Ανησυχία για άρση lockdown- Πιθανά σενάρια- Τι θα σημάνει το τέλος πανδημίας στην Ελλάδα

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.

Parallaxi
ανησυχία-για-άρση-lockdown-πιθανά-σενάρια-τι-627402
Parallaxi

Στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό την 29η Νοεμβρίου καταγράφονται 98 θάνατοι, καθώς και 1.193 νέα κρούσματα, ενώ 603 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται:

1193 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

4879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 162 (26.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 575 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2321 θανάτους συνολικά στη χώρα. 935 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό έχει καταγράψει λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο από την Αττική! Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας κατέγραψε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 235 κρούσματα, έναντι 247 που καταγράφηκαν στην Αττική. Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ γνωστοποιούσε πως το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 1.193 νέα κρούσματα. 98 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με την Covid-19, ενώ παραμένει πολύ μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων (603) συμπολιτών μας.

Ο χάρτης κοροναϊού στην Ελλάδα: 247 νέα κρούσματα Αττική- 235 Θεσσαλονίκη- 88 Πιερία

Ανησυχία για άρση lockdown-Πιθανά σενάρια -Τι θα σημάνει το τέλος πανδημίας στην Ελλάδα

Η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους ειδικούς.

Χθες, Σάββατο 29/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 121, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις, με 607 διασωληνωμένους. Τα κρούσματα ήταν στα 1.747.

Παράλληλα, δύο ασθενείς, ένας άντρας και μια γυναίκα μεταφέρθηκαν από το «ΑΧΕΠΑ» σε ιδιωτική κλινική που έχει επιταχθεί.

Επίσης, αναμένεται εντός της ημέρας να γίνουν 10-20 διακομιδές από τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο».

Η κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης παραμένει δύσκολη. Σήμερα, ξεκίνησε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με γεμάτες κλίνες.

Η Διοικητική Διευθύντρια Euromedica-Αρωγή Σταυριάνα Μπακατσέλου, που δέχτηκε τις δύο πρώτες διακομιδές ασθενών, δήλωσε:

«Από σήμερα η Euromedica-Αρωγή θα συνδράμει τα δημόσια νοσοκομεία φροντίζοντας τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από τη λοίμωξη Covid-19. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή πρωτοκόλλων για τη διαχείριση ασθενών που νοσούν από Covid. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Έχουμε δεχτεί ήδη τα δύο πρώτα περιστατικά και αναμένουμε και τις υπόλοιπες εισαγωγές από τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτή τη μάχη.»

Χαρακτηριστικές της ανησυχίας των λοιμωξιολόγων, είναι οι δηλώσεις του Νίκου Σύψα χθες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη αναφορικά με την άρση του lockdown το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε επισήμως παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου. Μια παράταση, ωστόσο, για την οποία οι ειδικοί προτείνουν να πάει μέχρι τις 14 ή ακόμα και τις 21 Δεκεμβρίου και να υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια για το άνοιγμα της κοινωνίας.

Πρώτος ο  κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα”.

“Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα”,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Επιπλέον, ο κ. Σύψας ανέφερε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το λοκνταουν που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι “δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα”. χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. “Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.

Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.

Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. “Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου”, διευκρίνισε.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.

Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες  αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Καπραβέλος σε ΣΚΑΪ: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε – Δεν πρέπει να ανοίξουμε

Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα προτείνει ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι πλήρη. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε.», είπε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη.», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας.»

Γώγος-Γκάγκα σε ΣΚΑΪ: Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου

Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής τόνισε επίσης στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει  η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας.»

Όπως εξήγησαν η κα Γκάγκα και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας. «Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα επτά ψυγεία για το εμβόλιο της Pfizer

Τα εμβόλια της Pfizer διατηρούνται στους -80 βαθμούς Κελσίου – Πού θα στηθούν, πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Τα πρώτα επτά, ειδικά σχεδιασμένα ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer κατά του κορονοϊού, έφτασαν ήδη στην Ελλάδα. Οι επτά πρώτοι ειδικά διαμορφωμένοι ψυκτικοί θάλαμοι βρίσκονται ήδη στη χώρα μας κι αναμένονται άλλοι επτά μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV και της Δέσποινας Βλεπάκη τα τέσσερα από τα επτά ψυγεία ήρθαν με φορτηγά τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόκειται για ψυγεία βαθέως ψύξεως, που διατηρούν τα εμβόλια στους -80 βαθμούς Κελσίου και χωρούν μέχρι και 100.000 εμβολίων. Την εβδομάδα που έρχεται, αναμένονται άλλα επτά αντίστοιχα ψυγεία. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκαν τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους και με βάση το ρεπορτάζ, κάποιοι εκ των ψυκτικών θαλάμων θα παραμείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθούν σε πέντε με έξι κεντρικά σημεία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το πολυαναμενόμενο εμβόλιο και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Open TV θα γίνουν άμεσα εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και στις κλειστές δομές, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προσομοιώσεις εμβολιασμών.

Θεσσαλονίκη: Άρχισε η μεταφορά ασθενών με COVID από δημόσια νοσοκομεία στο Κέντρο Αποκατάστασης “Αρωγή”

‘Αρχισε η μεταφορά ασθενών θετικών στον SARS- COV 2 από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», το οποίο έχει διατεθεί γι αυτό τον σκοπό από τον όμιλο Euromedica κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν σταδιακά από δημόσια νοσοκομεία , βάσει σχεδιασμού, στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» περισσότεροι από 150 ασθενείς με COVID για απλή νοσηλεία.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμη μεταφορά ασθενών με COVID για νοσηλεία στην ιδιωτική Κλινική Σαραφιανού η οποία έχει επιταχθεί από το υπουργείο Υγείας γι αυτό τον σκοπό.

Κορονοϊός: Μπλόκα τροχαίας αυτή την ώρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Νέα μπλόκα από την τροχαία αυτή την ώρα και σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, η τροχαία πραγματοποιεί σαρωτικούς ελέγχους σε όλους τους οδηγούς εάν τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό εν μέσω lockdown και εάν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης και κόβουν πρόστιμα.

Αυτή την ώρα τα μπλόκα της τροχαίας είναι επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο κέντρο της Αθήνας.

Σχεδόν κανείς δεν πληρώνει τα πρόστιμα

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό και παραμένουν απλήρωτα.

Χιλιάδες είναι τα πρόστιμα που πέφτουν «βροχή» για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό και του lockdown, ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία τα περισσότερα δεν πληρώνονται. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα οποία τo 80% των προστίμων σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS στο 13033 και άσκοπες μετακινήσεις δεν πληρώνονται. Πολλοί είναι και όσοι παραπέμπουν τις καταβολές -λόγω οικονομικών δυσχερειών- στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν μέσω της Εφορίας.

Αναλυτικότερα, για τα πρόστιμα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»:

  • για το 16% των καταγραφόμενων παραβάσεων υποβάλλονται ενστάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων, με επίκληση κυρίως ιατρικών πιστοποιητικών και ειδικότερα για αναπνευστικά προβλήματα ή και βαρύτατες νόσους.
  • το 56% των υπευθύνων επιχειρήσεων εστίασης στις οποίες είχαν καταγραφεί παραβάσεις δεν έχουν πληρώσει -από τον Μάιο- πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επικαλούμενοι είτε ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, είτε οικονομική δυσπραγία.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν κρατικοί υπάλληλοι και νομικοί, πολλοί από τους παραβάτες επενδύουν στο εμβόλιο ή στον περιορισμό της επιδημίας και σε πιθανές χαριστικές διατάξεις για μη καταβολή των προστίμων.

Από τις αρχές της πανδημίας υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί:

  • περισσότεροι από 3.000.000 έλεγχοι, με το ποσοστό των παραβάσεων να υπολογίζεται σε 3%.
  • τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 150.000 με τα οφειλόμενα ποσά να υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ.

Κατά το τελευταίο 20ήμερο της καραντίνας η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί καθημερινά σε όλη την επικράτεια 55.000 ελέγχους και εντοπίζει:

  • περίπου 1.300 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις,
  • 500 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρησης προβλεπόμενων αποστάσεων και
  • 5-10 παραβάσεις για παράνομη λειτουργία καταστημάτων.
  • Μόνο από την αρχή του δεύτερου εθνικού lockdown -στις 7 Νοεμβρίου- έχουν βεβαιωθεί 33.500 παραβάσεις και ποσοστό 37% εντοπίζεται στην Αττική.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις για τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμεσης Δράσης από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου στελέχη της έχουν κόψει 8.500 κλήσεις, από τις οποίες δεν έχει πληρωθεί το 80%, ενώ έχουν υποβληθεί 1.350 ενστάσεις (ποσοστό 16%). Στις περιπτώσεις των προστίμων των 300 ευρώ υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδιωτών που επικαλούνται κυρίως ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, στα πρόστιμα των 5.000 ευρώ που αφορούν επιχειρήσεις υπάρχουν παραστάσεις και διατυπώσεις αντιρρήσεων με τη βοήθεια δικηγόρων.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, 247 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 261.600 ευρώ που βεβαίωσαν ελεγκτές της την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου σε επιχειρήσεις δεν είχαν αποπληρωθεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Το ίδιο διάστημα η ΕΑΔ είχε προχωρήσει σε 3.837 ελέγχους επιβάλλοντας συνολικά 444 πρόστιμα που αφορούσαν συνωστισμό ή μη τήρηση άλλων μέτρων σε μπαρ ή παραλιακά μπαρ ανά την επικράτεια.

Κερδίζει έδαφος το σενάριο για Χριστούγεννα με κλειστή την εστίαση

Όπως πρώτο μετέδωσε το MEGA το επικρατέστερο σενάριο είναι να πάμε σε γιορτές με κλειστά εστιατόρια. Μέσα στην εβδομάδα ο κλάδος θα συναντηθεί καθώς στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση και για προαιρετικό άνοιγμα για όποιον το επιθυμεί και το αντέχει οικονομικά. Πάντως οι επαγγελματίες της εστίασης επισημαίνουν μιλώντας στο MEGA ότι η λογική του ακορντεόν με άνοιγμα και κλείσιμο τελικά δημιουργεί περισσότερα χρέη παρά κέρδη Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «γρίφο» αυτόν της εστίασης.

Όπως αποκάλυψε πρώτο το mega η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο βόμβα να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση ακόμα και τα Χριστούγεννα Είναι γνωστό πως δεν θα ανοίξουν καθόλου μπαρ και χώροι διασκέδασης ενώ φαίνεται πως τελικά προστίθενται στη λίστα τα καφέ και τα εστιατόρια

Οι Επιχειρηματίες της εστίασης δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν» -δηλαδή να ανοίξουν για τις δυο εβδομάδες των εορτών και να κλείσουν αμέσως μετά καθώς αποτελεί για αυτούς μια μη συμφέρουσα λύση

Άνοιγμα για όποιον μπορεί

Στο τραπέζι από πλευρά των επιχειρηματιών υπάρχει και η λύση της επιλεκτικής αναστολής λειτουργίας την περίοδο των Χριστουγέννων η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και στους αρμόδιους υπουργούς

Όσο περισσότερο οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν κατεβασμένα ρολά οι συνέπειες στην οικονομία βαραίνουν καθώς αποτελεί ένα από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας

Στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται 82.000 επιχειρήσεις απασχολούνται 300.000 εργαζόμενοι. Το δεύτερο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών σημείωσε βουτιά της τάξεως του 59%

Παρόλο που οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από άλλους κλάδους οι φορείς απορρίπτουν την λύση του ολιγοήμερου ανοίγματος

Αυτό που φοβίζει κυβέρνηση και λοιμοξιολόγους είναι η σκέψη ότι αν βγει το λουκέτο από εστιατόρια και μπαρ πριν τις γιορτές τότε μπορεί να υπάρχει πισωγύρισμα και να βρεθούμε μπροστά σε μία νέα διασπορά κρουσμάτων.

Πάνω από 500.000 ευρώ τα πρόστιμα από τους χθεσινούς ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 521.550 ευρώ και 15νθήμερο «λουκέτο» σε δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκαν εξαιτίας 1.773 περιπτώσεων παράβασης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, όπως καταγράφηκαν από τους 65.388 χθεσινούς ελέγχους των αρμόδιων αρχών, από τους οποίους οι 53.184 διενεργήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τρεις συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε δύο υπαλλήλους σούπερ μάρκετ στον Κορυδαλλό επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα γιατί βρισκόντουσαν στο παρασκευαστήριο τροφίμων και συνομιλούσαν σε κοντινή απόσταση χωρίς να φορούν μάσκα.

Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας για 15 ημέρες αφορά δύο καφετέριες, η μία στην Περιφέρεια Αττικής και η άλλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε και σε κατάστημα ρούχων στην Αττική.

Εκτός από την ΕΛ.ΑΣ., τους καθημερινούς ελέγχους διενεργούν το Λιμενικό Σώμα, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ/ ΣΚΑΙ/ MEGA

Μαίνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα