Διεθνή

Ανησυχία ΕΚΤ για παγκόσμια τραπεζική κρίση

Κ. Λαγκάρντ: Θα παρέμβουμε όποτε χρειαστεί – Τι λένε οι αναλυτές – Συνεδριάζει η κυβέρνηση της Ελβετίας

Parallaxi
ανησυχία-εκτ-για-παγκόσμια-τραπεζική-985077
Parallaxi

«Αποφασίσαμε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, βάσει του στόχου μας για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο 2%», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση των επιτοκίων και παρά την τραπεζική κρίση.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις αγορές όπως διαμορφώνεται σήμερα και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όπου είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα των τιμών και την σταθερότητα στην ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό της επιφυλακής στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ, ότι από τη σημερινή απόφαση του ΔΣ έχει αφαιρεθεί η φράση ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό».

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως διαμήνυσε ότι «ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως ναι μεν ο πληθωρισμός παρουσιάζει αποκλιμάκωση, όμως οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές. Προειδοποίησε πάντως πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε «πιστή» στις εξαγγελίες της και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει και Ευρωπαίοι παράγοντες στη «Ν». Μετά την ανακοίνωση της απόφασης  οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχασαν το σύνολο των κερδών τους και γύρισαν – έστω και οριακά- στο «κόκκινο».

Η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ταυτόχρονα με την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί από τη σημερινή ανακοίνωση απουσιάζει η διατύπωση των περασμένων  μηνών ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό».

Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.

  • JP Mοrgan για Credit Suisse: Δεν αρκεί η ρευστότητα των 50 δισ. – Βλέπει εξαγορά από UBS

«Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων/μετοχών», ανέφεραν αναλυτές της JP Morgan

H μετοχή της Credit Suisse έκανε άλμα 32% σήμερα το πρωί, με την άνοδο να περιορίζεται στη συνέχεια αλλά να παραμένει κοντά στο 20%, μετά τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που έφτασαν το 24%.

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει δάνειο 50 δις. φράγκων (54 δις. δολαρίων) από την SNB συνέβαλε επίσης στην ανακοπή των ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές αγορές σήμερα καθώς και στη συγκρατημένη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS)  έκανε βουτιά μετά τη χθεσινή άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Μεγάλη ήταν η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, με αυτά της πρώτης βαθμίδας που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο να κερδίζουν 10 σεντς μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους κάτω από τα 50 σεντς στο δολάριο.

JP Morgan: Πιθανότερο σενάριο η εξαγορά από την UBS

Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν, ωστόσο, ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών καθώς και ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή».

«Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», ανέφεραν, θεωρώντας ως πιθανότερο σενάριο την εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS.

«Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων/μετοχών», πρόσθεσαν οι αναλυτές της JP Morgan.

O πανικός δεν οφείλεται μόνο στην SVB

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι οι συνεχείς αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν είναι «αναγκαστικά μία αντίδραση πανικού στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ μόνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα είχε έκτοτε σωρευτικές απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ή δύο κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωσε ζημιές τα πέντε από τα εννιά αυτά χρόνια».

Τι λένε άλλοι αναλυτές

Άλλοι αναλυτές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δις. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

  • Credit Suisse: Προσωρινή ανάσα στις αγορές με άνοδο της μετοχής, εν μέσω σεναρίων για τον χρηματοπιστωτικό κολοσσό

H μετοχή της Credit Suisse έκανε άλμα 18% έπειτα τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που έφτασαν το 24%. Νωρίτερα σήμερα, η μετοχή εκτινάχθηκε έως και 32%.

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει δάνειο 50 δισ. φράγκων (54 δισ. δολαρίων) από την SNB συνέβαλε επίσης στην ανακοπή των ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές αγορές σήμερα καθώς και στη συγκρατημένη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Πρόσκαιρη ανακοχή

Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, η ανακωχή μπορεί να είναι πρόσκαιρη. Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών καθώς και ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή», θεωρώντας ως πιο πιθανό αποτέλεσμα την εξαγορά της Credit Suisse.

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι οι συνεχείς αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν είναι «αναγκαστικά μία αντίδραση πανικού στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ μόνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα είχε έκτοτε σωρευτικές απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ή δύο κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωσε ζημιές τα πέντε από τα εννιά αυτά χρόνια».

Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS είναι το πιθανότερο σενάριο. «Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», ανέφεραν. «Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων και μετοχών», πρόσθεσαν.

«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δισεκ. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

Το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) έκανε βουτιά μετά τη χθεσινή άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

SVB: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

Μόλις πριν από δέκα μέρες θα μπορούσε κανείς να πει με βεβαιότητα ότι το τραπεζικό σύστημα είχε επιδιορθωθεί μετά τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης το 2007-09.

