Η ανισότητα βαθαίνει στον κόσμο με το εμβόλιο

Κόλαση η Βραζιλία: Απίστευτο θλιβερό ρεκόρ με 4.195 νεκρούς σε 24 ώρες

Parallaxi
η-ανισότητα-βαθαίνει-στον-κόσμο-με-το-ε-744552
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Διεθνής Αμνηστία: Να τερματιστεί το «μονοπώλιο» των πλουσιότερων χωρών στο εμβόλιο

Μπροστά στην αρπακτική συμπεριφορά των πλουσιότερων χωρών όσον αφορά τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει σήμερα τη διεθνή κοινότητα να διορθώσει την πορεία της «αμέσως», εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες της ανικανότητάς της να συνεργαστεί.

Στην έκθεσή της για την περίοδο 2020/2021, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκιαγραφεί πολύ σκληρή εικόνα για μια χρονιά που σάρωσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού: η προσέγγιση ο καθένας για τον εαυτό του τιμωρεί τις πιο αδύναμες χώρες, επιδεινώνει τις ανισότητες και επιτείνει την καταστολή σε κάποιες, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, κρίνει.

«Η πανδημία έριξε σκληρό φως στην ανικανότητα του κόσμου να συνεργαστεί με τρόπο αποτελεσματικό και ισότιμο», υπογραμμίζει στο προοίμιο του κειμένου η Ανιές Καλαμάρ, η Γαλλίδα που ονομάστηκε στα τέλη Μαρτίου γενική γραμματέας της οργάνωσης.

«Οι πλουσιότερες χώρες έχουν δημιουργήσει σχεδόν μονοπώλιο ως προς την προμήθεια εμβολίων στον κόσμο, αφήνοντας τις χώρες με τους λιγότερους πόρους αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνέπειες όσον αφορά την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά συνέπεια με τις πιο μακρές οικονομικές και κοινωνικές διασπάσεις», προσθέτει.

Η Αμνηστία καλεί να «καταβληθεί άμεσα προσπάθεια να επιταχυνθούν» τόσο «η παραγωγή» όσο και «η διανομή εμβολίων για όλους»: «αυτή είναι η πιο θεμελιώδης δοκιμασία (…) της δυνατότητας του κόσμου να συνεργαστεί», υπογραμμίζει.

Η ανισότητα βαθαίνει

Έναν χρόνο και πλέον μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, στα τέλη του 2019, ο κόσμος συνεχίζει να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους επί συνόλου 130 εκατομμυρίων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν.

Η πανδημία κάθε άλλο παρά έδωσε ώθηση στην αλληλεγγύη: όξυνε τις εντάσεις και το χάσμα βαθαίνει ως προς τον εμβολιασμό, που θεωρείται πως οδηγεί στην πόρτα της εξόδου από την κρίση.

Οι μισές από τις περίπου 680 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο έχουν γίνει σε χώρες με «υψηλό εισόδημα» κατά τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας (16% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ στις χώρες με «χαμηλό εισόδημα» (το 9% της ανθρωπότητας) δεν έχει χορηγηθεί παρά μόλις το 0,1% των δόσεων, με βάση την καταμέτρηση που έκανε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε επίσημα δεδομένα.

Η Διεθνής Αμνηστία τάσσεται υπέρ πρωτοβουλιών όπως η πλατφόρμα C-TAP που δημιούργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου ο κόσμος να μοιράζεται τεχνογνωσία, πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα.

Ακόμη εν πολλοίς αναξιοποίητη, θα επέτρεπε να εξευρεθούν νέες παραγωγικές δυνατότητες, θα βοηθούσε να κατασκευαστούν επιπλέον εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, ιδίως στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Καταστολή

Πέραν της ανισότητας ως προς τον εμβολιασμό, η Αμνηστία επιρρίπτει περαιτέρω ευθύνες σε διάφορες χώρες· στηλιτεύει την «ανευθυνότητα» της Κίνας, που προσπάθησε να φιμώσει τους γιατρούς και τους δημοσιογράφους που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου όταν ξεσπούσε η πανδημία, την απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του εν μέσω της κρίσης από τον ΠΟΥ, την οποία ακύρωσε ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, όπως και τα «ημίμετρα», όπως η απλή αναστολή της αποπληρωμής των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών από την G20.

«Η πανδημία εξέθεσε και επέτεινε τις ανισότητες, τις διακρίσεις και την καταστολή», τόνισε η κυρία Καλαμάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι κυβερνήσεις μας δεν πέρασαν το τεστ του 2020, οι διεθνείς θεσμοί δεν μπόρεσαν να περάσουν το τεστ του 2020. Τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότερη πανδημία που γνωρίσαμε; Τι θα κάνουν για την κλιματική κρίση;», διερωτήθηκε.

«Αυτό πρέπει να ανησυχεί όλους τους πολίτες του κόσμου», προειδοποίησε.

Περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο όσους ήδη αντιμετώπιζαν αποκλεισμούς, όπως οι γυναίκες ή οι μετανάστες, η πανδημία χειροτέρεψε την καταστολή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ αναφέρεται ειδικά στη διεύρυνση του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Ουγγαρία, όπου οι κριτικές για τη διαχείριση της κρίσης παραμερίζονται και χαρακτηρίζονται «ψευδείς ειδήσεις». Στην έκθεσή της αναφέρεται επίσης στην κλιμάκωση της αστυνομικής βίας στη Βραζιλία και στις διαδηλώσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα στη Νιγηρία.

Κατηγορεί ορισμένους ηγέτες ότι αποπειράθηκαν να μετατρέψουν σε καθημερινότητα, σε κοινοτοπία, «αυταρχικά μέτρα» που επιβλήθηκαν εν ονόματι της αντιμετώπισης της πανδημίας, θεωρώντας ότι τους παρουσιάστηκε «μια ευκαιρία να εδραιώσουν την εξουσία τους», όπως τονίζει στην ετήσια έκθεσή της.

298 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.677 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.910.445, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 298 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 77.401 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

Ολλανδία: Προς το τέλος του μήνα η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα

Η ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου άναψε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, αργότερα μέσα στο μήνα Απρίλιο.

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Απριλίου, οι αγώνες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας θα μπορούν να διεξαχθούν με περιορισμένο αριθμό θεατών, καθώς η χωρητικότητα θα αποφασίζεται από τις τοπικές αρχές.

Στην αναμέτρηση Άγιαξ-Άλκμααρ, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Απριλίου, θα επιτρέπεται να φιλοξενηθούν 7.500 θεατές στην «Amsterdam Arena», εκεί όπου η Ολλανδία αντιμετώπισε τη Λετονία τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ενώπιον 5.000 φιλάθλων. Ο συγκεκριμένος αγώνας, μάλιστα, είχε αποτελέσει μια κρατική χορηγούμενη μελέτη της συμπεριφοράς του πλήθους εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Συνολικά 6.500 θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά και τη συνάντηση της Φέγενορντ με τη Φίτεσε, στις 25 Απριλίου.

«Είμαστε σε στενή επαφή με το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την επιστροφή του κοινού στα στάδια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Ολλανδικής ομοσπονδίας, Έρικ Γκούντε, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι φίλαθλοι που θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, το οποίο να έχει γίνει 24 ώρες πριν τον αγώνα. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να κρατούν απόσταση 1,5μ. μεταξύ τους».

Ο Τριντό κάλεσε τους Καναδούς να «κρατήσουν μερικές εβδομάδες ακόμη»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κάλεσε σήμερα τους Καναδούς που έχουν κουραστεί από την πανδημία να “κρατήσουν λίγες εβδομάδες ακόμη”, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού “παράγει αποτελέσματα” απέναντι στον πολλαπλασιασμό των παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος”, δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά “βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό”.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατήσουμε μερικές ακόμη εβδομάδες για την πραγματική επιπεδοποίηση της καμπύλης και να επιτρέψουμε στα εμβόλια που θα φτάσουν κατά εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες να φέρουν αποτέλεσμα”, δήλωσε.

Χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Καναδάς ξεπέρασε το Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού, αναγκάζοντας αρκετές επαρχίες να εντείνουν τους περιορισμούς τους τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία.

Το Οντάριο, η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας και η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, ενίσχυσε το Σάββατο και επέκτεινε σε όλες τις περιοχές της για τέσσερις εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τώρα αποκλειστικά στο Τορόντο και τα προάστιά του, ενώ το γειτονικό Κεμπέκ επέβαλε εκ νέου καραντίνα σε αρκετές περιοχές και επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις.

Η αύξηση του αριθμού των παραλλαγμένων στελεχών, ο οποίος σχεδόν τριπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και οι νοσηλείες που προέκυψαν από την αύξηση αυτή προκαλούν εντεινόμενη ανησυχία, δήλωσε η Τερέζα Ταμ, αξιωματούχος της Δημόσιας Υγείας.

Περισσότερα από 15.200 κρούσματα παραλλαγών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον Καναδά, τα περισσότερα στην Αλμπέρτα, τη Βρετανική Κολομβία, το Οντάριο και το Κεμπέκ.

Η βρετανική παραλλαγή “αντικατέστησε πιθανόν” τον αρχικό ιό σε ορισμένα μέρη της χώρας, ενώ η βραζιλιάνικη παραλλαγή, η οποία μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, είναι “σε μεγάλη άνοδο”, σημείωσε.

Η εκστρατεία εμβολιασμού του Καναδά, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, δείχνει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από πολλά εμπόδια, κυρίως στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna στις αρχές της χρονιάς.

Μέχρι σήμερα, το 15,7% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

“Πρέπει όλοι να επιταχύνουμε τη διαδικασία εμβολιασμού”, δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 44 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Όλοι οι Καναδοί που το επιθυμούν θα έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, επανέλαβε.

Κούβα: Τέσσερις θάνατοι και 1.030 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.030 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 4 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 440 νεκρούς επί συνόλου 81.640 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Από τα νέα κρούσματα τα 1.021 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και 437 εντοπίστηκαν στην Αβάνα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας. «Πολύ ανησυχητικό ξεκίνημα τον Απρίλιο με ημερήσιο μέσο όρο 1.000 και πλέον κρουσμάτων», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει «πιο δραστικά μέτρα, παρόμοια με αυτά του πρώτου κύματος».

«Θα χρειαστούν μήνες προτού να έχει υπάρξει πλήρης ανοσοποίηση στην Κούβα», τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα από τους πολίτες «για τις οικογένειές μας και για την πατρίδα μας».

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι επέβαλε μέτρα, μολονότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα θέλει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ 4.195 θανάτων σε 24 ώρες

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη – για πρώτη φορά – το όριο των τεσσάρων χιλιάδων θανάτων ασθενών με τον COVID-19 μέσα σε μόλις μια ημέρα, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι υπέκυψαν 4.195 σε 24 ώρες, νέο τραγικό ρεκόρ.

Η χώρα αυτή των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με 336.947 νεκρούς.

Η Βραζιλία κατατάσσεται επίσης δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, με 13.100.580 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 86.979 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ξεπέρασαν τους 205.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.675 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 603 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει τους 205.002 νεκρούς επί συνόλου 2.256.380 μολύνσεων στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο είναι όμως αναμφίβολα υποτιμημένος. Την 28η Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία όσον αφορά την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 300.000.

Αργεντινή: Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Αργεντινή τις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθαν σε 20.870, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, οι Αρχές κατέγραψαν 163 θανάτους ασθενών με τον COVID-19, που αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα σε 56.634 νεκρούς επί συνόλου 2.428.029 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Αργεντινή η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι, χαρακτήρισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απαραίτητη τη λήψη πιο «εντατικών» μέτρων, αλλά «χωρίς να επηρεαστεί το εμπόριο και η παραγωγή» και «όσο το δυνατόν λιγότερο η εκπαίδευση».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η επιδημιολογική κατάσταση απαιτεί «τρεις εβδομάδες μεγαλύτερης προσπάθειας» από μέρους των πολιτών, είπε η υπουργός.

Στην εκστρατεία ανοσοποίησης η Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 7,2 εκατ. δόσεις εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων 4 και πλέον εκατ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που παράγει το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, και δόσεων του εμβολίου της κινεζικής Sinopharm, του ινδικού εμβολίου Covishield και αυτού της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

Έχουν χορηγηθεί 4,5 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 3,7 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων περίπου 700.000 έχουν λάβει και τις δύο που απαιτούνται.

Τα σύνορα της Αργεντινής είναι κλειστά για τους ξένους τουρίστες, ενώ οι Αρχές έχουν αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από χώρες όπου η επιδημιολογική κατάσταση κρίνεται πιο ανησυχητική (Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Χιλή…).

Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Κορέα

Τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την 8η Ιανουαρίου – 668 περιπτώσεις – τις προηγούμενες 24 ώρες ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA), ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 4 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 1.756 νεκρούς επί συνόλου 106.898 μολύνσεων. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,64%.

Οι Αρχές έκαναν λόγο για τον εντοπισμό νέων εστιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σάουνες, μπαρ και εκκλησίες. Το 63% των μολύνσεων εντοπίστηκε στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και σε γειτονικές περιοχές, ειδικά στην επαρχία Κιόνγκι, που περιβάλλει την πρωτεύουσα.

«Αν το τέταρτο κύμα γίνει πραγματικότητα, θα είναι αναπόφευκτες δυσχέρειες στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ θα υποστεί βαρύ χτύπημα η οικονομία μας», τόνισε ο Τσονγκ Σιέ-γκιούν, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. Η κυβέρνηση «θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη του τέταρτου κύματος κινητοποιώντας όλα τα μέσα», πρόσθεσε.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι (επακριβώς 1.039.066), ωστόσο μόλις οι 33.414 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη δυσαρέσκεια και επικρίσεις, κυρίως επειδή καθυστέρησε να συνάψει συμφωνίες για την αγορά εμβολίων και βασίστηκε στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ινδία: Νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Νέο Δελχί

Το Νέο Δελχί επέβαλε στους 25 εκατομμύρια κατοίκους του νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ, μία ημέρα αφότου η Ινδία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ άνω των 100.000 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάστημα 24 ωρών.

Η κυβέρνηση της πρωτεύουσας της Ινδίας εκτιμά πως η «ξαφνική άνοδος (του αριθμού) των κρουσμάτων Covid-19» και «ο υψηλός δείκτης θετικότητας» καθιστούν απαραίτητη την επιβολή της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από τις 22.00 έως τις 05.00, έως τα τέλη Απριλίου.

Μονάχα τα άτομα που απασχολούνται σε αναγκαίες υπηρεσίες ή όσοι πηγαίνουν σε κέντρα εμβολιασμών θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Το Δελχί κατέγραψε 3.548 νέα κρούσματα σήμερα, ένας αριθμός ξεκάθαρα μικρότερος από τις σχεδόν 9.000 μολύνσεις που είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Απόψε το βράδυ, μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην ινδική πρωτεύουσα, τα καταστήματα έκλεισαν και οι πλανόδιοι πωλητές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, όμως η κυκλοφορία των οχημάτων συνεχιζόταν σε διάφορους οδικούς άξονες.

Εντούτοις, κάτοικοι της ινδικής μεγαλούπολης διατύπωσαν αμφιβολίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα προσβληθούν από τον Covid θα μολυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν θα βρίσκονται έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άρβιντ Κάνα, ένας 62χρονος οικονομικός σύμβουλος.

«Το Δελχί είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό μέσο (να πολεμήσουμε τον κορονοϊό). Οι άνθρωποι πρέπει απλά να εφαρμόζουν τους νόμους, να φορούν μάσκα, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και να τηρούν τις αποστάσεις», επισήμανε ο 18χρονος Άνγκελ Μιγιαμότο.

Η Ινδία μετρά επισήμως 12,7 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και 165.000 θανάτους.

Η Αυστραλία ζητεί από την Ε.Ε. τις 3,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει να της σταλούν 3 και πλέον εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, θέτοντας σε δοκιμασία τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως δεν παρεμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η χώρα της Ωκεανίας δυσκολεύεται να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της.

Την περασμένη Πέμπτη η Ε.Ε. διεύψευσε ότι παρακωλύει τις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, που βρίσκεται δραματικά πίσω όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση. Η Ε.Ε. τόνισε πως δεν ευθύνεται εκείνη για την αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η Ε.Ε. ζήτησε από τη χώρα του να αποσύρει άδειες εξαγωγής και ότι επιστολές της κυβέρνησής του με τις οποίες ζητείτο να της σταλούν προμήθειες έμειναν αναπάντητες. Αφού η Ε.Ε. τώρα μοιάζει διατεθειμένη να επιτρέψει τις παραδόσεις, πρόσθεσε, η Καμπέρα θα ζητήσει ξανά να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει. Η ποσότητα αυτή επρόκειτο θεωρητικά να φθάσει στην Αυστραλία περί τα τέλη του Μαρτίου.

«Προφανώς θέλουμε αυτές τις εκατ. δόσεις», είπε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους.

«Με δεδομένες τις δηλώσεις που έγιναν (…) δεν υπάρχει κώλυμα σε αυτό και ελπίζω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί άμεσα», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι εάν η Ε.Ε. επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων, η χώρα του θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι Αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κρίση καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τον περασμένο μήνα η Ε.Ε., κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, εμπόδισε την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, επικαλούμενη τις ελλείψεις στην Ευρώπη.

Κατόπιν απέρριψε το αίτημα της Καμπέρας να επανεξετάσει την απόφαση αυτή. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια άρνηση αφότου οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μηχανισμό για την παρακολούθηση των ροών των εμβολίων στα τέλη του Ιανουαρίου.

Η διένεξη ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αυστραλία υπογραμμίζει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε ευρωπαϊκές χώρες και τον αντίκτυπο που έχουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές σε κράτη που έχουν προπαραγγείλει ποσότητες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είναι η αιτία που έχει μείνει τόσο πίσω στο πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Η Αυστραλία έλαβε μια πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων της AstraZeneca στα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση λέει πως δεν παραλήφθηκαν άλλες. Η χώρα εισήγαγε επίσης δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Οι παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca από την Ευρώπη επρόκειτο να γίνουν τα θεμέλια στα αρχικά στάδια της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Αυστραλία. Η CSL Ltd αναμένεται προοδευτικά να παραγάγει 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού εντός της χώρας.

Η Αυστραλία έχει επιβεβαιώσει περίπου 29.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 909 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, απολογισμό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, ενώ έχει στην πράξη καταφέρει να εξαλείψει την μετάδοση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα.

Όμως το πρόγραμμα ανοσοποίησης της χώρας βρίσκεται πολύ πίσω από τον κυβερνητικό προγραμματισμό: μόλις 670.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εμβολιαστεί 4 εκατομμύρια στα τέλη του Μαρτίου.

Η AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε σχόλιο.

Ινδία: Ρεκόρ σχεδόν 116.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, 630 θάνατοι εξαιτίας της

Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν 115.736 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της γιγαντιαίας χώρας της Ασίας,

Αιθιοπία: Πάνω από 2.000 κρούσματα και 25 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.054 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 219.381. Παράλληλα, οι θάνατοι 25 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 3.025 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική περιφέρεια της ηπείρου και το 5% του συνόλου που έχουν καταγράψει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC).

Οι αρχές άρχισαν εκστρατεία ανοσοποίησης αφού παρέλαβαν τον Μάρτιο παρτίδα 2,2 εκατ. δόσεων εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές παρέλαβαν επίσης παρτίδα δόσεων του εμβολίου της Sinopharm, δωρεά της κυβέρνησης της Κίνας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα