Ανησυχία για χαλάρωση και ιικό φορτίο – Ο στόχος των εμβολιασμών και τα τοπικά lockdown

Τι αλλάζει από σήμερα στα self test σε σχολεία και ιδιωτικό τομέα.

Parallaxi
ανησυχία-για-χαλάρωση-και-ιικό-φορτίο-750900
Parallaxi

Προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση κορονοϊού στα λύματα για την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, η οποία ανακοινώθηκε χθες, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας.

Οι υπόλοιπες 7 περιοχές είχαν είτε σταθερή είτε ανοδική πορεία και μόνο σε μία δεν ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο. Η εικόνα αυτή είναι διαφορετική σε σχέση με τα στοιχεία των προηγούμενων 3 εβδομάδων, γεγονός που δείχνει μια αντιστροφή στην πορεία των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ:

  • Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο των έξι από τις έντεκα περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο. Ειδικότερα καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες ήταν +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη και +36% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.
  • Την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα με εύρος από -64% έως -82%, ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -1% έως -5%. Οριακά αυξητική τάση (+21%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Βόλο.
  • Την περίοδο 26-29 Απριλίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 19-25 Απριλίου 2021 σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο. Συγκεκριμένα καθαρά πτωτικές μεταβολές σημειώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-85%), στο Ρέθυμνο (-79%) και στη Θεσσαλονίκη (-39%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στα Χανιά (-28%), στη Λάρισα (-19%) και στην Ξάνθη (-16%). Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, στο Βόλο και στο Ηράκλειο, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -7% έως +7%.Καθαρά αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε μόνο στην Αλεξανδρούπολη (+71%), ενώ οριακά αυξητική (+25%)παρουσιάστηκε η μεταβολή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας.
  • Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές. Οι οριακές μεταβολές σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο(+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%). Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είχε παρατηρηθεί στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνεται από το δίκτυο παρακολούθησης οι μεταβολές της τάξης του 25-30% δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ενδεικτικές ειδικά για τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα και μάλιστα μια τέτοια μεταβολή δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση και σε αντίστοιχη υποχώρηση της επιδημίας δηλαδή των κρουσμάτων κορονοϊού.

Φαίνεται λοιπόν από τα στοιχεία ότι η Αττική ναι μεν παρουσίασε σχετική μείωση όμως αφενός ήταν πολλή χαμηλή, αφετέρου δε φαίνεται να συνεχίζεται, ώστε να υπάρχει αισιοδοξίας αποκλιμάκωσης. Να αναφερθεί δε πως υπήρξε και κινητικότητα του πληθυσμού από την περιφέρεια της πρωτεύουσας προς άλλες περιφέρειες την περίοδο του Πάσχα και είναι λογικό να υπάρχει μια υποχώρηση.

Προβληματισμός από τη χαλάρωση

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της τήρησης των μέτρων, ειδικά μετά την άρση του σκληρού lockdown και με ορίζοντα την περαιτέρω χαλάρωση οικονομικών δραστηριοτήτων όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί.

Το πρώτο «καμπανάκι» το χτύπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα τόνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Η αναφορά στους επαγγελματίες της εστίασης δεν ήταν τυχαία αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις ενώ οχτώ επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».

Η παραπάνω εικόνα, μαζί με τα κορoνοπάρτι τα οποία φαίνεται να έχουν καθιερωθεί και να ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε διάφορα σημεία της χώρας συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση η οποία έχει δεσμευθεί για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σταθερή αλλά αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Θετικός είναι ο αντίκτυπος από την πορεία της πανδημίας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.

Σήμερα, οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 334, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω στους 639, ενώ καταγράφηκαν και 63 θάνατοι. Τα στοιχεία αυτά, όμως, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν, καθώς τα συγκεντρωτικά δεδομένα όσον αφορά στις εισαγωγές του Σαββατοκύριακου (655) δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Άλλωστε, οι συνεχείς εκκλήσεις τόσο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης για την τήρηση των λιγοστών πλέον μέτρων καταμαρτυρούν την αμείωτη ανησυχία τους για αναζωπυρώσεις της πανδημίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο τείχος ανοσίας που οικοδομείται μεθοδικά μέρα με την ημέρα.

Eξετάζονται μέτρα μόνο σε τοπικό επίπεδο

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τα οριζόντια μέτρα να είναι πλέον εκτός κάδρου και μάλιστα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «εκεί θα μείνουν». Έτσι, αν και ακόμα είναι πρόωρη η όποια πρόβλεψη προκρίνεται το σενάριο λήψης αυστηρών μέτρων για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κάλυμνο.

Το μέχρι τώρα δεδικασμένο θέλει τα τοπικά lockdown -και ειδικά στα νησιά- να αποδίδουν τα μέγιστα και να αποκλιμακώνουν την κατάσταση στον προβλεπόμενο χρόνο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πόρου, όταν και πέρσι το καλοκαίρι, μπήκε… «λουκέτο» στο νησί λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι είναι διαφορετικά.

Το μέτωπο των εμβολιασμών

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία θέλουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, να πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις. Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και ο Ιούνιος αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως οι δύο βασικές παράμετροι του πρότζεκτ «εμβολιασμοί κατ’ οίκον», το οποίο οριστικοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ώστε να ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Η προαναγγελία έχει γίνει εδώ και καιρό και πλέον η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται για να ενεργοποιηθούν το συντομότερο οι κινητές μονάδες που θα αναλάβουν όσους πολίτες αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα πτυχές του σχεδιασμού εξακολουθούν να φέρνουν τους επιτελείς μπροστά σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Στο πλαίσιο αυτό όλα δείχνουν ότι πρώτα θα τεθεί σε εφαρμογή – από τις 23 Μαΐου – η τελική φάση της «Γαλάζιας Ελευθερίας», δηλαδή ο οριζόντιος εμβολιασμός σε 19 μεγάλα νησιά ως το τέλος του Ιουνίου. Αυτός είναι, πάντως, ο μήνας-στόχος και για τη μαζική υλοποίηση των κατ’ οίκον εμβολιασμών (φιλοδοξία είναι να εκκινήσουν πριν από το τέλος Μαΐου, έστω σε μικρότερη κλίμακα), σε άμεση συνάρτηση με τις παραδόσεις δόσεων από τις εταιρείες.

Self test : Αλλάζει από σήμερα το σύστημα διανομής τους στα σχολεία

Νέο σύστημα διανομής των self test στα σχολεία ισχύει από σήμερα, καθώς έως και το Σάββατο 22/5 μαθητές, εκπαιδευτικοί, καθώς και διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων θα προμηθεύονται δύο self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να τα χρησιμοποιοήσουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ένα δηλαδή για την ερχόμενη και ένα για την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα οδηγία, από την περασμένη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Υποχρεωτική η διενέργεια ενός self test στον ιδιωτικό τομέα αυτή την εβδομάδα

Υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test γι’ αυτήν την εβδομάδα επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι, για την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

ΠΗΓΕΣ: news247.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα