Ανεβαίνει το ιικό φορτίο, οι πρώτες δικαστικές προσφυγές υγειονομικών και νέα μέτρα
Παγώνη στον ΣΚΑΪ: Θα έχουμε κι άλλες «Μυκόνους» χωρίς αυστηρούς ελέγχους
Στο Βόλο το πρώτο «αντάρτικο» κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού: Υγειονομικοί θα κινηθούν νομικά
Ξεκινούν οι δικαστικοί αγώνες κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Πολλοί υγειονομικοί από το νοσοκομείο του Βόλου αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών, είναι η πρώτη κίνηση που θα γίνει στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Όπως αποκαλύπτει η τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος», νοσηλευτές, γιατροί αλλά και προσωπικών εργολάβων που απασχολείται στο νοσοκομείο της θεσσαλικής πόλης ετοιμάζουν μπαράζ προσφυγών μέσω δικηγορικού γραφείου των Αθηνών.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις υπουργών προ ημερών, ο εμβολιασμός όλων ντων υγειονομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα καταστεί υποχρεωτικός από την 1η Σεπτεμβρίου.
Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να βγει και η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα εξηγεί επακριβώς τις κυρώσεις στους ανεμβολίαστους.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 υγειονομικοί όλων των κατηγοριών δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν πιθανότατα την πρώτη καταγεγγραμμένη πανελλαδικά νομική κίνηση κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Σύμφωνα πάντα με την τοπική εφημερίδα οι ανεμβολίστοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Βόλου είναι πολύ περισσότεροι και περιλαμβάνουν γιατρούς από 23 ειδικότητες.
Η Διοίκηση του νοσοκομείου, εμφανώς «μουδιασμένη» από τις εξελίξεις, αναμένει την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα κυρίως από την 1η Σεπτεμβρίου.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr αρκετοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν νοσήσει στο παρελθόν, παρόλα αυτά πλέον τους υποχρεώνουν και αυτούς να εμβολιαστούν!
Να υπενθυμίσουμε πως και στην Ιταλία περίπου 200 υγειονομικοί κινήθηκαν νομικά κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Παγώνη στον ΣΚΑΪ: Θα έχουμε κι άλλες «Μυκόνους» χωρίς αυστηρούς ελέγχους
«Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα… Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα» δήλωσε η πρόεδρος της EINAΠ
Τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά απ’ ό,τι φαίνεται δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στη σκιά του λοκντάουν που επιβλήθηκε στο «νησί των ανέμων».
Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».
«Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία» ανέφερε για τη Μύκονο η κ. Παγώνη.
«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε.
«Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα… Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα» σημείωσε ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για 8.000 και 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα. «Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση. Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα» σημείωσε πάντως.
«Είναι υποτιμητικό να λένε σε εμάς τους γιατροί μη γιατροί κάντε το εμβόλιο. Είναι τραγικό αυτό…» δήλωσε η κ. Παγώνη.
«Ο αστυνομικός δεν μπορούσε να παρέμβει στα πάρτι»
Από πλευράς του, ο ξενοδόχος Ηρακλής Ζησιμόπουλος τόνισε ότι όλοι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου σε εστίαση και τουρισμό πρότειναν υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά στον παραδοσιακό οικισμό να ανανεώνεται το Greenpass των τουριστών 48 ή 72 ώρες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρότειναν επίσης να πριμοδοτήσουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι.
«Το ποσοστό εμβολιασμού στο μόνιμο πληθυσμό είναι πάνω από το 80%, το πρόβλημα δημιουργείται από τους τουρίστες που έρχονται με ελλιπείς ελέγχους ή τους εποχιακούς εργαζόμενους» ανέφερε. «Θα μας βόλευε να υπάρχει νόμος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην εστίαση» πρόσθεσε ο κ. Ζησιμόπουλος. «Φεύγει κόσμος. Υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις και πάνε σε ανταγωνιστικούς προορισμούς του εξωτερικού. Προς το παρόν φτάνουν το 20% οι ακυρώσεις, αλλά είναι τσουνάμι».
Έκανε γνωστό δε ότι «δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να παρεμβαίνει η αστυνομία στα ιδιωτικά πάρτι, άργησαν πολύ. Δεν μπορούσαν να παρέμβουν χωρίς εντολή εισαγγελέα, δεν μπορούσαν καν να μπουν γιατί υπήρχε ιδιωτικό άσυλο» εξήγησε.
«Προλαβαίνουμε να σώσουμε τη σεζόν αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείναμε. Έχουν μειωθεί τα πάρτι σε παρά πολύ μεγάλο βαθμό με την ΚΥΑ τις τελευταίες δύο μέρες». Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπεται για όσους δεν εμβολιαστούν- Τι θα γίνει με τον μισθό Το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ενόψει των επερχόμενων ρυθμίσεων
Την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται στην Βουλή η ρύθμιση αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αρχής γενομένης από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις δομές υγείας.
Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερες τον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς θα επανεκτιμηθεί το θέμα τις επόμενες εβδομάδες καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με δια ζώσης παρουσία από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.
