Top

Ανησυχία προκαλεί η ινδική μετάλλαξη- Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Μ. Δευτέρα

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες.

Parallaxi
ανησυχία-προκαλεί-η-ινδική-μετάλλαξη-750853
Parallaxi

Αυστηροποίηση των ελέγχων και περιορισμό των υπερτοπικών μετακινήσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που θα ισχύουν την περίοδο του Πάσχα και συγκεκριμένα μέχρι τη Δευτέρα 3 Μαΐου, στις 6:00 το πρωί.

Ήδη, οι έλεγχοι της αστυνομίας στα διόδια των εθνικών οδών είναι εξονυχιστικοί, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Από νωρίς το πρωί, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε οχήματα αλλά και σε λεωφορεία ΚΤΕΛ, εξετάζοντας τις βεβαιώσεις κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης και διασταυρώνοντας τα στοιχεία.

Αυστηροποιούνται επίσης οι έλεγχοι στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για αυτές που αφορούν λόγους εργασίας, όσο και για θέματα υγείας. Η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι εξής μετακινήσεις:

  • για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων
  • για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.
  • σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Ανησυχία προκαλεί η ινδική μετάλλαξη

Με το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης να εντοπίζεται στην Ελλάδα την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 και άμεσα να επιβεβαιώνεται από τον ΕΟΔΥ, την ώρα που όπως όλα δείχνουν – στη χώρα προέλευσής του – έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, εντείνεται η ανησυχία ενόψει Πάσχα.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία, όταν ρωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για την ινδική μετάλλαξη. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις».

Όσα είπε η Αθηνά Λινού για την  ινδική μετάλλαξη

Τον προβληματισμό της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται πάντως να έχει εύκολη μετάδοση και συμπλήρωσε ότι: «Θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία -με τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά- οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού».

Μία μέρα πριν εντοπιστεί κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι: «Στο Ισραήλ εμφανίστηκε μία παραλλαγή του ινδικού στελέχους, το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, το ινδικό έχει 25% περισσότερη μεταδοτικότητα, αλλά εμφάνισε και μία παραλλαγή όπου αποφεύγει τα ανοσοποιητικά στοιχεία. Γι’ αυτό βλέπουμε 250.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση στην Ινδία και αύξηση των θανάτων. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 50% – 60%, στην Ελλάδα βρισκόμαστε γύρω στο 30%. Θα πρέπει πάση θυσία, ειδικά τα μεγάλα άτομα, να πάνε να εμβολιαστούν γιατί μου έκανε εντύπωση ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν άτομα μεγάλης ηλικίας γιατί αν και είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έπραξαν».

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Ο Αθανάσιος Τσακρής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων.

Για τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τους πιθανούς κινδύνους μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας.

Το τρίτο κύμα, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και επεκτάθηκε στις νότιες. «Αυτή τη στιγμή είναι στο πικ του και βλέπουμε σιγά σιγά κάμψη.», τόνισε.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων.

«Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα.», ανέφερε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.  «Ο νούμερο 1 παράγοντας είναι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.»

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Τσακρής είπε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού ενδέχεται να μειώσουν λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ήδη, οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την επόμενη χρονιά.

Στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον, είναι πιθανό να βγάλουμε τις μάσκες, εκτίμησε ο καθηγητής. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Φέτος, το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.», επεσήμανε, κλείνοντας.

Αντί για εκδρομή… αναστροφή: Απίστευτες δικαιολογίες από τους επίδοξους εκδρομείς

Περισσότερα από 300 οχήματα εκδρομέων υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα στις εθνικές οδούς από το πρωί ως το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος από την Περιφέρεια Αττικής χωρίς τεκμηριωμένο λόγο, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Αναλυτικότερα, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τις 6 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, 208 οχήματα υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην Αθήνα καθώς δεν δικαιολόγησαν τη μετακίνησή τους, ενώ σημειώθηκαν και δύο παραβάσεις μετακίνησης, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Παράλληλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας η Τροχαία Αττικής υποχρέωσε σε αναστροφή άλλα 95 οχήματα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα το Σάββατο καταγράφηκε η έξοδος 8.300 οχημάτων από την Αθήνα προς την Κόρινθο, και 8.455 οχημάτων από την Αθήνα προς τη Λαμία.

Ουρές χιλιομέτρων και δικαιολογίες κάθε λογής, με την τιμητική τους να έχουν οι ιατρικοί λόγοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ήταν ενήμεροι πως η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες από νομό σε νομό καταργήθηκαν.

Κάποιοι άλλοι προέβαλαν και επαγγελματικούς λόγους μετακίνησης, χωρίς όμως τα έγγραφα που έφεραν να το πιστοποιούν. Ακόμα, κάποιοι είχαν παρέμβει χειρόγραφα στις βεβαιώσεις από το ΕΡΓΑΝΗ.

Ένας 50χρονος που είπε ότι πρέπει να επισκεφθεί την εγκυμονούσα πεθερά του, ενώ και ένας 70χρονος ήθελε να φροντίσει τις ελιές του. Επίσης, ένας οδηγός θέλησε να ταξιδέψει μέχρι την Καλαμάτα για να αγοράσει λάδι, όμως οι αστυνομικοί των ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω. Ακόμα, μία κυρία ήθελε να πάει να εκπαιδεύσει τα σκυλιά της στην Ορεινή Αρκαδία.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η περίπτωση μιας οικογένειας που αστυνομικοί την κατέβασαν από το ΚΤΕΛ στα διόδια της Ελευσίνας, καθώς δεν έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή τους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα υπάρχουν μπλόκα και στην Αθήνα, αλλά και στους δρόμους που οδηγούν στις παραλιακές περιοχές.

Μεταλλίδης: Νέα εποχή για την Α Παθολογική Κλινικη

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας ευχαρίστησε τους δωρητές αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τη μάχη που δίνει.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αν. καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Συμεών Μεταλλίδης, για τη χθεσινή παράδοση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της δωρεάς 38 κλινών από το ΕΕΘ στο ΑΧΕΠΑ.

Όπως είπε σε μήνυμά του στο facebook o ο κ. Μεταλλίδης, «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την Α Παθολογική Κλινικη , 38 κλίνες αρνητικής πίεσης, 10 κλίνες αυξημένης επιτήρησης.

Όλα αυτά έγιναν με δωρεές ανθρώπων της πόλης Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ιατρονοσηλευτικο προσωπικό της κλινικής που εδώ και ένα χρόνο έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό Ένα ακόμη μεγαλύτερο ευχαριστώ στους πραγματικούς ήρωες αυτής της πανδημίας…στους ειδικευόμενους της κλινικής.»

Βασιλακόπουλος -ΣΚΑΪ: Θα έχουμε μικρή αύξηση κρουσμάτων το Πάσχα -Συναντήσεις έξω, στα μπαλκόνια «H λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα»

Μια μικρή αύξηση κρουσμάτων θα έχουμε το Πάσχα γιατί ο κόσμος θα βρεθεί με τους δικούς του ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» .

Ο ίδιος έκανε έκκληση να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γιατί είναι επικίνδυνο.

Μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα πρέπει να προσέξουμε ακόμα τόνισε ο καθηγητής. Επεσήμανε μάλιστα πως πριν 2 μέρες κυκλοφόρησε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μια εργασία από την Σκωτία που έδειξε ότι μόνο με μία δόση της Pfizer μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Άρα η λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο. Είναι εγκληματικό να αλλάζουμε τα εμβόλια μήπως μας τύχει το καλό. Να μην φοβάται ο κόσμος. Να πάει να εμβολιαστεί μαζικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπογράμμισε πως δεν δημιουργεί κίνδυνο και ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στους ανθρώπους του εμπορίου και στους πελάτες που τηρούν τους κανόνες,

Όπως εξήγησε είναι υγειονομικά είναι σωστό γιατί αν δεν πήγαιναν στο λιανεμπόριο και δεν δούλευαν οι άνθρωποι θα ήταν μέσα στα σπίτι ο ένας στο σπίτι του άλλου με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας και επίσης ο άνθρωπος που δουλεύει πλέον βλέπει ότι υπάρχει ελπίδα, φως και είναι πιο εύκολο με καλή ψυχολογία να πειθαρχεί και στα μέτρα.

Με πληροφορίες από In.gr/ Mega/ ΣΚΑΙ/ ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα