Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην αγορά με τις αυξήσεις-Τι θα γίνει;
Τι θα γίνει με όσους πλήττονται
Οικονόμου σε ΣΚΑΪ: Παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης- Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας
Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Καθημερινή αναφέρει ότι στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η επιδότηση για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η ελάφρυνση δε θα αφορά στην οριζόντια μείωση φόρου, λόγω του δημοσιονομικού κόστους, αλλά θα στοχεύει στους οικονομικά ασθενέστερους.
Το πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που θα ανακοινώσε η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.
Για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, σημείωσε ότι όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί.
Σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων» κι επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.
Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Καθημερινή αναφέρει ότι στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η επιδότηση για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η ελάφρυνση δε θα αφορά στην οριζόντια μείωση φόρου, λόγω του δημοσιονομικού κόστους, αλλά θα στοχεύει στους οικονομικά ασθενέστερους.
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». «Ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθούν και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις», επισήμανε.
Σφοδρά πυρά όμως εξαπέλυσε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος λαϊκισμού και αντισυστημικής συμπεριφοράς σαν αυτή που είδαμε πόσο πολύ κόστισε στη χώρα την περασμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημαγωγία, που θυμώνει τον κόσμο, να βρει πρόσφορο πεδίο».
Σχολίασε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Δεν μπορεί να ερμηνεύσει το μέγεθος της κρίσης από το μένος του στον Μητσοτάκη. Είτε έχει τεράστια άγνοια είτε ο λόγος του χαρακτηρίζεται από τεράστιο βαθμό υποκρισίας. Και τα δύο είναι απαράδεκτα για τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έκανε και στην πανδημία, έτσι και τώρα, δημαγωγεί, ψευδολογεί και προτείνει πράγματα ανεφάρμοστα και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος», ανέφερε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η Ελλάδα πηγαίνει με αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι θέσεις της χώρας ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο».
Μιχαηλίδου: «Στην Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη 1.000 παιδιά από την Ουκρανία – Τέλος Μαρτίου η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος»
Η κ. Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε σχετικά με το έκτακτο βοήθημα που πρόκειται να δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για τα οικογενειακά επιδόματα, το έκτακτο βοήθημα που πρόκειται να δοθεί έως το Πάσχα αλλά και για το μείζον ζήτημα της αναδοχής παιδιών.
Η κ. Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε σχετικά με το έκτακτο βοήθημα που πρόκειται να δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εργασίας κάνουμε μία άσκηση πόσο μπορούμε να διευρύνουμε τους δικαιούχους του επιδόματος, δηλαδή, ποια είναι τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερες ανάγκες, έτσι ώστε στοχευμένα να πάμε σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, και να είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Γι αυτό είναι μία έξυπνη άσκηση, έτσι ώστε να μην δοθούν οριζόντια χρήματα, αλλά στοχευμένα που θα βοηθήσουν αυτές τις δυσκολίες και να μειωθεί λίγο το βάρος στις ευάλωτες οικογένειες», ανέφερε αρχικά.
«Τα άτομα με αναπηρία που έχουν αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, για παράδειγμα, και είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε», πρόσθεσε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά της Ουκρανίας «Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό σε δυο παράλληλα επίπεδα. Από τη μία, είναι το κυβερνητικό επιτελείο, δηλαδή τί θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους για τα βασικά τους δικαιώματα, στέγασης, τροφής, και περίθαλψης, και υπάρχει και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο υιοθετήθηκε μέριμνα και σχέδιο για τα παιδιά, και εκείνα που έρχονται μόνα είτε με τις μητέρες τους.
Η Ουκρανία έχει 90.000 παιδιά σε ιδρύματα. Κάθε κράτος μέλος στέλνει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το πόσα παιδιά μπορεί να φιλοξενήσει, και να μπορέσει να δημιουργηθεί σε πρώτο επίπεδο αυτό της στέγασης και μετά της υγείας και όλα τα υπόλοιπα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Όσο αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε πως, «έχουν φτάσει 1000 παιδιά από την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας. Το πλάνο των παροχών πρέπει να δούμε. Επίσης αυτό που θέλουμε να δουμε είναι εάν θα είναι κάτι προσωρινό, δηλαδή εάν τα παιδιά θα μείνουν μέχρι τη λήξη του πολέμου, ή εάν θα βρουν μόνιμο καταφύγιο στη χώρα μας».
Απλούστερες διαδικασίες στις υιοθεσίες και στις αναδοχές Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών, τονίζοντας την απλούστευση των διαδικασιών.
«Είμαι απολύτως κάθετη, το παιδί δεν είναι πουκάμισο, ούτε σακάκι. Ποιός αποφασίζει για το ποιός θα υιοθετήσει ένα παιδί; Η Βουλή. Αυτοί έχουν θέση ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εάν είσαι μόνος γονέας ή αν είσαι παντρεμένος, ανεξαρτήτως ηλικίας μέσα στα όρια που θέτει ο νόμος, δηλαδή από 30-60 ετών, μπορείς να υιοθετήσεις ένα παιδί. Με βασικό κριτήριο την κοινωνική έρευνα που γίνεται σε αυτόν που θα κάνει την αίτηση, από κοινωνικό λειτουργό, μπορεί να υιοθετήσει. Και μπορείς να υιοθετήσεις πλέον, μόνο εάν πληροίς τα κριτήρια και βάσει της χρονολογικής σειράς που κανεις την αίτηση σου. Δεν παρεμβαίνει δομή για το εάν θα ολοκληρωθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Η αίτηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο www.paidi.gov.gr, έτσι ώστε να κάνει αίτηση και σε 9 μήνες μπορεί να έχει παιδί στην οικογένειά του.Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και μετά οι ενήλικες. Σε 1.5 χρόνο βγάλαμε 800 παιδιά από ιδρύματα», πρόσθεσε.
Έκτακτο οικογενειακό επίδομα «Όσο αφορά στο Α21, που είναι το επίδομα παιδιού, είναι το μεγαλύτερο επίδομα που έχουμε στη χώρα. Είναι 1,1 δις τον χρόνο και δίνεται σε 800.000 νοικοκυριά, πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά λαμβάνουν στη χώρα μας το επίδομα, τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 34.000 ευρώ, είναι ένα επίδομα που καλύπτει και το πρώτο παιδί και το δεύτερο παιδί και διπλασιάζεται στο τρίτο παιδί και πάνω, και τη μονογονεϊκή οικογένεια.
Όταν δημιουργηθεί ο πολυπόθητος δημοσιονομικός χρόνος θα τεθούν σε προτεραιότητα οι μονογονεϊκές οικογένειες. Την τελευταία εργάσιμη του μήνα θα καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα», υπογράμμισε στις δηλώσεις της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Κόκκινα δάνεια: Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης
Δεν «προχωράει» η πρόταση των τραπεζών για παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» που επιδότησε τις δόσεις δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες Στη χθεσινή σύσκεψη υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης συζητήθηκε η πρόταση παράτασης του προγράμματος για άλλους έξι μήνες, ώστε να στηριχθούν οι δανειολήπτες που στενάζουν από την ακρίβεια και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.
Συζητήθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα ενήμερα χαρτοφυλάκια και στις τιτλοποιήσεις (κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανακτήσεων), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνει ότι το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεδομένων και των δημοσιονομικών περιορισμών, θα στοχεύει στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.
Προβλήματα και καθυστερήσεις Τράπεζες και servicers έθεσαν μια σειρά προβλημάτων που αφορούν την πορεία των πλειστηριασμών και επηρεάζουν τις ανακτήσεις, όπως η αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι από το ηλεκτρονικό σφυρί, λόγω αποχής, έχουν γλιτώσει και επαγγελματικά ακίνητα και εξοχικά.
Καθυστερήσεις υπάρχουν και από πλευράς συμβολαιογράφων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πλειστηριασμών που έγιναν το 2019 αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πράξεις που έπονται.
Ακόμα ένα ζήτημα που τέθηκε είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, καθώς για το σχεδόν 50% των περιπτώσεων η νέα δικάσιμος έχει οριστεί για το 2023 ή ακόμα και για το 2024.
Τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έχουν επισημάνει και οι θεσμοί. Στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν πάρει μέτρα για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στα δικαστήρια και αναμένονται οι διατάξεις του Κώδικα για την Οργάνωση των Δικαστηρίων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πάντως ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το τέλος του 2023.
Πάντως τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών όσο και αυτό εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη θα τεθούν από τράπεζες και servicers και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο μικροσκόπιο και ο Εξωδικαστικός Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε και η καθιερωμένη ανασκόπηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου διαπιστώθηκε αύξηση των αιτήσεων, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στη λειτουργία του help desk το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες (δικηγόρους, λογιστές, οικονομικούς συμβούλους κ.λπ.) που έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τους οφειλέτες για να «τρέξουν» τις διαδικασίες του Εξωδικαστικού. Καθημερινά το τηλεφωνικό help desk δέχεται περί τα 100 τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις ή προβλήματα και το 95% αυτών επιλύεται.
Ετσι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, 2.700 αιτήσεις, που αφορούν οφειλές συνολικού ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, έχουν οριστικοποιηθεί από τους οφειλέτες και αναμένεται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχουν διεκπεραιωθεί και οι αιτούντες θα γνωρίζουν αν υπάρχει γι’ αυτούς πρόταση ρύθμισης, διμερής συμφωνία με το Δημόσιο ή αν έχει απορριφθεί η αίτησή τους.
Επίσης, άλλες 4.700 αιτήσεις είναι ένα στάδιο πριν από την οριστικοποίησή τους από τους οφειλέτες, ενώ για επιπλέον 15.000 εκκρεμούν διάφορα στοιχεία που αφορούν είτε τους ίδιους τους οφειλέτες είτε τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές.
Πηγές: ΣΚΑΙ/in.gr/imerisia