Ποιο θα είναι όμως το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ενόψει των επερχόμενων ρυθμίσεων:
Δεν θα λαμβάνουν μισθό Δεν θα προβλέπεται πειθαρχική δίωξη Δεν θα λαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές
Tι αλλάζει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κατηγορίες εργαζομένων οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Νέα μέτρα προκειμένου να μην οδηγούν και άλλα νησιά όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας έχουν πέσει στο τραπέζι ώστε να γλιτώσει η χώρα και άλλα μίνι lockdown τύπου Μυκόνου.
Στη συζήτηση έχει αρχίζει να μπαίνει και πάλι όλο και περισσότερο το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και άλλων ομάδων εργαζομένων, όπως των εκπαιδευτικών.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κατηγορίες εργαζομένων οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Ήδη η συζήτηση έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών όπως οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει επίσημη δήλωση ότι κάτι τέτοιο θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση.
Σφίγγει ο κλοιός για τους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Το γεγονός ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης αλλά και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώρο νυχτερινής διασκέδασης λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους, κάνει επιτακτικό το ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.
Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους που απασχολούν να τους δηλώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, καθώς υπάρχει και το σήμα που θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.
Αυξάνεται το κόστος για τους ανεμβολίαστους Η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στους τουριστικούς προορισμούς, όπου λήφθηκαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα πιέζει ακόμα παραπάνω τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Η πίεση μάλιστα είναι και οικονομική, καθώς στις έξι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές (Μύκονος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό και ακτοπλοΐα θα πρέπει να κάνουν self test και rapid test κάθε εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.
Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 25 ευρώ για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα και 100 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα σημαντικό κόστος για κάποιον που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό.
Μάλιστα, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA εξετάζει περαιτέρω μέτρα για τουριστικούς περιορισμούς με μεγάλη διασπορά, μεταξύ των οποίων είναι και ένα τρίτο τεστ την εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες, που σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα ανεβάσει και άλλο το κόστος για να εργάζεται κάποιος ανεμβολίαστος.
Διαβάστε επίσης: Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό – Πιο κοντά τα τοπικά lockdown Μπορούν να γίνουν απολύσεις; Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία για το κατά πόσο η επιλογή του μη εμβολιασμού θα ανοίξει παράθυρο για απολύσεις. Αν και ο εμβολιασμός για αυτήν την επαγγελματική κατηγορία δεν είναι υποχρεωτικός, δεν σημαίνει ότι απολύσεις δεν θα γίνουν.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, στο MEGA, που ανέφερε πως μία επιχείρηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το εμβόλιο για να απολύσει κάποιον αλλά έχει δυνατότητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να απολύσει κάποιον εργαζόμενο για σπουδαίο λόγο χωρίς αποζημίωση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορωνοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του Άδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση.
Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».
Διαβάστε επίσης: Λαζάρου: Είμαι φοβισμένος, τα κρούσματα έχουν ξεφύγει «Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν» Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.
«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του για αμιγώς εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε.
«Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν «το έχουμε πει πολλές φορές».
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, αν και δεν προβλέπεται νομικά λόγος για να απολυθεί κάποιος ανεμβολίαστος, στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων κάτι τέτοιο θα μπορεί να παρακαμφθεί και να υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, για τις κατηγορίες επαγγελμάτων που ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός με νόμο του κράτους, δεν προβλέπεται απόλυση ούτε και πειθαρχική δίωξη.
Το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ενόψει των επερχόμενων ρυθμίσεων: Δεν θα λαμβάνουν μισθό Δεν θα προβλέπεται πειθαρχική δίωξη Δεν θα λαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερες τον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς θα επανεκτιμηθεί το θέμα τις επόμενες εβδομάδες καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με δια ζώσης παρουσία από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.
Εμβόλιο: «Ναυάγησε» το σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς – Ξεκινούν τα Κέντρα
Ανατροπή στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας Ανατροπή της τελευταίας στιγμής έρχεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των συμπολιτών μας που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, καθώς πλέον με απόφαση του υπουργείου Υγείας, τη διαδικασία ξεκινούν τα Κέντρα Υγείας.
Μία διαδικασία η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει με τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα αμείβονταν με 20 ευρώ για επισκέψεις στα σπίτια και με 3 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο. Ωστόσο το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών φαίνεται ότι ήταν αναιμικό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφύγει στη λύση των Κέντρων Υγείας.
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση. Βούτυρο στο ψωμί βέβαια της αντιπολίτευσης καθώς τα Κέντρα Υγείας είναι πλήρως υποστελεχωμένα, ενώ πλέον σε πολλά νησιά πραγματοποιούν και rapid test σε τουρίστες, με συνέπεια να μην παρέχονται σχεδόν ούτε οι βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους λόγω φόρτου εργασίας.
Η οδηγία
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, την Παρασκευή 16 Ιουλίου ενημερώθηκαν γραπτώς όλα τα Κέντρα Υγείας των νησιών προκειμένου να διαθέσουν κλιμάκιο αποτελούμενο από έναν γιατρό και έναν εμβολιαστή (νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας), οι οποίοι θα μεταβαίνουν στα σπίτια των πολιτών με κινητικά προβλήματα για να τους εμβολιάζουν. Με βάση την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός κατ΄ οίκον θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή (23-7-21).
Αξιοσημείωτο είναι ότι ορίζεται ελάχιστος αριθμός ημερήσιων εμβολιασμών που είναι 5 άτομα κατ΄οίκον. Γεγονός που σημαίνει ότι το προσωπικό που θα αποτελεί την κινητή Μονάδα θα πρέπει να απουσιάζει τουλάχιστον πέντε ώρες από το Κέντρο Υγείας, εάν υπολογίσει κανείς τις μετακινήσεις, το χρόνο για τη λήψη του ιστορικού του ατόμου που θα εμβολιασθεί, αλλά και την παραμονή στο σπίτι του πάσχοντος μετά το εμβόλιο για λόγους ασφαλείας, όπως επιβάλλεται από το πρωτόκολλο. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί στον κατ’ οίκον εμβολιασμό είναι το Johnson&Johnson.
Τα αγκάθια
Ωστόσο η ανατροπή αυτή αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, θα έχει κι άλλα προβλήματα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ethnos.gr, καθώς τα περισσότερα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν διαθέτουν όχι μόνο γιατρούς και νοσηλευτές για τον κατ ΄οίκον εμβολιασμό αλλά ούτε καν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη πολλά Κέντρα Υγείας σε νησιά, ετοιμάζονται να δηλώσουν αδυναμία να διαθέσουν έναν γιατρό για κατ’ οίκον εμβολιασμό λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνουν πηγές του ethnos.gr. Άλλωστε θα έπρεπε ήδη να έχουν αποστείλει τη λίστα με τα ονόματα των γιατρών και των νοσηλευτών που θα αποτελούν την κινητή μονάδα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.
Οι Δήμοι Πάντως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι αρμόδιοι των Κέντρων Υγείας, στο εγχείρημα θα υπάρχει συνεργασία και με τους Δήμους. Μία συνεργασία οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς επισήμως έχει σχεδιαστεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός να ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Ιουλίου.
Θεσσαλονίκη: Μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού «βλέπουν» οι επιστήμονες
Εξαιρετικά ανησυχητικά τα νούμερα του ιïκού φορτίου στα λύματα Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ και δύο εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι καταγράφηκε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 14/7 και της Πέμπτης 15/7 είναι:
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.
Αυξημένη (84%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 12/7 και της Τρίτης 13/7 Ιδιαίτερα αυξημένη (387%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 7/7 και Πέμπτης 8/7.
«Ο ανοδική τάση του ιικού φορτίου στα δείγματα των τελευταίων ημερών, αν δεν επιβραδυνθεί τις επόμενες μέρες, εφόσον κι ο πληθυσμός της πόλης λόγω θερινών διακοπών δεν είναι σταθερός, θα είναι δηλωτική για το τι μας επιφυλάσσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η αναμενόμενη επικράτηση του άκρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του ιού, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, με τον τρόπο που ισχυρός άνεμος συντελεί στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να οχυρωθεί η πόλη απέναντι σε αυτό που δείχνει να έρχεται. Θα πρέπει να σπεύσουν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη να εμβολιαστούν. Γνωρίζουμε πως η πίεση στο σύστημα υγείας έπεται κάποιες εβδομάδες της αύξησης της διασποράς του ιού και του αριθμού των νοσούντων. Οι μετρήσεις στα λύματα έγκαιρα και έγκυρα μας δίνουν τη δυνατότητα να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο να έχουμε το επόμενο διάστημα μεγάλο αριθμό από νοσηλείες, αν οι μολύνσεις επεκταθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που δεν έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Πολύ μεγαλύτερος από το μέσο όρο ο ρυθμός αύξησης του ιϊκού φορτίου Ερωτηθείς αν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την εξέλιξη των μετρήσεων τις επόμενες μέρες, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε: «Ο ρυθμός αύξησης στις μετρούμενες τιμές ιικού φορτίου στα δείγματα της τελευταίας εβδομάδας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της αύξησης που παρατηρήθηκε κατά το 3ο κύμα την άνοιξη».
Σχετικά με πιθανούς άλλους παράγοντες που μπορεί να έχουν συντελέσει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης διευκρίνισε: «Προς το παρόν πρέπει να διατηρούμε κάποια επιφύλαξη γιατί αντίστοιχες εξάρσεις είχαμε σποραδικά και στο παρελθόν, για παράδειγμα και κατά τον Μάρτιο, οι οποίες όμως στη συνέχεια υποχώρησαν έστω μερικώς. Ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο με τη μεγάλη κυκλοφορία του πληθυσμού στην πόλη, με τις διαρκείς αναχωρήσεις πολιτών για διακοπές και τις αφίξεις τουριστών και επισκεπτών είναι αναμενόμενο να υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων. Χρειάζονται μετρήσεις από μεγαλύτερη χρονική περίοδο για να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Πηγές: Ethnos/skai/