Τώρα ωστόσο, είναι σαφές ότι εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να προκαλούν έναν τρόμο που «μπορεί να σταματήσει την καρδιά».

Όπως επισημαίνει ο Economist σε εκτενές του άρθρο, η Silicon Valley Bank στις 9 Μαρτίου έχασε μέσα σε μία ημέρα καταθέσεις 42 δισ. δολαρίων. Η SVB είναι μία από τις τρεις αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οι ρυθμιστικές αρχές εργάστηκαν εντατικά το Σαββατοκύριακο για να επινοήσουν μια διάσωση. Ακόμα κι έτσι, οι πελάτες διερωτώνται για άλλη μια φορά εάν τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

SVB: Ποιο «στοιχειώδες τραπεζικό λάθος» οδήγησε στην κατάρρευσή της

Τρόμος στην αγορά Οι επενδυτές έχουν τρομάξει, γράφει χαρακτηριστικά ο Economist: 229 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, καταγράφοντας πτώση 17%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πέσει και οι αγορές υπολογίζουν τώρα ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το καλοκαίρι. Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν επίσης βυθιστεί. Η Credit Suisse, η οποία αντιμετωπίζει άλλα δεινά, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 24% στις 15 Μαρτίου και στις 16 Μαρτίου αναζήτησε υποστήριξη ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Δεκατέσσερα χρόνια από την οικονομική κρίση, τα ερωτήματα στροβιλίζονται για άλλη μια φορά σχετικά με το πόσο εύθραυστες είναι οι τράπεζες και εάν οι ρυθμιστικές αρχές τα έχουν καταφέρει.

Οι μαύρες τρύπες της SVB – Τα είχε όλα, εκτός από…

Ο «υποτιμημένος» κίνδυνος Η κατάρρευση της SVB έχει ρίξει φως σε έναν υποτιμημένο κίνδυνο εντός του συστήματος.

Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλές, η τράπεζα της Καλιφόρνια φόρτωσε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Στη συνέχεια, η Fed αύξησε τα επιτόκια με τον πιο απότομο ρυθμό της εδώ και τέσσερις δεκαετίες, οι τιμές των ομολόγων έπεσαν και η τράπεζα έμεινε με τεράστιες απώλειες. Οι κανόνες κεφαλαίου της Αμερικής δεν απαιτούν από τις περισσότερες τράπεζες να λογοδοτούν για την πτώση της τιμής των ομολόγων που σκοπεύουν να κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

Μόνο οι πολύ μεγάλες τράπεζες πρέπει να γνωστοποιούν στην αγορά όλα τα ομόλογά τους που είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση.

Οι «κρυφές» ζημιές Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Αμερικής, αυτές οι μη αναγνωρισμένες ζημίες είναι τεράστιες: 620 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022, που ισοδυναμούν με περίπου το ένα τρίτο των συνδυασμένων κεφαλαίων των τραπεζών της Αμερικής. Ευτυχώς, άλλες τράπεζες είναι πολύ πιο μακριά από το χείλος του γκρεμού από ό,τι η SVB. Όμως η αύξηση των επιτοκίων έχει αφήσει το σύστημα ευάλωτο.

Η οικονομική κρίση του 2007-09 ήταν αποτέλεσμα αλόγιστων δανειοδοτήσεων και κατάρρευσης κατοικιών. Ως εκ τούτου, οι κανονισμοί μετά την κρίση προσπάθησαν να περιορίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο και να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν αξιόπιστους αγοραστές. Ενθάρρυναν τις τράπεζες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα: κανείς, τελικά, δεν είναι πιο φερέγγυος από τον θείο Σαμ και τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να πουληθεί σε μια κρίση από τα ομόλογα.

Τα χρόνια του φτηνού χρήματος Πολλά χρόνια χαμηλού πληθωρισμού και επιτοκίων σήμαιναν ότι λίγοι σκέφτηκαν πώς θα υπέφεραν οι τράπεζες εάν ο κόσμος άλλαζε και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα έπεφταν σε αξία.

Αυτή η ευπάθεια επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταθέσεις πλημμύρισαν τις τράπεζες και τα μέτρα στήριξης της Fed διοχέτευσαν μετρητά στο σύστημα. Πολλές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις για να αγοράσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα και τίτλους με κρατική εγγύηση ενυπόθηκων δανείων.

Μπορεί κανείς να θεωρεί ότι οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες δεν έχουν σημασία. Ένα πρόβλημα είναι ότι η τράπεζα έχει αγοράσει το ομόλογα με χρήματα κάποιου άλλου, συνήθως με τις καταθέσεις.

Η διατήρηση ενός ομολόγου μέχρι τη λήξη του απαιτεί την αντιστοίχιση του με τις καταθέσεις και καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις αυξάνεται. Στις μεγαλύτερες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase ή η Bank of America, οι πελάτες είναι σταθεροί, επομένως τα αυξανόμενα επιτόκια τείνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους, χάρη στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Αντίθετα, οι περίπου 4.700 μικρές και μεσαίες τράπεζες με συνολικό ενεργητικό 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να πληρώσουν περισσότερο τους καταθέτες για να τους εμποδίσουν να βγάζουν τα χρήματά τους. Αυτό συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους – κάτι που εξηγεί γιατί οι τιμές των μετοχών ορισμένων τραπεζών έχουν πέσει.

Το άλλο πρόβλημα Το άλλο πρόβλημα επηρεάζει τράπεζες όλων των μεγεθών. Σε μια κρίση, οι κάποτε πιστοί καταθέτες θα μπορούσαν να φύγουν, αναγκάζοντας την τράπεζα να καλύψει τις εκροές καταθέσεων πουλώντας περιουσιακά στοιχεία. Το μαξιλάρι του κεφαλαίου μπορεί να φαίνεται παρήγορο σήμερα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μια λογιστική φαντασία».

Αυτή η ανησυχητική προοπτική εξηγεί γιατί η Fed ενήργησε τόσο άμεσα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από τις 12 Μαρτίου είναι έτοιμη να συνάψει δάνεια με εξασφάλιση έναντι τραπεζικών ομολόγων. Ενώ παλαιότερα επέβαλε κούρεμα στην αξία των εξασφαλίσεων, τώρα θα προσφέρει δάνεια μέχρι την ονομαστική αξία των ομολόγων.

Με ορισμένα μακροπρόθεσμα ομόλογα, αυτό μπορεί να είναι περισσότερο από 50% πάνω από την αγοραία αξία. Δεδομένης αυτής της μεγαλοπρέπειας, είναι σχεδόν αδύνατο οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στα ομόλογα μιας τράπεζας να προκαλέσουν κατάρρευση. Και αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες της τράπεζας δεν έχουν λόγο να ξεκινήσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Η Fed έχει δίκιο να δανείζει έναντι καλών εξασφαλίσεων για να σταματήσει την εκροή των καταθέσεων. Αλλά τόσο εύκολοι όροι έχουν κόστος. Δημιουργώντας την προσδοκία ότι η Fed θα αναλάβει κινδύνους επιτοκίου σε μια κρίση, ενθαρρύνουν τις τράπεζες να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μόνο για ένα χρόνο, αλλά, ακόμη και μετά τη λήξη του, οι τράπεζες που ανταγωνίζονται για καταθέσεις θα αναζητήσουν υψηλές αποδόσεις αναλαμβάνοντας υπερβολικούς κινδύνους. Ορισμένοι καταθέτες, γνωρίζοντας ότι η Fed έχει παρέμβει μία φορά, δεν θα έχουν πολλούς λόγους να κάνουν διακρίσεις μεταξύ καλών και κακών κινδύνων.

Πηγή: ot.gr

Συνεδριάζει η κυβέρνηση της Ελβετίας

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για την Credit.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή καγκελαρία δεν έκανε προσώρας κάποιο σχόλιο.

Οι επενδυτές συνέβαλαν στην εκτόξευση της μετοχής της Credit Suisse σήμερα έπειτα από το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων που έριξε η ελβετική κεντρική τράπεζα στον τραπεζικό κολοσσό προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Credit Suisse αυξήθηκε κατά 22% στο τέλος του πρωινού σε ένα ισχυρό όγκο συναλλαγών.

Χθες η μετοχή είχε τη χειρότερη συνεδρία στην ιστορία της έπειτα από την κίνηση πανικού που ακολούθησε δηλώσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της εθνικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 1,55 ελβετικού φράγκου.

  • ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την αναταραχή στις τράπεζες

 Στόχος η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Πτώση στις αγορές μετά την απόφαση.

Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε «πιστή» στις εξαγγελίες της και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει και Ευρωπαίοι παράγοντες στη «Ν». Μετά την ανακοίνωση της απόφασης  οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχασαν το σύνολο των κερδών τους και γύρισαν – έστω και οριακά- στο «κόκκινο».

Η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ταυτόχρονα με την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί από τη σημερινή ανακοίνωση απουσιάζει η διατύπωση των περασμένων  μηνών ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό».

Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής, οι οποίες θα καθορίζονται από την εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα ανέρχεται σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες θα αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:45 (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

Με πληροφορίες από Reuters – naftemporiki.gr – ethnos

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα