Ανησυχία για την αύξηση νοσηλείας στα παιδιατρικά τμήματα- Νέες οδηγίες στα οδοντιατρεία
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα
Ανησυχία για την αύξηση νοσηλείας στα παιδιατρικά τμήματα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορωνοϊού στις μικρότερες ηλικίες, κρούουν οι ειδικοί, τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων για να μην κινδυνέψουν τα παιδιά.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.
Η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται ιδιαίτερα μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη απ’ ότι στους ενηλίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών, είναι ορατός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, ( η επιδημιολογική έκθεση της Τετάρτης περιλάμβανε ειδική αναφορά για τους ανήλικους), παρατηρείται αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών. Με βάση τα στοιχεία 3.559 κρούσματα ήτοι το 24% του συνόλου, είναι παιδί ή έφηβος.
Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί όπως εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες.
«Το 30% των κρουσμάτων ανιχνεύεται σε παιδιά»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, πλέον το 30% των κρουσμάτων, ανιχνεύεται στις ηλικίες 4-18 ετών.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι σε ύφεση, και στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Μπροστά μας είναι ο χειμώνας και το φθινόπωρο. Θυμόμαστε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου, εμείς προετοιμαζόμαστε», είπε μιλώντας στον Σκάι.
«Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση, περιμένουμε να δούμε τα σχολεία, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθούμε. Θυμίζω όμως ότι σε 10 μέρες πέρυσι έγινε η αύξηση. Η πανδημία είναι εδώ και το μήνυμα είναι ένα: τα εμβόλια σώζουν ζωές. Εννιά στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο θα μας σώσει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Εξι εκατομμύρια είναι ήδη εμβολιασμένοι, γίνεται προσπάθεια για αύξηση και κάθε μέρα εμβολιάζονται περισσότεροι», τόνισε.
Φόβοι για αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά τμήματα
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών των παιδιών. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά».
Ο ίδιος τόνισε στον Σκάι, πως «η προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά.»
Όσον αφορά τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν είναι παγιωμένο.
«Δεν βλέπουμε ακόμα κάποια επιδείνωση, διότι ζούμε ακόμα την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση και πολλά τεστ», είπε, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέες διαθέσιμες κλίνες για το επόμενο κύμα και στα παιδιατρικά τμήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου, αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση που έχουν σημειώσει τα κρούσματα στα παιδιά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Έκτακτο σχέδιο για τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει ένα έκτακτο σχέδιο για τις νοσηλείες παιδιών.
Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενισχύονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιπλέον 200 κλίνες, ώστε ακόμη κι αν υπάρξει έξαρση να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.
Νέες οδηγίες για επίσκεψη σε οδοντιάτρους- Τι ισχύει για τα rapid tets
Nέες οδηγίες για την προσέλευση των ασθενών στα οδοντιατρεία εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Σε αυτές αναφέρει σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται οι ασθενείς να έχουν υποβληθεί πρώτα σε rapid test και σε ποιες όχι. Αναλυτικά:
Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο. Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.
Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.
Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει αρχικά ότι τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό πριν την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο (οι πρώτοι με PCR τεστ και οι δεύτεροι με rapid test).
Έκλεισε λόγω κρουσμάτων τμήμα σε σχολείο στην Πελοπόννησο
Η σχολική τάξη κλείδωσε για ακόμα ένα τμήμα Δημοτικού σχολείου στην περιφέρεια, λόγω διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τμήμα ΣΤ2 του δημοτικού σχολείου Μουλκίου που ανήκει στον δήμο Συκυωνίων του νομού Κορινθίας.
Σημειώνεται πως παραμένουν κλειστά 2 τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Β2, όπου νόσησαν 11 στα 20 παιδιά και στο Γ2 όπου μολύνθηκαν οι 12 από τους 22 μαθητές.
Σε αναβολή η δίκη για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας
Λόγους υγείας επικαλέστηκε η μία εκ των τριών κατηγορουμένων για “μαϊμού” εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας, οδηγώντας την επ΄ αόριστον αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
Τους λόγους υγείας επικαλέστηκε η 75χρονη πλαστική χειρουργός η οποία δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ζητώντας την αναβολή της δίκης διά του δικηγόρου της, Δημήτρη Κορμπάκη.
Όπως δήλωσε η κατηγορούμενη μέσω του δικηγόρου της, επιθυμεί να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία καθώς έχει να εισφέρει σημαντικά στοιχεία και γι’ αυτό ζήτησε την αναβολή της δίκης.
Οι άλλες δύο κατηγορούμενες, η νοσηλεύτρια και η γραμματέας της, έδωσαν το “παρών” στη δικαστική αίθουσα.
Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Χθες, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 96.382 έλεγχοι, από τους οποίους οι 55.429 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά 321 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:
103 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 99 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
22 στη Θεσσαλονίκη, 18 στην Ήπειρο, 18 στο Βόρειο Αιγαίο, 10 στη Δυτική Ελλάδα, 9 στη Δυτική Μακεδονία, 6 στην Κρήτη, 5 στην Πελοπόννησο, 5 στη Στερεά Ελλάδα, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Θεσσαλία και 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 69.151 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 66.189 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.962 των 150 ευρώ.
41 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
11 στην Κεντρική Μακεδονία, 11 στη Αττική, 5 στην Ήπειρο, 5 στο Βόρειο Αιγαίο, 5 στην Πελοπόννησο και 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.273 ομοειδείς παραβάσεις.
177 παραβάσεις και 3 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Κρήτη, συλλήψεις 2 ατόμων για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων, μία παράβαση, σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
Στην Αττική, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε παντοπωλείο, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών από εργαζόμενο και 300 ευρώ πρόστιμο, στον εργαζόμενο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο, ιδιοκτήτη και πελάτη, καταστημάτων, 7 παραβάσεις, σε επιχειρήσεις, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, 300 ευρώ πρόστιμο, σε επιχείρηση για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών από εργαζόμενο και 300 ευρώ πρόστιμο, στον εργαζόμενο.
Στην Δυτική Ελλάδα, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, και πελάτες, καταστημάτων, μία παράβαση, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
Στην Κεντρική Μακεδονία, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικών στα τραπέζια, 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, και πελάτες καταστημάτων, 3 παραβάσεις, σε επιχειρήσεις, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων, 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
Στη Θεσσαλία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων, μία παράβαση, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
Στην Θεσσαλονίκη, 27 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.
Στην Στερεά Ελλάδα, 24 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.
Στα Ιόνια Νησιά, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.
Στο Βόρειο Αιγαίο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.
Στην Πελοπόννησο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.
Στο Νότιο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων.
Στη Δυτική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.549 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.475 άτομα.
Πηγές: Capotal.gr, Tovima.gr, ΣΚΑΙ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