Αναμένεται και η ανεξαρτητοποίηση Ψαριανού.

Κοινοβουλευτικές Ομάδες (άρθρα 15 – 20 του ΚτΒ)

Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι κομματικές, δηλαδή οι κύριοι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής είναι τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η τάση αντανακλάται και στα σύγχρονα Κοινοβούλια, όπου υπάρχουν συνήθως ελάχιστοι ανεξάρτητοι Βουλευτές. Οι περισσότεροι Βουλευτές εκλέγονται με κομματικά ψηφοδέλτια και μετά την εκλογή τους σχηματίζουν Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Στη Βουλή των Ελλήνων, Κοινοβουλευτική Ομάδα σχηματίζεται όταν υπάρχουν τουλάχιστον δέκα (10) Βουλευτές που να ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να συγκροτηθεί και από πέντε (5) Βουλευτές, εφόσον το κόμμα τους παρουσίασε ψηφοδέλτια στα δύο τρίτα (2/3) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πανελλαδικά ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Παρόμοια επικίνδυνη κατάσταση και σε άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα με πέντε βουλευτές έχουν μείνει οι Ένωση Κεντρώων, με έξι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με κινδυνο διαγραφής άλλων δύο, ενώ πλέον ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών αγγίζει τους δέκα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα