Top

Ανησυχία για κρούσματα και διασωληνωμένους – Δοκιμάζουν τις αντοχές τους οι ΜΕΘ

Σε έξαρση η πανδημία στη χώρα - Όλα τα τελευταία στοιχεία.

Parallaxi
ανησυχία-για-κρούσματα-και-διασωληνω-546598
Parallaxi

Στους 306 οι νεκροί

Κατέληξε το βράδυ της Κυριακής 87χρονη που νοσηλεύονταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αυξάνοντας τη «μαύρη» λίστα των θανάτων από τον κορονοϊό.

Η ηλικιωμένη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την 1η Σεπτεμβρίου και διαγνώσθηκε θετική στον προεγχειρητικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Στα… κόκκινα Αττική και ΜΕΘ

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται για μια ακόμα μέρα η Αττική, η οποία έχει πάνω από τα μισά κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Το γεγονός ότι η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας μας βρίσκεται σταθερά στο «μάτι του κυκλώνα» προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τους 54 διασωληνωμένους με κοροναϊό, το 1,9% είναι στην ηλικιακή κατηγορία 18-39, ενώ ένα 27,8% είναι σε ηλικία 40-64.

Αυτό σημαίνει ότι το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών, τη στιγμή που το 70,4% είναι 65 ετών και άνω.

Πάτρα: 28χρονος στη ΜΕΘ από κορονοϊό χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών η περίπτωση ενός 28χρονου ο οποίος εισήχθη στη ΜΕΘ με κορονοϊό, χωρίς να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Την είδηση επιβεβαίωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως η εισαγωγή του νεαρού στη ΜΕΘ ήταν μεγάλη έκπληξη εξαιτίας της μη ύπαρξης υποκείμενου νοσήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο νεαρός δεν είναι διασωληνωμένος και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι θα έχει αίσια έκβαση.

Γώγος: Ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα για άνοιγμα των σχολείων και πιθανά κρούσματα

Μια συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και για την περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.

Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά  θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.

Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως. Σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς.

Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.

Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.

Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα.

Τέλος, είπε πως ασυμπτωματικά είναι τα παιδιά μέχρι και το γυμνασίο, κυρίως όμως τα μικρότερα.

Στους εφήβους άνω των 12 η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με των ενηλίκων.

Αρνητικά τεστ μαθητών στη Λαμία

Τέλος στην αγωνία δεκάδων μαθητών και των οικογενειών τους από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής (13/9) για τα τεστ κορωνοϊού στα οποία υπεβλήθησαν το πρωί της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport και τα 55 τεστ που έγιναν στο πέτρινο κτήριο του Νοσοκομείου Λαμίας, επέστρεψαν αρνητικά, σκορπίζοντας χαρά σε πολύ κόσμο που περίμενε με αγωνία για το αν υπήρξε διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ανεξάρτητα βέβαια από την θετική αυτή εξέλιξη, η οδηγία είναι μία: Τήρηση των μέτρων και των κανόνων υγιεινής, καθώς ο ιός υπάρχει και δεν κάνει εξαιρέσεις σε ηλικίες και φύλο.

Κρήτη: Δασκάλα θετική στον ιό πριν ανοίξουν τα σχολεία

Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο Κρήτης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive, η εκπαιδευτικός παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι εκπαιδευτικοί φορείς της εκπαίδευσης αλλά και ο ΕΟΔΥ, και σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν τα ξημερώματα θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη απολύμανση σε όλους τους χώρους του σχολείου και ο αγιασμός θα τελεστεί κανονικά την ώρα που έχει γνωστοποιηθεί στους γονείς από τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Ωστόσο, η τελετή θα γίνει παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών που θα τηρούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε και το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Τις επόμενες ημέρες και όσο διάστημα παραμένει η εκπαιδευτικός σε καραντίνα, τα μέτρα προστασίας στο σχολεία θα είναι ιδιαίτερα σχολαστικά.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr / tanea.gr / cretalive.gr

Διαβάστε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα